Thursday, 14 December 2017

(LoadingTrip) Apa Yang mengembirakan PErut aku Sebelum and Selepas Race....

Okay.. tok bahgian Loading Trip pun bahgian.. Suma makanan best biasa or luarbiasa bagi aku lah sebelum hari event and selepas hari event... alaa.. UltraCation la kata kan...

JOM MAKAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!


ada juak pakey ikut sidak nyo nyo munjan munjan nak? mun ndak ke tempat orang molah makan nok sama jak nyoo.. nok yooooo jak nok yoooo jak.. so untuk nok sikda idea sikda originality malas pikey.. boleh lah carik ikut selera aku nok pelik tok...

Ikut kan plann.. nang berjuta kedey nak dipergi gik.. tapi sikpa.. banyak tahun gik kat depan.. mun panjang umor...

So... Sikpayah lah cerita gilak pasal makan bok sampey KLIA2 ya... sikda special.. errr. Subway jak pun..


Sampey Melaka Malam ya.... diembak Makcik Sipot kmk orang pergi ke Ikan Bakar Haji Saleh...
Im not into seafood gilak.. but.. layan jak... but ya lah.. part part ikan tok.. nasib Makcik Sipot tok orang bekerluarga... terer.. cara nya milih ikan apa suma.. nang Makcik lah... Aku tercengat jak.. nak mintak ikan tongkol indah.. bok lah ku tauk.. pantai barat sikda gilak tauk ikan Tongkol tok.. susah nak dapat.. baruk lah aku tauk tua tua tok hahahhaa...

Sambal udang kedak kita sikda..sambal cili polah kedirik sidak.tapi nyaman okay?

Tok JC makan suma tok..aku sik.

JEly coconut sidak okay.refreshing.. okay la..bukan So So but okay i like



Sotong tepong ya.. tepong ya sidak polah kedirik okay? nyaman jadi sotong ya.. bukan tepong beli kedey.



nok segitiga ya bukan otak otak.. ada otak2 suma si JC lah try.. apa nama nya tek lupak dah aku.,

Next Day Pet ngajak makan nasik ayam bebola nasik ya.. biasa jak la nasik ayam but.. no.. Nyaman okay?!!!! hahahahah great lunch.

Macam bias biasa tapi sik.. nyaman okay.


Kakya jalan jalan kat Bandar melaka.. Makan Cendol Durian.. ada juak Minum semangka sebijik besar nya blen dalam buah ya... apa gik owh? potato ya ku sik gambar.. tah lah...

Sayang sik Manis and banyak gilak Bijik.




Malam ya kuar ngan sidak Alep. Lupak la pulak... alaaa nama tempat ku amkan masa uda remaja lok... Nasik Bryani jak la..sikda special nok lain dari lain sitok tapi nyaman lah.. just tengahj2 ku makan..tetiba orang stranger mintak ayam aku.. saba jak la.. ku gik makan bahhhh...


tok Alep Baek..bukan stranger yang dimaksud kan dalam cerita.

Then The Next Day.... Impian ku nak makan Lontong Tercapai.. Negeri tempat ku pecah Virgin Lontong lok.... aku tauk la Muar pun origin nyaman but.. yes... nyaman juak nok kat sitok...

kmk orang pergi kat Bachang ka apa nama area tok.. pergi ke Roti Canai Kayu Arang..
Sidak masak canai pakey kayu arang la but.. sikda lah order. que panjang gilak.. so aku sorang jak makan Kueh suma.. nok best kat melaka.. KEria jak sikda.. kakya Satay.. the best satay lamak2 tok ku makan hahahaha.. pagi pagi bah makan satay...

kakya Lontong tek ngan Nasik Lemak sidak.. Okay.. semenanjung pun sambal nasik lemak nang terbaik lah.. lain but aku suka.. bukan selallu but  gila lah... Melaka treat Me good.


My Fav Lontong

Sambal sidak Merechik Hawau

Satay Harga Miri tapi saiz kedak besar lallu. terbaik.



Then.. Abis Event... Aku ngan Alison, Em and Momma Ally.. pergi makan kat sigek kedey tok.. but tah.. aku makan kuatan nyaman gilak.. ayam goreng nya gila.. tapi sikda ambik gambar la pulak.. ala nasik campor biasa tapi semua laok and ayam nya terbaik.. sambal nya juak.. sambal belacan style sitok lain kit.. okay la aku suka.. sebab nya lain... 

Then Kmk roang ke KL.. hari Ahad.. so plan nak ke Beard Brothers... but ya lah.. baruk jak sampey KL. terus ada post dari beard brothers.. sidak dah Soldout.. and isnin sidak anng sik bukak...
Punchacak jak lah.. maybe aku sikda hak makan sitok lok sebab im not a Full Finisher kan?
 Kah Kah Kah... so sidak Wss ku tukar ke TGIF Friday.. aku makan Ribs.. gila... around RM78 setapak but puas hati gila... next time mok try benda lain gik sitok...





Gila kenyang... masa tok aku sik makan habis as ku belum rest beanr gik nak makan.. 

The next Morning.. Woww.. Nasik lemak gila Murah tapi nyaman gila gila.. 5 kali ganda murah dari Miri but 5 kali ganda lebih bagus dari nasik lemak Miri.. serious.

50sen jak. di miri bok dapat Daun ngan kertas jak kali.



And petang ya sidak embak aku makan kat KGB BAngsar sebab aku nak nangga cara sidak ngator restaurant sidak.. 

I like... yeap simple tapi pandey balance burger sidak.. 

Simple tapi pandey balance.


ahaaa.. dah habis sitok... Malam lekak jalan2 kmk orang WSS gumpol gik lepak kat Sri Paandi..Serious.. Licin okay.. first ku ngabis semua barang licin.. okay .. tok anng nyaman lan Banana Leaf nok aku pernah makan.. balance suma.. ngan ayam nya suma.. even kawan ku kata.. nok best gik akt Nirwana.. ya ku mok cuba kelak... 


kerang goreng ayam.. freee




And sidak ajar aku.. adab nya.. mun nyaman.. Lipat dalam daun ya lekak habis makan.. one of culture dalam culinary nok aku suka.. lain tempat lain cara nya.. but i like this.. ramey orang sik tauk.. cool for me lah.. as a chef.. complimentari cara tersembunyi macam tok is the best.

