Thursday, 4 May 2017

BIM2017 ETA Guideline / Gameplan for Beginners



Gameplan, Gameplay or Guidelines Chart selalu ku guna untuk both of my Ultra... aku even prepare Gameplan for Ultra nok aku boleh jumpa kat web nok ada berik data macam WS Location.. COT... Section COT elevation semua...even aku sik join, untuk biasakan dirik polah guideline or gameplan tok...

For those nok sik nguna cara tok (mainly for mental stabalization) masa long run, its okay lah.. bak kata aku selalu... its not essential.. but a good tools mun pandey nguna nya... Sitok.. my fella friends nok sikda Garmin and Nok Ada Garmin mintak aku molah untuk sidak for pacing 7.30 8 and 9.. and data hujung ya ialah Pacing untuk cukup cukup ngabis dalam masa... COT.. Bagi yang sikda jam.. sidak boleh nangga based on TOD.. Time of day..

so ngan guidelines tok or gameplan or gameplay nama nya ku tunggah in Ultra Marathon.. kira atleast dapat polah kita sik terlallu kejeron laju gilak sik ngikut kemampuan dirik n pancit or bonk kat hujung.. or complen cremp apa suma kat km.. errr 35km... so untuk nok laju ya... sikpayah lah gago ngan benda tok.. nok sidak virgin or sidak nok selallu main ilek ilek run tok.. untuk ngelak terlallu rilek.. or ngelak terlallu lamak gilak jalan... so guideline tok likely boleh banyak nolong la.

a simple one.. mostly time of day (TOD) untuk tiba di setiap WaterStation (WS) . and TOD + 1 ya ialah buffer time if mok gilak lepak kat semua water station.. so 1 minit lah paling lamak ntuk setiap water station for Marathon tok instead of buffer time 5 minute aku polah selalu untuk ultramarathon.

Di ulang gik as banyak orang jenis nok bila benda sidak sik guna lalu dikata salah or haram... this is just a mere guidelines.. so if u fast.. sila move on sik perlu gago.. nok tok untuk mereka2 nok merlu nya let say a part of training discipline untuk ngelak terlallu lamak walk kah apa.. yeah.. ada nok guna strategy Run Walk but.... ada kah tauk time ya buang masa gilak or just nice..

u can guna garmin nangga average pace manjang..but thats as total.. kita tauk pecahkan sikit2 setiap run ya untuk mudah kan mental nak? so... hope benda tok dapat membantu kita kita nok geng santai n suka molah LSD tok lah... for those nok HR nya Green for pace 7.30 8.00.. so its a good guide lah.. but if Zone Orange 7:30... tangga tangga lah nok COT pun guide or 9.... anyway AvgCOT sitok pun 9:54 camya... enjoy... and Good Luck.

Sekadar Guidlines... Tiada Betul Salah nya.

p:s Strictly untuk yang maok belajar or bok bok berjinak...

Tuesday, 25 April 2017

Route 68 Challenge 2017 - 84 km.



Tedaaaaaa....... Masa untuk molah report..  Kisah kali tok... kita cerita pasal Percubaan pertama aku untuk molah Ultra Marathon nok exceed dari 50km... kita hantam with R68 hilly road ultra doing double full marathon.. LapanPuloAmpat~

Sebelum ya....
 last year September 2015
 Im Obese 103kg, PS4 Gamers with no Running or sports Background.
August 2016 - My First FM.. (We can smartly train for FM less than a Year)
November 2016 - My First Ultra (Beach Ultra 50km) Licence for Ultra.
19 March 2017 - Miri Marathon as My LSD Training
and 15 April 2017 - Route 68 Challenge 84km.

Achieved ur Goals Smartly... Sport Science FTW.

Back to R68.... Its among the toughest RoadUltra in Msia. Sangat Strict with COT.. aku dengar and sendirik nangga how 4 sec late wont get u anything.. (way to jaga exclusiveness and the value of the Finisher entitlement) and Im doing 84km Double FM.
2050m elevation total. 16 hour COT. My Regime Brewer is.. sikperlu padah lah.. kelak sentap suma gik gik nok nyalak ya. but mun nok stalk FB aku akan tauk sapa lah...


Elevation gain R68C 84km

Route nya.. setengah Selangor Setengah Pahang
Location semua CP



Senarai Nama kmk orang


So... Blog tok akan ku bahagi2 kan dalam beberapa main topik.. sama macam ku bahagi2 KM ku amsa polah Ultra.. so.. baca lah nok ktk orang mok... pecahan2 nya terbahagi kepada...

  1. PreRace Preparation (Kisah Seminggu Sebelum Till Flagoff)
  2. Route 68 Challenge 2017 84km
  3. Post Race Celebration
  4. Race Review
  5. Carbo-load Weeks and Race Day intake.
  6. Self Postmortem, Tips & Gameplan Review
  7. My Training Regime GKUltra
  8. Gear Review

  • PreRace Preparation Miri (Seminggu Sebelum Till Flagoff)

Preparation Miri.. tetiba dari ilek ilek jadi kelam kabut.. first. kasut aku... totally not safe for running dah.. as HOKA ATR2 ku dah serious haus after 1000km mileage.. tiap kali run akan rasa shinsplin and plantar ku oleh nya... so not worthit ku nak embak nya pergi Ultra. as first 21km gerenti aku dah sakit dah oleh nya. so i need to gt atleast same kasut. Semua kedey online ku carik.. even kawan dari sabah check world of sport.. semua kata sikda saiz aku.. aaa aku guna saiz US12.. gergasi sikit.. check online suma nok malaysia suma tnggal saiz 8. siaz 12. mun mok paksa ambik dari luar but time taken ya.. anng risk gila sikkan sampey on time.. Amrun ada beri pinjam Mizuno nya... nyaman but tapak nya to kecik.. not suitable for long run for my kaki la... so aku mestidapat kan kasut Hoka juak.. yang aku dah biasa... Thanks To Tahira.. nya dapat jumpa stock ATR3 nok lom kuar gik.. with good price. siap nya tolong kirim kan gik.. but yalah Poslaju sangkut kat Shah alam.. kasut beli 10hb. sampey 13hb petang ya.. aku dah nak berangkat esok.. so siksempat burn in.. but aku yakin ngan Hoka as aku previous pun sik sempat burnin.. then selain nya semua okay till nait flight.

Aku cuba nak act Cool.. nebes sebenar nya

  • PreRace Preparation KL (Seminggu Sebelum Till Flagoff)

Sampey di KL ngan Azreen and Anastasia pukol 9pm camya.. Flight suma okay... berloyar jak ngan Azreen till landing. then.. sempat ada orang berbeli topi... ambik taxi terus ke tempat rumah kmk orang kat Suasana Loft 3 min walk dari Ucentral. Izzaty dah datang awal so nya lah host kmk orang hahahaha... Malam ya rebus Mee maggie suma. makan sama sama.. semua ngawal nebes. ilek ilek mandik suma.. tetak2 and semua tido.. and me> macam biasa lah pukol 3 bok dapat tido... kali tok ntah.. aku jadi restess and dalam ketakutan.. maybe sebab injury aku after LSD 42km masa marathon miri ya.. hati ku sik senang gik semua... seriously damaging lah. then malam ya kmk orang lepak2.. dudok semeja cerita pasal strategy.. rebus mee diberik free oleh tuan Rumah.. Mr Woon... then.. suma lah tido malam ya...

Next morning.. aku biar jak sidak lain tidor lok sebab race sidak exok hari.. so by 6 aku dah prepare.. run a bit kat area KLcentral and terus ke KLCentral nak makan nasik Kabsah aku... RM9 but nang banyakkk nang nyamannnnn... esok keday tok tutup nak pindah hahaha... rezeki aku la. lekak kenyang.. aku relax jap and run balit ke condo kmk orang.. nait ke RoofGarden.. ambik angin.. run a bit siya and guna treadmill jap. then balit mandik suma as nak kuar gik ngan sidak suma pergi makan Ayam Kyoshi? lupak ku nama nya... Anas ngan ZAtty pun idea.. so we all suma masa ya pakey Grab Car ke SunwayPyramid. jalan2 makan till 1.30 and Azreen plan nak balit ngan aku awal.. sebab aku mok sidak jalan jak enjoy i need to go back n sleep till 5 bok nak bangun nak bersiap as Bas kmk roang 84km berangkat pukol 7... Azreen pun takut nya kurang air so nya nak neman aku tek balit sama kmk duak.. sampey jak KLCentral kmk duak beli Pezzo.. Wajib. and lasagna.. nasik ayam apa suma.. lukozade 4 bottol and driniking water.. sampey rumah dah 3.30.. carboload puas puas... and aku pun sambong tido.. Almost near time.. motivation talk sikit. berik semangat ngan Azreen for esok.. but actualy aku sangat memerlukan juak and thanks millions to Azreen.. she manage to boost my morale time ya... thanks.. appriciate it sangat sangat... Im shaky sik pernah2 and yeap.. the whole time dalam Uber.. aku nang rasa mok freakout... thanks juak to Tahira my LiL Sis, my buddy my saviour.. pm berik semangat... serious aku manusia paling manjak time ya.. sikpernah2 ku takut ngan event setakut ya.

Siap Bersiap.. aku pun turun la tek ke tempat Bas.. 7pm tek kata sidak nya sharp berangkat...but aku sampey 6.45pm.. Jumpa ramey Team Sarawak dari Sibu, Kuching.. Lam Ahmad.. Ariiff and bang Roslan.. Ultra Dari UGR Kuching. Loyar2 punya loyar.. dah 7.15... Bus sesat.. dafuc.. sesat???!!! okay.. then tunggu punya tunggu... 8 camya bok sampey.. lambat kmk orang.. pukol 9.30 bok sampey ke event area.. kedak prank kata Lam. Sidak offer to start pukol 11.pm... We all say No... makin panas kelak masa habis. so No way. biar lah kelam kabut preparation.. greet by Jessy anak Uncle Chua.. so bersedia lah kmk oranggggg...dalam basah basah padang ya.. dalam rasa nang sikda muka difamiliar...  dan bermula lah episode 84km pastok...

Sarawak 84km Team



  • Route 68 Challenge 2017 84km


Event tee from Newton & my BiB Numbahhh

9.50pm : sik pernah pernah aku rasa gementar.. maybe semua orang kerek kanan semua well prepared jak rupa.. semua confident and full train jak built badan sidak.. cara berdiri suma.. muka muka suma ku sik kenal... and aku tek banyak mikey my not so smooth last 3 weeks before ya. Mentally & Physically.. but once dah semua orang makin bisin.. semua orang makin eager... automatic jak rasa in vibe and blend with the aura...