And the next day ya... balit ya... ku siktauk nak makan apa gik.. so selere aku ke Nandos jak lah.. sebab nak nangga dapor nya kat KLIA2 ya and yeap.. kalau kat nandos.. Free Meal... 

free meal dari nandos



Then Balit Miri malam ya aku ngan Partner Business ku recovery meal kat Kents.. 

My best Lambchop lah... and minitoast nya abit wet kinek... 



Well sekian jak.. Sorry sebab last minute plan nak polah ruangan baru.. LoadingTrip tok..
Next Race.. or any Trip ku kelak.. aku akan ambik proper photo and nama tempat.. maps suma.. and details pasal makanan and tempat ya... and kalau boleh kiraan calories untuk semua ya.. So... Selain Prerace novel.. Chillpill, sekarang dah ada riuangan makan makan masa trip ya.. So thanks RIngkas jak.. Melaka, KL treat Me Well... Sidak Nyo Nyo boleh lah Tiru berulang2 makan kat tempat sama sampey aku berik idea tempat Baru gik.. LheL..







Wednesday, 13 December 2017

(ChillPill) Kuching Ultra 100km


So Untuk sapa sapa yang nak nguna ChillPill, PacerCard, Gameplan.. apa apa lah nama ktk orang nak berik.. Dipersilakan..


More info regarding CP, Elavation Map semua... and Route... Just banyak jalan lurus.. Mental jalan lurus banyak tok.. If kat Miri... Try to training kat Jalan Perlis. Flat and Long long long mental road.

Untuk Sesiapa nok doing Ultra nguna Gameplan.. kita ada juak prepare for 50km and 70km.... So please do PM me kat The Blogging Chef kat FB. Cheersss,,,

Rumusan Dari Data Nok Ada untuk persediaan :

1)We can ubah kit training to do 15km then Eat training.. as the first few and U Turn  ada nok berbelas2 pun CP gap.

2)More training at Jalan Perlis or Pulau Melayu as to train long straight road.

3) Try to keep the game maintain 24km for the first set of game. Conquer that then everything is Okay.

4) its macam sigek circuit instead of full 1 u turun.. so... if ditangga bebenar.. try setling down in good state till U turn.. then after uturn.. 14km ya do it the only same road diulang.. then.. WS7 till end.. the CP makin dekat2 compare to CP1 till Cp4.. so yes. the game is getting bearable sebab CP makin dekat. and hope lah the CP crew and area can give semangat macam most event la.

5) training lain nok ktk orang guna ya boh ubah lah.. selamat training.

Apa apa pun expect the worst la... but it might be a nice game..

Ahh yesss.. compare to Last year Kuching Marathon Recycle Route.. but this year.. as Ultra.. nya lain dari lain kit.. till Kampung Budaya okay? so its going to be a new game bila run kat kuching. and nok pasti.. Different game so Different View.. Welldone.

Jumpa di sana... 




Untuk more info and registration....
http://kuchingultra.com/

Tuesday, 12 December 2017

(RaceNovel) MATRA 2017 - Melaka Ultra DNF (78/100km)

Hey Hey Hey...... Jom kita bernovela...



Cerita kali tok special sikit.. Ahaaaa... PEngalaman pertama aku untuk DNF. So expect more drama la.. bukan Whining.. but drama.. coz Ultra nang bound to drama.. Bukan Whining aaahhh.. jangan sama kan.

Okay... dalam kisah kali tok .. aku akan cerita kan Pre Race day pun Kisah... The Day of race day itself.. and semua kisah dalam larian ya kedirik empun.. haa nok tok panjang la... and postmortem apa nok mistakes nya...

Nak cerita pasal Sedih DNF ya.. memang sedih lah... but not as sesedih nok aku expect aku akan rasa masa zaman Short Distance lok.. bak kata Bro Armand.. mula dah pandey nerimak.. maybe sebab aku dah rasa failure nok lebih nyakit gik dalam hidup tok..pfttttt.. and maybe juak 2 Pedawan, Protege ku yang training guna regime yang sama dari zero.. Berjaya.. well atleast orang sik kecam the Regime salah as semua failed.. mostly DNF tok nang purely my fault lah. Anyway.... Congratulation to my Best First and Last Pedawan/Protege for 100km tok... sapa mok training 100km.. belajar lah ngan sidak.. Comrade Pet (GhostRunner Miri) and Comrade JC (IronLeg Marathon Club Miri)
Gua sudah Retired mengajar yerr.. just nak sampey kan point yang Regime aku ya berhasillll..

Pre Race Day

Okayyy... ku cuba ingat gik lok.. yoh.. Sorry lambat nak nulis as aku spend masa lamak kat KL with geng geng WWS ku.. and seriously bz with Kinky Fat Chef Kitchen pun major renovation.. all paperworks tok.. mintak ampun lah banyak...

Flight ku around 10.30 am dari miri khamis ya.. delay 30 minit cmaya kot.. kaky sampy KLIA2 dalam pukol 12.30 camya... serious ku rasa sesal sik ambik vid hahahaa.. kali tok kacak kit view ya.. kepul kepul awan besar tek and kmk orang fly tepi tepi nya jak hahaha.. maybe sebab spec baru..so view clear lallu lah... ngada.

kakya dah sampey kat airport.. JC dah tunggu siya dah.. ari mula mula hujan lah.. . kmk duak patut nya beli lah tix dolok tekk.. but no... kmk duak makan lok.. SUBway but order ayam... Meh... nak ngelak kenak Gaot tek nak? so kelak lah cerita pasal makan tok suma kat Post pasal Makan ya.. kita focus pasal race tok.. so then kmk duak beli tix but paksa gik tunggu sejam bok ada.. so lepak lah kat KLIA.. cuci mata konon nya.. but.. worth it la.. hahahah KLIA bah.. SO by the time bas dah sampey.. so ride.. JC tido.. aku layan phone.. sampey melaka Hujan...

di Melaka kmk orang di sambut oleh Makcik Sipot ku.. Kakak coach JomKurus Melaka.. serious.. tempat lain pun coach semua luaran kacak kacak... ngenang ku mun area kita suma chuby chuby.. less inspiring. haha.. dah ya pendapat aku la.. sampey around 7 juak lah kat Melaka.. so nya embak kmk roang makan Ikan Bakar Pak Saleh.. and kakya hantar kmk roang check in. around 10 camya lah..


Bilit semua okay even paksa mandik berak dalam Almari. (Saiz nya, boh bodo gilak mikey kmk orang berak lam Almari). zupzapzup.. tido... done hari Khamis.

Jumaat... tgh hari bok kuar.. yeap.. missed my Jumaat.. nak solat kat masjid terapung tek lalu sik jadi. terus ke Nasi Ayam kat Jongker... kmk duak JC jalan dari Hotel.. seperti di sukat aku around 2km juak lah.. Jumpa Pet ngan family.. time tok ku dah migraine dah.. ahh migraine tok dari miri dah gik.. ku rasa darah ku nait balit as 160/98 riya.. self blame sebab nang sik sihat last 1 month ya.. sikpa ada pill..

After kira Brunch.. kmk roang terus lah jalan jalan bandar melaka.. ngan pet sekeluarga.. gambar2.. makan cendol durian apa suma.. minum semangka sebijik.. then balit lah dolok around 3 camya.. panas juak lah melaka time tok..




dah balit pun jalan gik kmk duak JC.. so ada lah warm up kit rasa muscle.. Hehehe... sekali gik aku hampir kenak langgar..tapi jaoh la.. kenak hon jak.. siknampak baa.. serious.. my bad.. tahlah.. maa tok nang nyaman lallu rasa kaki ku suma..

sampey hotel..prep barang pakey embak REPC sebab sidak mok semua ya ada id check lok baruk release BiB.

Around 5 camya ko.. Hari hujan.. but kali tok Alep Baek dari Ghosrunner ambik kmk orang kat Hotel.. so 4 orang lah kmk orang ke siya... bila sampey siya hujan rintis2 jak..
Ramey juak lah manusia kat siya...






After check semua barang2 wajib, so dapat lah ku BiB ku... #C071
Then kmk raogn pergi ke sigek area tok.. adeh lupak gik ku nama nya.. nang tempat ku ngan gundik2 ku makan masa zaman belajar lok back 2004. Nangggg boleh tahan... and nang pot student lah. #Cucimatagik

Masa tok ku briefing Alep ngan nya pun 50km Gameplan. Makan.. then balit. Selesey lah Hari Jumaat....



Race Day


Ahaaaa Hari Sabtu.. Race Start pukol 3pm... ku bangun awal... selesei subuh nfadap JC tido hahaha...
tah sik nyaman ati ya nang tinggi la... plan nak tido balit.. then dapat msg dari Geng finisher 84 R68.. embak breakfast.. So sedar2 makcik sipot pun geng juak.. so kmk roang ke Roti Canak Kayu Arang... breakfast satay lontong ngan nasi lemak.. ahahaha... (nope bukan salah tok). Then Jenny hantar balit ke Hotel.. prep barang suma... and Pet datang.. then kmk orang tunggu dibah suma.. ngan gerek JC sekali. ambik Uber....



Nasi Lemak, Lontong ngan satay ngkau.


Sampey kat tempat race.. okay its hotw... then aku jumpa my BFF Alison datang nak cheer kmk orang pun Flagoff ngan Emily my 84km R68 Comrade so nya polah 100km juak..


 kmk duak ngerja makan keropok lekor lok..boleh lah nyaman nok rangop ya.. even i lost my 100plus hahahaha.. miscommunication. then makin dekat masa.. kmk orang set suma Map and Jam kmk orang.. well.. dapat announcement masa upgrade for CP3(25) to 7.30pm COT.



Flagoff


Hari Panas.. clear sky but sik sepanas Miri lah rasa ku... semua start kacak.. kmk orang start 7:30pace time ya... sempat bertegur ngan Azlan.. and yaa.. I win the Bet.. hahahhahaa... but then after 1km.. ku suroh jak sidak Pet and Jiaxi ikut pace nyaman sidak as aku awal awal dah bonk... peloh sik kuar.. goosebump tah sik tentu pasal and HR ku peak Red zone... serious lost ku... then nak kemeh jak aku... singgah jamban pertama.. pet dah nangga aku bonk awal.. pergi jak kata ku.. sama ada aku ikut orang laju gilak kuatan sikmok roang ikut slow aku kah apa nok pasti aku ikut orang time ya... for the first 3km aku dah jadi last.. even all my Ultra my strategy is 17+km straight no stop but kali tok 2km aku dah jalan dah... so sad... mental ku dari mula dah sik tentu dah.. ngan HR rise peak..
See bertapa hancur nya pace aku since km3.. disaster dari mula

by 3km aku dah bonk gila... riso ngan HR ku and peloh sik kuar kuar ya.. goosebum suma.. so ku kuat jak mental ku.. even aku rasa aku paling last time tok...
Then ku try to sampey first CP jak... ngan harapan dapat pump sikit isotonic. Sampey jak CP1 (6.5).. Hampa.. ada air kosong jak.. okay.. ku salah baca kah apa..sepatut nya ada rasa ku.. so.. ok lah.. jalan jak ku.. tepi pantey masa tok.. and jumpa kedey pakcik tok.. ku masok jak.. bonk gila.. tercarik2.. pakcik ya pun tanyak... 100 plus? hahahaha... nang minuman stereotype lah.. ku angguk jak...
ya pakcik ya meloyar aku... "ko dari mana ni?" klebang... "Jaoh tu!!" bok 7km jak rasa ku... senyum ku jak. "Berapa jaoh lagi ko nak lari?" 90km lebih lagi pakcik... "gilo engkau!!" terus nya bebel madah ngan bini nya... habis bayar.. nya wish ku selamat semua.. terus ku jalan.. kejap jak ku ngabis sebotol ya.. and ya bok start peloh ku kuar... demd.. tapi dah bonk awal dah mental ku lemah dah.. so try nak up rasamental tek.. try nak bukak spotify... kira second event ku nak boost dengar music lah... but yaaa.. tadik camera ku sik lock duhal... 7km.. bateri phone ku dah habiss... gila mental ku. so ku try jak run gnenang nyaman dah rasa.. but time tok actualy tapak kaki ku nok nipis lekak blister MBBU ya dah mula rasa.. ku anggap sebab ku stress jak.. ku run jak.. kakya kat selekoh ya ku nangga sorang laki C116 ngan ada lah pompuan tok nok ada cerita dipenghujung tok kelak sakit apa tah ngan muka muka drama nya.. nang nya jak sakit dalam dunia tok..ku potong sidak...