9.55pm.. aku tetiba jadi orang nok paling bersemangat and paling focus.. Ngan aku masa ya.. my new friend dari sarawak suma... Lam..Noi.. Alvin.. and sidak Bang Roslan ngan Ariff ya geng start depan ya.. maybe sama ngan Maulina Bueng.. 

10.00pm... Flaggoff!!!!!!!... masa tok suma nok negative hilang suma.. nang hilang camya ya... kali ku rasa effect bunyi horn ya kali.. so mok beli lah sigek horn ya kelak. mun ada pikey pelik2.. ada rasa siknyaman ati.. tekan jak horn ya depan muka.. macam tamparan pun effect kali... now suma start perfectly.. sikda barang missed rasa. sikda nak terbukak tali kasut lah apa suma.. sejok.. kakya masa tok dah nebes nok lain  jak rasa..sebab the whole way tok aku pun new road. new track new experience.. okay la tek ada street lamp.. masa briefing pun sidak kata.. jalan akan macam tok jak or sikda lampu terus kata sidak.. but then... dalam kampong ya jak ada streetlamp.. lekak ya.... pitch black all the wayyyy... woooooo...

Masa ya nang good start... kaki nyaman,, nafas cantek,,, malam pun sejok maybe sebab pukol 7 camya sidak kata hujan lebat. mulut berasap2 jak sejok... yeap pukol 10pm bok ya.. plan aku dari sebelum race.. apa apa pun.. focus and terimak jak apa nok mendatang for the first 16km.. as dari elevation map nya first 16km... nait memanjang.. So conquer mind for the first 15km.. remove semua nok (sik cukup bukit for miri training) stuff ya suma... ku maintain jak heartrate ku pun in green and stay to 151bpm all the way... so nait bukit maintain.. ada flat kit pun stay so bila masok in pacing.. will be steady speed masa nait... and automatic nait bila flat or ada turun kit.. but 15km... canteeek...
masa ya aku memula ikut sigek group.. follow sidak jak. but bila flat.. ku nangga no speed increase.. ku potong.. sampey puncak bukit ku maintain HR gik to 151.. First water station ku refill bottle ku as aku start with empty bottle. Semua CP till km 42 aku polah Voice note reporting pasal aku pun gameplan.

The first 15km elevation graph 
A1 Indian Temple (5.5km), A2 Telco Tower (10km) Semua provide freeflow never ending Ice cube... service bagus gila.. stock Cola 100 pluss mineral.. Pisang.. Watermelon and ada nok sidak add sendirik macam chipsmore.. gummy.. Fried Mcd and macam macam la... (where eating training comes in handy) woww.. nang setiap CP memang pesta.. sikda rasa bersalah or rasa nyusah.. semua rasa kenak layan bagus2.. tok lah best bila passionate runner yang jaga station.. sidak tauk situasi bila sampey ke station.. so effective and setiap station memang do happy kan and naitkan semangat balit.. ya jak lah beza Ultra runner community sesama dirik.. semua happy2 fun.. love that. sikda nak polah muka mintak puji as if nya jak berekot .. sikda nok mintak puji.. "injured ku tok" "sik cukup rehat ku last week" "aku lelah dari utara dalam bas lamak gilak" pun mintak puji... no negativity langsung. so positive polah all the race fun and kawu pun jadi positive sikmok kaco mood orang.. happy jak.. sikda mok jadi bitch.. once dah sampey KM15... ngam ngam... yesss.. cabaran pertama dah habis...mula turun and agak steep... laju jak aku... turun bukit ya.. fully control but fast...sikmok injured kerana downhill sebab ada 69km gik ya pok. ya bok betis ku rasa makin nyaman sebab muscle set turun gik di train.. but turun nya nok memula jak steep.. kakya almost flat but dapat rasa nya turun... sampey ke pahang...

A3 Genting Sempah (16.5km) 12.28am dari 15km peak ya... 1.5km turun bukit... nikmat benar but need to be carefull as service hole tepi tengah jalan ya un-even.. mun slip kaki.. hancus.. and alot of small pebbles lah batu kecik2 ya... kakya then mula terang balit ada streetlight and tempat nok aku ingin mok tangga.. Roundabout Genting sepah ya... and signboard nya... demd.. im here dah... even bok 16.5km.. im so happy lah.. maybe sebab nangga street light... and berharap semua nya tepi highway ya jak till habis.. (but no... makin gelap gik kelak). Kat A3 ada checkpoint.. nok best nya... ada Sis tok bok bukak.. kerepek ubi.... nok ranguppp nok masin ya.. gila.. aku tek refill bottle aku especially ice ya.. minum sikit.. and ambik segenggam keropok ubi ya and terus jalan.... dah around 50m... bok ku makan keropok ya.. OMG... nyaman nyaaaaaaaa.... rasa mok u-turn balit jak and ambik gik..but too late... aku rasa balit kelak lah... (even kerana selallu gilak ngan event nok mala jak serba sik cukup sebelum tok.. aku give my least expectation lah mun nya ada gik.. maybe sebungkus jak rasa ku)... nothing special as lampu jalan makin kurang and mula gelap balit.. so sampey lah kat A4 Bukit Tinggi 21km. polah voice note.. send dalam group all of it.. and most of the time semua awal beberapa minit.. so automatic morale boost bila guna gameplan. (kelak ku show gameplan ku)

(21km to 25km) the unique section 

Actualy aku tukar gameplay aku time tok but still stick to my gameplan to get better time.. as my legs suma nang perfectly best masa tok.. sikda sakit nyaman nang mok run sepanjang masa jak rasa... lets talk bout gameplay ku lok.. aku perasan lamak2 tok.. with 2 FM and 1 Ultra... running alone is not a good choice... which is.. im kindof no music run alone mental dude.. so.. most of the race aku akan run alone as aku sikmok ngaco pace orang or aku rasa bersalah mun nak break from group bila aku dah rasa nyaman.. well.. still ada sikit negetavity pun perangey kat siya.. so.... aku learned to be, say... self-centered kit for this race.. even people loved company.. just not too much topic takut melekat kelak hahahaha.. okay.. my plan kat 21 keatas. as im sik sengaja doing it kat KM sebelum tok.. aku plan... and perasan... alots of orang akan kita jumpa run in groups.. semua strangers.. so... aku pun logic tek... Group = recovery run... talking pace... dah nyaman.. try run faster to get to the next group.. so instead of polah fartlek or run walk ngira tiang.. and.. tiang nang sik nampak..or walk time alone n gelap which is sooo menakut kan.. so aku boost motivasi ku.. rus as long as i can.. to find another group. or... run till the next checkpoint as untuk race tok semua around 5km apart. so... aku perasan aku polah camya.. sebelum tok now lets do it for real... lepak A4,, minum refill.. and bila nangga ada group of 3 or more people run.. as people of 2 selallu laju hahaha.. so ikut sidak to get momentum lok.. slow.. dengar sidak bercerita as aku tek antisocial.. hahahaha... then bila dah rasa nyaman... then aku nagga HR ku.. so strat run naitkan nya ke 151... lajuu sebab sejok... run run run run.. sampey jumpa next group then guna group ya untuk.maybe talk bila sidak tegur.. dengar cerita sidak.. and then.. dah nyaman.. boost gik.. mintak kebenaran bila perlu or move bila sidak mention.. just go if u want to go.. camya lah.... tapi.. km 21 ke 25 tok ada lain kit....

KeSeraman.....

sepanjang aku hidup.. yes.. aku penakut.. yes.. aku lom pernah jumpa or tangga nok mistik gilak as nok aku ingat lah... and aku masa ya nang sik ingat.. its Karak area... and tempat ya famouse metropolitan sidak.. but.. aku sik ingat suma ya bila ko dah focus ngan running ko... but then.. there it is.... aku run... jalan bengkang bengkok.. so untuk confirm ada team kat depan tok ada susah kit. so.. gamble.. run alone kat pitch black area berteman kan headlamp jak.... then ya lah tah.. aku cabol kah apa.. aku sebut.. "ney sidak tok?".. then a bit of straight road.. ada lah ku nangga benda reflective kat depan... ku rasa happy ada juak.. but tepi jalan.. "maybe sidak guna reflector karrimor" (so f*king bright n big reflector) so aku tek maintain lah speed aku. abit of downhill and makin dekat... makin lain rasa ku.. sebab rupa nya macam ermmm lain... dint actualy look macam pompuan but yeaps.. its there.. macam pacman pun hantu.. but white.. a reflector karrimor  size pun bright.. macam a bad photoshop jak rupa nya.. aku masih denial.. aku anggap ya adalah pokok pisang or penanda masok rumah orang... makin dekat.. makin lah macam.. omg.. so bila ku nangga pelik jak.. so aku terus bukak spect aku.. simpan lam pouch and suluh jalan ku jak.. tundok.. masih denial.. just perasaan kata ku... dari ekor mata ku nya makin dekat tepi jalan... aku run.. aku rasa amsa ya nang aku laju lah. based on Strava pun km aku siya nang paling laju antara semua. for almost 3 km. atleast fast for my personal speed. So ya nya kat tepi ekor mata ku.. aku run kat left side of the road... benda ya pun kat tepi jalan left side... aku try ke tengah jalan kit.. aware juak ngan harapan ada orang kat depan but no.. aware juak takut ada kereta which is almost to zero time tok.. harapan juak sidak organizer ada limpas pakey kereta from time to time. nampak benda ya kat tepi mata.. sikda bunyi sikda apa.. senyap jak.. aku rasa.. pokok pisang tok.. atau benda nok berreflect jak... and yes.. nya dah berlallu. senang ati ku..but no.... dari ekor mata ku.. nya now dah jalan? run? hover? tepi aku dah... siya sah.. jantong ku rasa sikda dah sakit... betis ku sikda rasa penas... semua rasa macam GO FAST!!!!!! tok kali effect adrenaline... Fight or Flight.. but for sure.. nak fight apa? so siya aku mula laju... the thing macam mok ikut speed aku.. aku rasa mok nangis ada juak... kaki nang besar lah langkah.. but still tundok n keep benda ya in view tepi mata ku... then its gone... aku wish ada orang depan aku kali nya ilang... but lom sempat nak rasa lega.. now its hovering kat kanan ku gik.. now im back to left side of road... im really fucked time tok rasa ku.. masa tok ayat suma sikda kuar.. sikda nak baca apa apa... sebab all this time aku try sikmok ngakuk ya adalah benda ghaib.. but then bila dah depan mata.. aku nang sik terfikir.. lam palak aku.. keep running straight.. and get to the next checkpoint secepat mungkin... aku rasa u turn will polah aku makin panic.. stop for sure aku akan pengsan.. so i keep on running... then... instead of "nya" main akt kanan ku.. yeap... aku siktauk apa lah cabul aku tek.. another 4 appear... ya nok pasti .. maybe more maybe less but aku rasa 5 semua.. RUNNING WITH ME!!!!!!! 2 kanan 3 kerek.. ada yang turun dari atas ada yang appear jak.. but serious..bukan mainan mata.. its fucking solid is there.. the longest time and masa ya aku rasa jantong ku sikda rasa.. and i know im very fast dari biasa... and my form semua perfect semua.. ku dengar bunyi nafas ku nak nangis still with 3-2 rythm.. and bunyi air kat UD bladder ku bergoncang as ya benda paling nyering berbunyi... aku syukur sidak sikda polah bunyi... but the feeling... errmm.. not as worst as dalam mimpi.. hahaha... then.. one time... sidak tetiba ngilang dirik.. serentak.... aku keep on my running.. mula rasa lelah gila.. and cuba naitkan panangan aku yess.. ada checkpoint depan ya.. berlampu2 kelip2 suma... siya aku nang bukak kasut ku.. bukak socks ku cuci kaki ku sikit.. ask for ciggerete but sikda.. then minum refill rest jap.. masih takut then ku pasang balit semua gear ku.. tunggu ada group nak lari.. then aku ikut sidak... aku sikmok cerita ngan sapa sapa takut ya dimaok sidak.. so aku simpan ampey aku landed kat Miri.. takut benar aku.. but.. sikda rasa takut just tah.. macam takut but sik jadi nightmare or demam.... polah ku rasa makin berani pulak ada lah.. thats is about 5 kakak.