CP2... kakya dalam ku nak ke CP2 (16.2km).. ku potong Mahaguru Sidqi.. dari jaoph dah ku anngga nya... milus jak ngan kaki straw nya.. nya polah 160km.. so sidak dah masok 80km dah time tok.. potong ku nya gimmie 5 ngan nya and ku terus kan juak to CP2. Sampey CP2 ku nak ngator semua noob mistake ku polah.. waterhose placing ku salah.. kakya ku isik air.. minum ku puas puas ya bok peloh ku kuar semua... bok nyaman rasa badan ku beanr2... ok.. going to do this right kata ku.. but ku dudok lok.. ator suma barang.. kakya ku tukar socks ku... earlier dari sepatut nya tapi Injinji Trail tok pandey tebal gilak rasa ku.. serious kaki ku sakit masa tok and blister ya dah mula rasa bisa nya but still after tukar Injinji RUn pun socks.. ada nyaman kit laa.. boleh la.. boleh lari gik.. okay this time aku nyaman kit dah rasa,. so manage to run.. rythm nafas ku dah cun.. rythm hayun tangan dah okay. and heartrate ku paling penting dah maintain main hijau with this speed.. so to CP3 lah kita... CP penentuan tok... mesti sampey by 7.30pm.

CP3...25.5km... on the way tok dah mula masok hutan ya.. ala sik spooky pun..a da kedey buah.. ada lampu suma tepi jalan.. so balit kelak should be okay lah rasa ku... most of the place say 99.80% ada berlampu laaa.. sikda apa nak ditakut rasa ku. then.. bila hutan ya habis dah masok ke aea kem askar.. and ada lah duak bro tok.. tah sidak dari seney.. berak kali.. kuar dari Kem askar ya... tetiba kelam kabut nanyak aku... nang gelabah lah... "bro broo.. sempat tak ni bro.. boleh sampai ka?" ku jawap ku.. boleh..kakya ku terus berlallu pergi.. bro 116 tek masih depan aku aku.. sikda nya ngan pompuan ya gik.. and nok pasti pompuan ya injured and tinggal belakang b4 cp1 gik.. aku cool jak.. sik suka juak drama murah deakt ngan aku.. gik gago hal kedirik tok...

Hujan : then siya lah hari dah mula gelap.. kereta banyak gila.. jalan macam ular and jalan sempat... mula jak hari hujan.. lebat gila.. aku berenti jap kat busstop.. time tok ku dah potong bro 116 ya.. ku ngeluar lampu ku dari vest ku.. kakya ku on blinker ku.. haaa time tok gugok indah speclk ku as kenak strap lampu ya tek.. nasib sik patah.. scretch jak... hujam ngan kilat makin kuat.. ku imagine gik.. mun lah sidak nak cancel race tok macam kes event sidak sebelum tok.. please lah after 50km owhh.... tok FM distance pun belum kata ku... and run punya run... lebat hujan tahap sikdapat nangga lalu bah depan... sebab hujan facing kearah muka kmk orang.. and aku guna spect gik.. gila... serious sik pernah2... ku run jak until sigek simpang bukit.. kereta laju gila babi makan jalan just a near missed.. ku ngelak and terus tergugok tepi jalan... nangga ku lutut kanan ku dah bleed.. so sebelum jadi drama.. bagus ku buat bodo lok..bisak kah sik pedih nang pedih lah.. ku plan nak run ke CP3 juak.. then amsa ya bro C116 ngagak aku nanyak aku okay kah sik.. and kmk duak hujan hujan berlari sama sampey ke CP3.

MAsjid Tanah CP3 - Ha sitok sampey ku jak.. sidak berik lah kopi nok so called Sponser ya tek.. seciput.. cup pakey orang sample kat Eng Siang Hup siya ehh... ya jak.. kat CP3 jak lah ku jumpa kopi ya... biasa jak pun.. pffftttt.. ku inform kata aku near missed tek.. instead of sidak nak tanyak ada lukak kah sik nak offer streament kah sik.. sidak just terlopong jak dengan muka.. WoW..good story.
so ku anggap jak the reason sidak sik gago ya sebab kita dah disuroh embak medkit kedirik tek nak..
so ku malas lah gago.. makan buah.. mintak isik air... and plan nak run terus .. kemih lok... aku sampey around 6;55 siya.. masok jak aku kedalam... kemih.. dah nak jalan.. then a view nok aku sangat suka nangga... Pet ngan JC masih gik siya... aku dah pikey sidak way kedepan dah sebab bok 25km.. maybe of hujan lebat ya... so ku dudok lah cerita ngan sidak and C116 ya tek pun ada siya amdah nya ada nangga aku gugok.. nya pikey aku dah kenak langgar dah time ya kata nya. JC berik paster.. scretch sikit jak but bleeding lah but sik ngalir la.. so should be nothing la..
then bila aku kuar... Ku jumpa emily balit... serious ku sik nangga nya tek.. sebab first 3 cp ku kata run jak iut nyaman.. sikmook orang drag... then aku offer nya.. jom... Em tek.. haaa Em tok comrade R68 ku.. besties Pi3Pi3. so.. ku offer lah sekali jalan ngan kmk orang... memula nya nolak sebab nya apdah.. amcam sik selamat and nya amcam nak stay siya jak.. Jom kata ku.. slow and steady..
so kmk 4 pun run lah..