A6 Kp Lentang.. no special story... just a run. kaki suma seem like perfectly okay... but aku dah mula gik balit strategi kejar front group.. tah.. first experience alam ghabis but ya juak paling sekejap aku lupak kan... terus back to my strategy.. kejar front group apa suma... to A7 Bentong Hotspring... ada lah kenak tikam batu kecik.. ku pikey serangga but tikaman nya tepat kat tepi pinggang ku jak.. maybe jerawat kah.. chaff ka.. so aku sik anggap ya gangguan lah... then A7 to A8.. 7.7km .. masa tok aku jumpa Abang Jasni... we walk and jog talk .. cerita pasal  run apa suma.. berkenalan..  keep number bib pakey ingat.. and nya banyak ngajar aku preparation to 160km.. yeap.. logic and ngenak ngan regime aku.. but.. not near future lah.. ada banyak nya ajar bila.. thanks Bang.. dah add FB juak. 

A8 Bentong Resthouse (4.18am)

Hah.. sampey sitok.. 6 jam 16 minit .. even nya bukit. time sama macam LSD 42km ku guna MM2017 last 3 weeks. Anyway tempat ya sangat best. kacak and macam resort lah.. luas.. ada stream suma.. kacak lah.. then tempat kmk orang nang best.. ada buffet.. drinks suma.. ada ku jumpa gambar ya.. but nang kacak lah.. semua ramey rest sitok.. ada yang baring.. tido.. mandik.. anng diown oleh kmk roang lah tempat tok.. aku  carik dropbag ku. ada pizza bekal ku.. tukar seluar.. ambik cap ku.. tukar socks... yeap.. ive finished my FM hahahaha.. now need to start another FM... but ya lah... mistakes aku kat setiap race ku... (KM2016 lamak ikut sidak angry mob. MBU lamak lepak kat Tusan.. MM lamak buang masa berak...) now? aku suk nangga orang siya.. sidak 168km sidak 84.. aku lepak siya.. nang macam dah habis run bah.. for 40 freaking minutes... buang masa hampir sejam. kakya Lam Ahmad dari Sibu... datang.. besar besar tempat ya . jumpa nya aku.. makan mee in my cup.. mee in my cup udang yang sik nyaman... hahahaha. lost my suduk lah suma hahahah... pity. kakya aku bergerak gik.. ikut gorup of uncle uncle otai ya.. 

A8 Bentong Resthouse 42km - Benda Benda camtok polah ku kalah lalu lamak lepak. All the time. credit Run & Explore


Wasting precious Hour at Bentong Resthouse


The best thing is... tired is tired.. badan pun bau pelik... but... hey... kaki ku seriously macam bok start running.. serious masih rasa brand new.. sikda sakit sikda apa.. just im tired jak..bulak lah sik tired..  thats all.. but my legs.. stilll fresh.. aku siktauk coz of the starting hills ka.. maybe oleh 5 kakak ka.. or the food.. or the adrenalin.. nok pasti.. im ready for my second half of my FM lagik...kuatan  bebenar nak riak kata. (Why do One FM  if u can do 2) hahahaha... (yeap i know...)

Second Half of 84km.... Beyond42.. the Ultra game just bermula....

Sekarang tok.... perjalanan start dari  Pahang.. Bentong Resthouse terus ke Padang 68. Gombak Selangor... kali tok bila ku nangga orang pun timing.. suma nya tinggi part tok as... naitttttttttttttt uphill suma around 27km uphill... then a super killing 1.5km super uphill.. then heaven 15km downhill..... 

At KM51.... maybe im too tired.. maybe juak lamak gilak rest tadik .. aku try to focus.. but the uneven side of the road... nyebab aku terpelecok.. serious aku nangga ada lampu kereta kat belakang.. so aku tek automatic giving way kekanan kit..sebab jalan kecik.. im running kat right side of the road.. alone.. then.. terpelecok... serious on the way aku nak gugok ya... lam palak ku dah berfikir dah.. "thats it? im going to DNF here?" them bamm.. aku tersungkur.. Sikda la ku kata "OPOCHOT!!!" tepi kaki kanan ku gila sangattttt sakit... berdenyut... kereta nok melimpas tek rupa nya sidak marsyall nok ngecheck kmk orang ikut jadual ya.. nya dah park kira 20m dari aku bukak emergency light.. lampu dalam kereta nya bukak and nampak nya nangga aku.. ku polah bodo lok.. otak ku playtricks dah... ada part otak ku kata.. "sikpa.. dah exceed 42km.. dah Ultra mileage... sikpa lah... but ada bahgian otak ku gik..kata, no way.. 84 is 84.. sikkan balit tangan kosong.. but the pain tetiba unbearable... ku bukak kasut ku.. picit2 kaki ku... then.. kupasang balit.. kereta ya masih nunggu.. sidak sik nanyak apa apa.. maybe sidak tauk time tok aku gik berlawan mental ngan otak ku... then 1 couple.. old uncle and his wife.. lalu pass me by.. instead of nya nak pujok2 kata.. "are u okay?" "need any help"... uncle ya just run passme by and said... "if u focus on that pain in this Ultra race.. u wont gonna make it".. tetiba aku terus semangat,, berdiri..hencot2.. try run... and less dari 10 step..the pain totally gone..and now im running with that uncle with his wife... slowly but running..  then kereta marsyal nangga aku keep on going .. nya terus mula bergerak.. i wave to the marsyall car jak... hey.. thanks uncle.. try to get focus balit nafas... focus balit cadence ku... then.. aku mintak dirik nak laju ngan uncle ya... then terus aku meredah hari nok mula mok terang ya... the best moment in every race aku.. bila langit mula biru.. aku yakin everytime saat camtok lah aku akan dapat more boost... serious.. the second half..rasa macam sekejap jak even setiap checkpoint walau pun nya kata 5km.. tapi rasa jaoh.. aku lost track of my km.. sebab aku jam FR235 ku dah habis batt sik tauk km berapa..then aku on aku pun FR225 gik to record.. oldschool ehh?  so bila sampey cp.. lupak nangga jam.. then bila dah tgh jalan sik tauk berapa km gik tinggal till last  CP,.. hahahaha.... so mostly run ku ke finishing line tok ingat landmark and main gamble jak nangga jantong.. the reason final km ya ada rasa gila kit but fast hahahaha..

Once its day time.. breeze best.. udaranyaman lalu.. burong mula berbunyi.. semua jalan gelap ya tek nampak dah suma... orang kata dah siang mental gik sebab nampak dah suma.. for me.. tah.. aku rasa best jak.. boleh kata once its siang its easy peazy.. aku sik ingat apa gilak berlaku as its just run run walk run lepak... 

kalau ikut planning.. aku jumpa group lain our GengKuenUltra kat uturn sidak.. but aku sampey awal dari planning.. aku sampey siya.. sunyik jak CP.. tanyak sidak gik.. 50km dah u turn? aku rasa aku lambat.. but sidak kata.. sorang pun lom sampey... so.. aku makan lok buah siya.. refill and plan nak tunggu.. tapi ku rasa better ku tunggu kat 21km mark sidak... thats is my 63km... punya lah jaoh bila sik track jam pun last CP.. 5.5 km.. jaoh jak rasa.. matahari panas but rasa nyaman lalu.. maybe malam tadik sejok gilak.. and tah.. nyaman jak rasa semua... so aku arrive kat A4 Kpg Buki tinggi balit.. masih sikda sign sidak 50km pun group.... aku plan nak tunggu..sebab mun ikut kira aku.. sidak mesti dah sampey.. champion pun sikda limpas gik.. so..aku lepak siya tunggu sidak.. thrn ku rasa better ku ke A3 Genting Sepah... mintak rokok ngan sorang uncle.. bakar rokok. and run.. menthol hahaha.. then dalam ya bok nangga sidak 50km.... aku mula ngira bila ku jumpa pompuan.. dengan harapan sidak group ku boleh antara top30...

Masa tok best... semua nok 50km nangga kmk orang nok 84km still running going uphill.. semua banyak polah muka kagum and cheear.. masa ya nang gila lah semangat.. aku somtime gime 5 ngan sidak.. and somtime cheers ngan sidak juak... ada yang berenti ambik gambar.. coz sidak tauk kmk roang dah 60km+ and sidak bok 19km... the feeling is sooooo seronok.... makin nangga orang ko rasa mok run... sikmok jalan... even its uphill sebab semangat jak...

Sempat bertegur ngan Nazirrul... a bro hug to my First Sifu.. Sagi Wong.. and nok paling gila.... jumpa Aliison.. pi3pi3 my ExUni mate.. tetak nya nangga aku terkejut.. gila nya super fit. gila terkejut ku nya ada diam diam.. nak polah suprise kata nya.. her second 50km kat r68. then.. bila km 19 cdak 50km.. group tengah.. kiraan pompuan dah 40 dah..