CP4
so sebab blinker nya sik terang gilak.. so nya depan.. aku belakang sekali and pet lead pace kmk orang.. lead gameplay kmk orang. for the first time aku run ikut group.. dari CP3 sampey CP5 okayyyyy... Pet.. lu terbaik broo... dari sitok kmk orang main.. run sikit.. bila bukit walk.. flat ngan turun bukit.. run gik... hujan dah rintis2 dah... Em okay stready nang sama pace ngan kmk orang.. JC start balit style lamak nya.. kejap depan.. kejap kelak slow balit kakya motong balit jaoh kedepan kakya slow balit.. aku dah ari event nahan kaki ku sakit malas dah aku nak cakap apa apa. ku sempat padah ngan pet jak.. "mula balit dah perangey lamak nya" so masa tok ku nang layan sakit jak lah.. the new blister kenak hujan lebat ya makin berasa.. and nok paling bisa blister lamak kulis nipis ya.. nya jadi blister baru.. sebab bahgian ya gik nipis so rasa nya macam kenak toreh2 jak..so aku paksa ubah landing kaki ku sikit sebab mun ndak aku sikpat lari terus.. so lari punya lari... . ada dah CP4. ISmah Beach Resort.. 33.7km. Sedih juak lah rasa sebab lom FM gik aku dah macam macam jak masalah. nang bukan gameplay aku la. Kat sitok terbaik lah.. aku pun sik faham kenak sidak engkah Pad pakey detect chip ya dalam air.. i was like.. splendid lah... tok amcam kdey makan la..warong besar lah.. aku kemih lok.. minum kola.. makan buah... and paksa juak masok lam air ya sebab nak limpas pad ya.. haa lupak padah.. time tok kmk roang ada ahli baru.. NorAzlan.. nya join kmk orang juak. sebab sik nampak dah spec pun masalah.. aku dah settle sebab ada embak tissu.. kakya tek ada lah minah tok... tanyak kmk orang... soalan nya sik masok akal bah.. aku pikey nya marshyal.. "Korang lepas ni lari tak?" aku pikey nya polah lawak.. ku jawap lah.. Terbang... tak serious ni kata nya.. lalu pet nyawap.. Run Walk kata nya.. lallu pompuan ya sik jadi nak ikut..duhal nya kesejukan.. but seriously lah.. tok first ku rasa aura FM ya kuat lah.. semua orang jak bitter.. serious jak manjang.. aku chill jak. so kmk orang 5 kinek tok sambong balit..dari area kampong tepi jalan ya... nak kuar gik ke highway balit kaktok.. jom CP5 kitaaaaa....

CP5.... masih gik run dalam kampong tepi laut ya..sampey sigek tempat kuar balit masok highway.. masa tok dah nak masok tengah malam dah.. so agak sunyi lah... so kmk roang limak keep on run walk run walk... serious sejok lah masa tok.. sampey kmk orang jumpa sigek simpang.. diengkah blinker.. nasib sik diambik miak kampong sitok. masok lah kmk orang limak suma siya tek... sitok ada gelap kit lah sampey lah area kampong ya bok ada lampu balit.


Ahhhhh.. sampey jak sitok.. aku terkejut juak lah... rompuan drama memula ya.. kat siya juak.. tgh dispray orang betis nya.. molah muka sakit nya lok.. cepat juak nya sitok kata ku.. maybe nya cp3 tek terus berekot tek kata ku.. then.. aku carik la makanan seperti yang dijanji kan.. roti paon ada.. but kaya tinggal tin kosong jak.. so.. wow lah.. banyak lah macam suma sikda. ku okay jak.. then.. ku carik toilet.. tok kan pesta ku ngemeh Melaka tek nak.. sidak kata..sitok sikda toilet.. yohhhhh... ada gik sora sumbang nyuroh ngemeh dindin pagar rumah orang ya... ya lah kat map ya ada masok dalam sikit ya.. ku kemeh kat ada parit ngala ke laut ya... saba jak laa.. pompuan camney la? so set suma... kmk orang limak mula bergerak... now nak ke CP6... U turn.

Ke CP6 Dari sitok.. just run dalam kawasan kampong kuala baru ya.. di persisir pantei.. mun siang kacak tok rasa ku.. just best nya.. banyak lah homestay sitok.. and boleh kata banyak lah event orang polah bbq la.. kakya event keluarga ala ala tv rtm pun style.. style best sidak gomen pun aktivity.. say event nok macam polah ada bermc mc.. banyak lah.. meriah juak lah..a da part dengar rumah orang berkaraoke.. kakya rumah rumah pengantin berbackground kan gamabr sidak duak ala ala kempen YB begitu... errrr.. okay laa..sidak rasa style biar sidak la.. kakya sampey kat hujung kampong ya ada kubur tepi bukit terus bersendik ngan pagar sidak Akedemi Laut. Malaysia...kat sitok kuar balit ke Highway.. ada lah kecik papan tanda kata masok ke kerek.. and ramey juak sidak uturn masok balit dah sebab ada lah signboard ya madah masok siya balit...

so now kmk roang run gik lah.. tah mungkin sebab jalan tok dah hujung melaka nak ke sungey sempadan nya ngan N9... so.. sikda lah kereta gilak and hujung.. kira macam errr kita jalan kat luak lah kot.... camya laaa.. hujung2... then.. sampey lah kmk orang 5 kat CP6.