Then ya ku nangga.. steady good form and stick to group.. My Beloved Geng Kueh... scorching hot day.. but then happy to see them..sik rasa semua panas ya... phone jammed pulak nak ambik gambar.. so happy tengok sidak...serious.. even masa tok pun ku rasa happy terkenang. Sidak pun terkejut coz Im way infront of my schedule... should meet sidak kat u-turn sidak or maybe if im late.. i try to kejar them .. but seem like i meet sidak kat km 17cam ya.... Happy nangga sidak dah lepas azab 15km pertama ya... 

the whole race since 42km keatas.. i stop berik update sebab sidak 50km pun dah mula flagoff pukol 6am so i just berekot berekot berekot jak kerja... the whole way.. aku belakang sigek group tok.. boring ku ngan sidak... tah.. sik faham ku actualy.. malas ku nak cerita pasal sidak.. but all the way...nyaman lalu rasa.. kaki okay semua okay.. hey... i can even do 100km for my PB actualy.... Road Ultra FTW.

Then yeap now dah mok sampey A3 Genting Sempah..... YEAY.. ingat sik pasal keropok ya....
hahahaha.. memula aku stress nak ngadap 1.5km bukit steep gila ya sebelum jumpa keindahan pokok berteduh 15km terakhir ya... ku anngga bukit sigek ya..gila steep... rupa nya view ku kenak block lory ais ya... bukit sebelah kanan.. still steepp but sik segila nok bukit kerek ya tek la... hahahahahha... so kmk orang run masok ya kelak.... balit ke cerita keropok ubi nyam,an ya.... GILA STOCK ADA BANYAK.... nang aku masok kan keropok ya dalam mulut... makan makan makan.. ngan garam ya.. timpak ngan cola. OMG.. heaven.. then panas membahang.. no shade whutsoever.. first time ku ambik cola sejok ya.. mandik hahahaha... mandik cola nang nyaman... refill air cola..

Then.. mula nak menghadap bukit steep terakhir...mun Miri.. amcam jalan belakang nait ke Grand Old Lady ya.. ok masa tok aku nak guna teknik powerhike ya.. but .. sik sedar dalam 60+KM all the time crazy downhill and crazy uphill ... paha.. hamstring..depan paha sore gila gila.. serious macam kenak sebat.. then aku perasan.. the whole race.. betis nang sikda rasa apa pun.. paha yang bekerja banyak.. masa nak polah powerhike.. pegang jak paha.. BISA!!!!! Hohoho.. macam pegang karan jak rasa hahaha.... so.. paksa lah nait the final killing hills ya.. around 1.5km jak... ngan cara biasa... panas gila.. so aku try to run sikit and last2 walk jak.. and bersandar jap kat road divider.. kakya jalan gik... then bila reach the top.. aku dah dapat rasa Finisher ya makin dekat... sebab another 2 CP... and im Done...
Last Killing Hills Photo KM69. Aku pun bok perasan CP ya aku mintak refiill bottle ya ngan Coke.
Last 2 CP

GOGOGO!!!!!

I dont know.. 15km of downhill.. a bit of flat but still downhill.. is the best smooth run aku nok terakkhir ya... jalan macam ular.. alot of shades.. so we just run run run.. even slow run bila turun bukit dah boleh jadi pace 8.. so.. masa tok.. kaki ku tah.. macam perfect condition jak.. no blister even i use new shoes.. rasa macam best lah.. this last 15 best sebab dari Padang r68 ke Genting Sempah anng road untuk sidak basikal training.. nang untuk runner train bukit.. so.. non participant.. bike.. banyak jak lalu.. some event cheer you.. ada kereta juak but semua dah fully aware siya tempat cyclist and runner so most driver nang beritika.. flat road aku slow jog or walk abit.. then downhill aku terus jak run.. last 2 CP aku ambik buah jak.. and drick sikit 100 plus.. then terus sik buang masa..

masa tok otak ku nang pakar math lah.. nangga jam.. nangga pace.. and try to calculate.. berapa speed aku mesti polah if mok habiskan before noon.. just like my first Ultra kat MBU... kira punya kira... yeap i must do pace 8.. so.. i can do faster so be it... run run run.. even ada cyclist slow aku try to pace sidak.. kakki anng perfectly terbaik condition event dah nak 80km.
Terjumpa Bro Zijun Loh CK juak.. Bro ambasador Reebok and Msia wakil International Spartan kita.. nya kat tepi.. betis nya ada mok cremp kata nya.. i pass him my cold water and sejok kan betis nya.. and i  sambong run gik... Almost there
Wild monkeys ada juak nok lepak tepi jalan nangga kmk orang.. even ada nok alpha male ya cuba nak main nyeberang2 jalan ngan aku.. polah nebes jak... (ku dengar kakya nya ada juak kaco orang sebab mintak makanan) 
then the last few km is tricky.. hahahahaha....

Tangga banyak kereta park.. sebab malam sebelum ya siktauk rupa jalan so aku pikey dah nak sampey.. left side is clift.. and right side is gaong. so aku try push to orange to red zone... dah jaoh.. rupa nya kereta park kat sigek area simpang ya.. bukan finishing.. demd... kakya ku maintain pace 8.. then.. ada gik kereta park banyak.. ku pecut gik... kakya.. demd.. orang park kat "Gerai Nasik Lemak Sambal ikan apa tek kah" hahahahaha.. demdddddd.... kakya ada gik park.. nang blidspot siknampak belah kerek time ya of the cliff... then another one.. banyak juak kereta.. so push gik... then.. Homestay and Park.. DAFUC!!!!! then aku run jak terus sebab aku rasa dah dekat dah.. Finished strong.. mesti all out.. dari strava my last few hundred reach pace 5. (after 83km kay?) then aku perasan.. ada workshop... dari jaoh.. aku ingat workshop ya jak depan R68 Finish line.. so i push push push.. then ya nyaaaaaaaa.. nampak dah finished lineeee... aku pecut.. angkat tangan and screaamm.. WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!! demd.. 13hour 54min.... sik 2hour gik before COT and time ya aku rasa sesal lah lepak kat A8 bentong for 40minute plus.. (my bigest mistakes) if not boleh dapat better time.. and hey.. boleh pulak time ya cameramen kat finish line sikda... Hahahaha'

Gambar dari Jessy.. sebab Finisher Photog tah seney tuju.