CP6 Fort Supai...
Okay... maybe expectation ku tinggi gilak.. as aku tek bila ku padah previous Ultra ku pun event Pahang pun uturn riya macam best gila.. macam best tahap ada Buffet suma. then ada orang kata TeamPacat pun sama best.. so tinggi lah expectation la nak? as for me Ultra ku semua Fun bah.. just Melaka tok..macam semua orang jak Bitter nangga ku.. even my team.. suma macam tah.. nebes semacam.. maybe sebab COT tukar2.. or Hujan ya.. well.. im not enjoying any bit of the run till Uturn tok even...
cerita pasal FOrt Supai... Okay... tgh malam.. nothing to see... kakya... no body there.. serious.. just a fellow runner tunjok... tu makanan... dalam kotak.. self service.. aku sik lah expect orang nak hidang kan apa suma kan? matsyal kat siya.. banyak nok kat one side of the wall.. talk bout apa tah.. self service lah suma.. dengan gelap nya.. i was like... WoW. maybe kita roang yang terakhir.. back to miri feeling.. praise to the speedster jak. so okay... sik seperti nok orang kata lah better or sama best and fun macam nok  kat Pahang riya.. even MBBU last race aku pun.. the u turn.. km 50.. simple camp.. but.. tah.. after the camp. terus semangat balit. nak balit CP3 kah? siya tek sekoh kedirik jak rasa ku ngan kopi nok dapat secup kecik kakya dah kuar gik sekali.. dah nadai. so okay.. ku dudok lantey jak.. Pet gik makan.. Jiac gik makan.. siya aku jumpa ngan Mr Yong.. C061. and ku kemih lok.. tunggu Em kemeh juak as kmk duak dah tahap sikdapat dah .. nya mala dah mok give up but ku push nya sikit gik.. sempat tok. time tok jam ku dah berbunyi madah lowbat since kat CP5 tek... so aku pasang aku pun powerbank kat jam ya.. then engkah nya kat pouch jak.. masa tok.. aku perasan.. even aku nak berlari pun paksa nak lurus kan tangan sebab bila bengkok tangan.. serious arm ku rasa sore gila gila.. and im sleepy macam apa jak rasa sebab aku rasa all energy aku banyak habis ke nahan sakit.. sitok ku tukar gik stokin ku.. mok sikmok this is the last one lah.. as kaki ku rasa macam dah bloat.. kasut ku dah damage dah.. and nak bukak kasut and pasang kasut masa tok gila sakit gilak.. aku dah dapat rasa triple event blister ya dah menores nores dah rasa nya.. but hey.. Jom.. kita ke CP7...

Ke CP7 ...

Okay... pulang balit jalan tadik... and nok best nya.. PEt ngan Jc ngan Lan tek dah depan sebab sidak gik ada kaki.. aku dah makin slow as makin perit dah rasa but aku try nak run supaya atleast pace ku 10 or paling slow 11.. sik lebih dari ya.. so i can made it... so sampey sigek tahap ya.. ku tinggal kan Emily sebab nya sama pace ngan Yong C061 tek.. but ya lah.. sampey sigek tempat ya... aku berlari and after few moment aku rasa..aku dah terlimpas simpang.. palak aku nang ngarap signboard nok ku tangga tadik masa keluar dari simpang ya... so selagik sikda sign aku akan run rasa ku.. then..aku rasa lain jak.. macam sikda limpas jalan tok... so ku bukak pouch ku... check jam ku nok ku charge kan ya.. yeap.. map ya kata aku kuar dari course ya around 250meter..


See... okay.. maybe sidak marsyal tek.. after the last runner pass by jalan ya.. sidak cabut terus sign ya.. but.. sign board sidak untuk Uturn yang bok limpas ya pun nya cabut apa hal? adoiiii...then aku reverse... siya aku jumpa.. Azlan Panjang... Azlan R68.. nya pun... sora dalam.. SALAH KERR SALAH KERRRR... kata nya... Signboard hilang kata ku jak.. 200m
terus nya run.. then masok tek simpang gelap ya.. masih kmk duak sceptical time ya... sampey jumpa kubur tepi bukit ya... yeap... then run balit lam lkampong.. depan aku aku dah nampak Emily ngan Yong depan.. lamak juak lah ku nak rapat ngan sidak sampey Em sesat kat sigek area construction ya.. aku tunjok nya kanan limpas rumah nok gelap lalu ya. so nya terkejut sebab heran aku kat belakang balit.. ku apdah lah ku sesat tek... nasib ada GPX map ya.. mun ndak nang dah sesat guna route 138 ya all along and missed 2 CP. BErekot lah kmk 3... then ku padah ngan Yong.. ku ngantok gila gila.. Yong siap nak offer powerBar nya gik half.. but ku rasa sik lah... ku just nak manjak kata ngantok haha.. but serious aku ngantok la... Then kakya jalan punya jalan dalam kampong nok dah sunyi sepi ya... aku kata ngan emily.. aku proceed lok.. rasa macam okay jak sakit ya.. so ku tinggal kan sidak.. aku sampey jak CP7. siya nang kedak apa jak ramey orang... aku rasa best lah tek.. dapat ngepong suma orang.. hahahaha... nyata aku silap pastok. kakya..aku minum jak.. tunggu sidak emily ngan Yong tek sikda rupa.. ku harap Em kelak akan semangat nangga ramey orang.. so aku terus jalan jak.. masok balit jalan gelap ya. hahaha pandey sideeffect juak lah aku jalan gelap ya.. then.. ku rasa macam somthing teak kat kasut dalam kasut ku.. serious tapak kaki ku critical.. aku sampey jak simpang ngan highway ya..(bulatan biru)  aku dudok lok.. ngator kasut ku tapi sik berani bukak... masa tok sebab ku lamak gilak ngator impact landing ku.. tired of that and seperti baisa lah.. Plantar faciatus dah negur dah..

Then dari bulatan ya aku dah back on track nak lari gik.. tetiba ada bunyi motosikal... serious makin dekat belakang aku.. maksud nya nya dah masok lorong salah nak dekat ngan aku.. and makin slow.. aku dah ready dah stance nak bertindak mun sidak kaki pau. then..pusing jak ku muka.. OMG!!!!!!! Pompuan drama ya tek.... turn kan sini dik turun kan sini dik... kata nya... i was like... seriously? ko nait moto? then nya mula berdrama.. expected. nya kata nya sikjumpa CP.. so aku dah expect nya miss simpang kat Akedemi ya tek..so nya akan missed lah CP7 for sure... ku tek lurus gilak kata... ko salah jalan ya.. ada CP dalam ya.. terus nya panik... aie macam mana ni kata nya.. ya ku kata.. siya CP nok sikda timing mat ya... gik pun nya dah nait moto.. apa nya nak gago gik lam ati ku.. then nya mintak teman run... (serious... sik pandey ku nak berteman teman tok.. serious kaco.. dah alh ku injured...) bah.. ku try lah 9.30pace.. jalan punya jalan punya jalan... aku berenti.. aku apdah ngan nya.. jalan ko lok.. nya tek tetiba panik... aku tek terus padah.. ku nak kemeh tok...
owh.. terus nya run.. masa ya aku dapat nangga dah Azlan Tinggi kat depan.. so ku rasa okay lah kot. kenal dari arangement blinker nya..
then ngantok ku lain macam lah serious im in pain.. im tired nahan rasa..sejok gila... then aku nangga bus stop.. and far away aku nangga headlamp.. hurmm.. mok ambik risk sik kata ku? so ku just terus sit kat busstop ya.. less dari berapa second jak aku rasa aku dah mimpi dah.. first time ku tido.. bahkan less dari 80km. sedar sedar ku dengar Yong ngerak aku... Bro Bro Bro... aku bangun terus.. jom jom kata ku.. terus run.. aaaa ada tenaga sikit.. tanyak ku ngan yong...Wheres Em? nya jawap.. She Giveup... adoiiiiiii.... frust nya aku time ya... serious.. aku cuba drag nya habis kan.. gerenti kenak marah Alison kaktok hahahahaha... kakya terus limpas 3 van... semua sidak nok ramey2 tek kat CP7... rupa nya sidak nok give up... jom jom... terus kmk roang run gik.. kakya... jumpa balit drama queen ya tek... nya sikit2 nyarik motosikal sikit2 nyaril motosikal.. sikit2 sempat ka sempat kah... then kmk tiga juak lah akhir nya sama sama... bertahan jak lah.. Run juak sama sama kmk orang kearah CP8. Redha jak lah.. first nak main ada team.. time tok juak lah team jadi sikbest... Hahahahaha... Melayan lah kmk duak Yong.. mala jak nanyak jaoh gik kah apa suma.. then aku ngan yong berkenalan laa.. Yong senang ku ingat number nya sebab aku 71 nya 61. pompuan ya tah.. malas ku... aku tok prinsip kuat sikit.. mun dah nait moto macam ya.. malas dah aku nak layan.

Then sampey dah kmk roang kat Resort ya tek.. CP8... check in.. kakya nok best nya... instead of go go go... sidak kata ngan muka bitter suma... "korang last ni.." woww.. so inspiring.. hahaha...
so kmk orang run jak.. then asa sekali ya.. Yong kata mok kemeh... aku kata okay ..dudok tepi beam..aku tidor gik... sitok aku sik banyak ingat.. nok pasti.. sunyik. cold kabus as jam dah pukol 5...

Supposely sampey kat CP9 COT pukol 5:30.. but then arrive 5:45am... seriously starting game ku hancus.. mid game ku hancus.. and end game ku hancus... Yeap.. learned my lesson as tamak ku nyesal beanr lah main beach ya as aku tauk akan blister teruk macam last year.. last year took me 3 month to recover sebelum ku dapat train untuk my R68 84km ya.. tok? 3 weeks... Good Job hahahah...




DNF

So sampey jak kat CP9.. Dewan Masjid Tanah... Marsyal siya Announce aku DNF..
Aku mampu tetak jak... nangga muka siya suma bitter.. Yong dah diam dah.. nya kata mok try gik.. Lan tinggi anng muka frust la.. Lan Somet DNF juak? nya ngan pet tek.. ya ku tanyak nya.. ko apahal.. nya kata lambat 5 minit.. My team? tanyak ku.. Pet ngan JC masih ada kaki.. ya nok dah cukup polah ku happy balit.. serious.. all this time bila orang DNF.. aku rasa macam sedih gila frust nak nangis... but mala kenak branwash oleh sidak Armand, dari Yim.. dari few Momma Ultra ku suma... mun nak bitter masa DNF.. stick with FM kata nya.. so.. okay.. sedih but aku terus evaluate salah ku empun accpet.. and plan rest lok lah sampey okay bok pikey gik pasal revenge.. sedih anng sedih but sik bitter lah.. ya penting... anyway... bak ku apdah ngan sidak Pet ngan JC.. Mun mok juak terpaksa DNF... makesure dah masok Ultra game.. that is after 42km.. or mun boleh beyond 50km. sukati lah nak DNF kata ku... hahaha..

Aku masa lam kereta ya nang dapat rasa lah aura dalam van ya hahaha... sooo dark purplish aura...
aku tek doa sik habis2.. Pet ngan Jc habis time ya.. sebab sidak duak ya ada target and aku ada agenda mok sidak duak lulus habis kan... jaik juak lah rasa..dah racun orang.. ajar orang kakya orang suma gagal ikut aku...

nok pasti sidak duak selesey..  so the regime is right.. just aku yang self mistake... tamak point pun salah bah.. Mun sidak duak fail juak.. wuahhhh ramey akan madah regime aku salah kelak. kakya sidak duak pun ada target maruah nak ngambis kan ya.. hahahah... well.. Biar student habis.. aku bila bila boleh.. and aku lom cukup kuat gik nak mengajar and sekali bertanding.. bak kata becca.. once ko dah ngajar orang.. ko sacrify ko pun training juak.. so mok double work mun nak do both... yeap.. so next time.. aku mesti hebat level 3 mun nak ngajar orang level 2 nak? neyda orang diploma ngajar orang ambik diploma? benar juak... hahahaha... sikpa...
kejayaan sidak kejayaan aku juak.. better luck and strnger lah next time.. and harap ku dapat focus dah ngan regime ku kedirik balit.. as Thats my First And LAst Student ku ajar for 100km.. stress owhhh... so mok belajar.. boleh lah carik sidak duak.. hahahaha.. nampak sik permainan ku siya? hahahhaa
Ma Ultra Boys... 100km 50km 

See Rare okay.. Im a Hugger if u Berjaya Bertahan dengar my Leteran

Mana Ngkau Pergi?


Lepas Habis event... Aku Alison ngan Emily kehotel ku lok... sidak jandi ambik ku pukol 1...
masok jak bilit.. ku lelap jap.. by 1pm ku prep barang suma.. then sidak Alison ambik aku.
Kmk roang gi makan lok... gila nyaman lah.. nasik campor.. hahahaha.. siktauk dah aku seney ya.. memula nak makan ikan bakar..tapi kedey sigek ya amcam sikmok berjual jak.. dah lah nangga kmk duak Alison jalan robot kedak apa jak.. Emily cool jak.. gagah...
Muka Sebelum tido.

DNF Buddy, Burrito Emily


kakya kmk orang drive balit KL la... Kmk duak Em tido jak belakang.. hahahaha...Mama Alison Drive..

Sampey jak KL kmk orang antar Mom balit lok.. kakya lepak jap.. ada "hal" sikit... habis Hal bok nya drop aku kat Curve... jumpa kawan kawan WSS ku...
Bila ngan sidak tok.. mun sik cremp tetak sik sah. asyang ku sidak tok. #LipatDalamTandaSuka


Sik jadi tido rumah Em yang satu lagi as nya balit Miri ada emergency Nenek nya ninggal.. Janji jumpa di Miri jak kelak.

So aku bermalam kat rumah Hantu Hero lah.. my bro Asri..

then enjoy kat KL sehari gik then balit Miri...


Self Post Mortem


Last 2 Month..
1)Demam... then aku rest too much.. Ironleg 30km dah dapat polah ku rasa im not fot for everything. then week after...Undertrained
2)60km Beach Ultra.. Overtrained. To0 Much Too fast Too Soon
3) Destroying my Hoka.. >1600km.. while plan for new shoe dah cancel.. (yaa aware bout this)
4) 3 month last year time need to recover from my MBU Blister.. with worst injury only got 3 weeks to recover.
5) Rain... still okay but previous blister.. Die.
6)Pizza Pizza Pizza... dah kenak riya.. no pizza no juice.
7)Not a team player... back to Lone Wolf strategy.. senang nak pujok kedirik.
8)Jangan main sik endah.. rasa mok 100 plus.. meletup pun air ya.. get a new one.. boh nak kata (bukan rezeki aku) kamonnn.. kenak ku camya?
9)Endorphine Booster few hour b4 start nadai... ( aku jak faham tok)
10) Mok padah Rokok.. errr try lah as full perform R68 ku dolok merokok juak nak? hahaha (Denial)
11) Weight... Im 13kg exceed my perfect form pun weight.
12) Makesure Cutting sempat.. too much Protien intake even 30g.. next event.. 15g Protien sahaja. And diharap sikda sakit gik so sempat cutting.




Next Program....

as bz with my Restaurant.. after major Renovation. So the next Run is 12 August 2018.. my birthday Run.. but FM jak... Ultra? worst come to the worst.. Melaka lagik la to revenge. so one FM one Ultra lah kot.. Plan berubah.. tengok la...

Race Review
1) sik seperti nok di war war kan...
2) Racepack Crew so far okay lah fun.
3) CP.. suma gago ke hal kedirik..
4) U turn.. hahahah... tah macam kedey dah tutup jak.
5) Runner belum sweep habis.. signboard ciput dah cabut..
6) Nice Route.. game nya masok kuar kampong.. serious aku mental bila masok kampong ya.. hahahaha... 70% road 30% trail kot hahaha..
7) Will comeback lah for revenge.
8) Marsyal at few CP macam sikada sportsmenship.

Susah nak bersuara as semua dalil mun sik ngam akan dianggap merengek... so diam jak la.
so R68 from Malaysian Ultra Runner still the best execute event lah dalam hati ku ini.. maybe sidak level international kali.. well.. itu kata hati ku la..

for example at few CP ya.. Keep asking us to DNF.. kat CP 6 ada yang macam merungut mentioning few of us yang keep nak lari. 2 of my team masa ya Finished okay? mentioning how some of the CPS bit.. (kmk orang nyusah kawu kah bro?)

Im telling why i fall in love for sticking with Only Ultra event.. thanks to R68... even they have alot say double the CPS (aku bukan mintak banyak pun.. buat biasa pun okay) but they seem like motivate or maybe all the experience young and veteren person diengkah kat CP ya bah.. semua CP even some participant perangey macam taik kekadang.. but yaaa.. till the last CP we get all the cheer or treat atleast we get whut we expect or want lah.. paling sik pun sikda yang polah muka masam and nak drama sidak yang banyak kerja dari marek. nak mintak puji camya..boh lah volounteer nak?

i keep on saying..boh duli sidak pump motivation sebab my team member semua in good condition to finish the race bah.. aku sik bisin sebab maybe aku injured and im the last dew in the carogory.. but macam ya pun.. even the last few kat other Ultra race aku rasa sidak organizer the creew happy2 berik semangat.... at least respect training sidak lamak lamak tok la.. now ada juak lah rasa macam join new team nok organize sebab ambik crew non runner nok sik tauk apa apa.. mok kata bukan runner.. runner suma tapi empahty macam almost to zero.. but ya lah.. we are expecting shits do happen in Ultra but sik lah most dari CP and organizer masa Run..

All this time.. semua my Ultra Run.. CP, Water station or Aid Station kah nama nya.. i feel rasa macam tiap kali sampey.. rasa syurga.. rasa welcome and get some boost of morale.. serious.. semua lah.. but Matra.. serious.. rasa macam.. errr.. haaa rasa macam first enroll belajar kat university or kolej la.. rasa macam akward.. rasa bersalah jak nak tanyak apa apa.. rasa nobody bother jak.. and kmk roang semua macma.. jom chow lah.. well.. tah lah.. seriously aku join tok sebab bila ku puji MUR riya.. rata rata kata this tem treat better... so... susah lah nak cakap.. DIva kata bagus,.. so kita runner slow sikpat nak bukak mulut lah.. Malaysian STyle.. sama jak dah community macam short distance event.. haih.. Well.. hope the best for my next event lah.


Pasal makan ya ku polah post berasingan okay? hahahahaha...