Then sampey jak siya.. they treat me like a Winner.. Congratulate me ngan cerita ya... pass aku my Finisher Tee.. and my Medal (berik macam biskut)... OMG...terfikir balit.. less dari 1 month bok jak polah Miri Marathon.. as my Final LSD training.. and here i am... Doing another 2 marathon in 1 event... NO Blister, NO Chaffing, Sikda Injury apa suma.. just Tired... 

and its sangattt panas time ya... Jessy Roxy terus agak aku..im so happy ada familiar face.. nya gambar aku suma.. congratulate me... then aku terus polah cool off.. drinks and ke Tempat nok ada kerusi banyak2 kat tepi ya... baruk jak aku dudok.. bukak cap ku.. then.. OMG.. Air mata ku ngalir tetiba.. serious aku sikpat control.. and sedar2... i cried like an old man hilang the loved one... shit.. aku masih heran sambil nangis ya... shit... its feel so good man.... i just cry kissing my medals, talk to my medal..... and wow.... the feeling is so great.... Im Doing 84km... Freaking Crazy 84km..  Using a Ultra Regime Brewed by an Elite Ultramarathoner nok aku puja. and its works very well on me and my #GengKuehs... 

I even plan to run to find my others group member to do my personal best of doing Hilly 100km... but Jam both dah kong batt... well ada peluang ya kelak.. bak kata Noi.. keep it for the next event.. then i celebrate with fella friend.. waiting for semua my Geng Kueh.. My Ultra Training Partner.. and one of my student nok aku trained dari casual Runner to UltraRunner less dari 1 year tok... And hey... sidak semua finished Strong.. sikda lembik.. even laugh and have fun... Thanks to the Kueh Training.. without the solid food intake.. we wont gonna make it.. go fu*k ur Side stitch issue else where. Diffrent Games.. Diffrent Training lah makcik... Go Fat and Die. :)

My Completion Cert
TimeChip Record



Strava Record


  • Post Race Celebration

Well seperti biasa... bila sigek group training sama.. ngan training Ultra nok orang bukan ultra kata "pelik" or "salah" dah berjaya... no whining. no complaint. We all celebrate.. bergambar apa semua ya nang biasa lah.. but.. yeap.. best feeling ever.. as we succeed.. kakya finished strong.. even zero injury kat harsh route plus scorching hot day.. so.. we celebrate kejayaan kmk orang..



Geng Kueh Ultra Finisher


Nandos


Kmk orang balit suma lok.mandik tidor kejap.. then 8 pm. kmk orang celebrate kat Nandos. Heheheheh... 


  • Race Review

Ahaaaa.... Race review.... ku sik lah mok detail gilak.. but...

  1. Dari part registration... mudah.. sangat mudah. email suma cepat..
  2. kakya any new info..semua dapat email and dari FB sidak semua ada.
  3. Map elevation & CP location.. semua diprovide.. easy for me mok polah precise Gameplan
  4. Bas mudah jak.. kat Ucentral.. just mistake bas riya sidak pandey sesat.. still not organizer pun salah.. so dimaaf kan.
  5. Start area anng organize.. kat padang bola.. sikit becak but yalah lekak hujan.. ko polah Ultra bah.. boh manjak gilak. mok manjak.. polah Fun Run nun.
  6. Dropbag untuk 84 nang  organize.. tauk seney nak engkah dropbag for A8 Uturn Area and Finisher Dropbag.. and sidak tanyak clearly.. WHich one is ur Finisher Dropbag.. whichone is ur A8 Bentong Resthouse Dropbag.. so dapat plan suma so less berat.
  7. Starting Ontime... 10.00pm.. 
  8. Road Safety? Well its Ultra event.. dont expect ada road kedirik.. its not a Marathon. 
  9. Water Station? the best everrrrr.. All water station.. Fresh Ice in big glass ready all the time.. Plenty of coke.. plenty of 100 plus. sikpayah nak berebut.. ambik jak self service.. ney nok dapat dilayan untuk refill bottle.. siap.. (Full? Half? Need ice?) serious semua nang experience runner suma. Plenty of mineral water... Fruits? banana semua dah dipotong kecik2 and dalam bowl with fresh icecube.. serious nang setiap masa nangga ice bulat2 jak.. and ada yang ada extra food kedak fries mcd, gummyjelly,chipsmore,keropok ubi... so for those kata eathing training is bad..so u can go die lah running just with liquid. diffrent game diffrent training kay? no wrong or no right actualy just u r stupid barking.
  10. Volunteer the best.. they are all experience runner even the elite Ultra runner.. they know the drill and whut runner need in that kind of event.
  11. UTurn GuestHouse..the best.. kira ada Buffet.. demd..alots of food.. and easy to find my dropbag..coz ada pizza ku dalam ya. hahahaha... ada room to sleep..mandik and everything la
  12. Toilet? atleast 1 every CP.. starting line ada dozen... uturn iboh cerita la.. toilet banyak gilaaaaaaaaaaa.. hahahahahahahahah
  13. Finish Line.. perfect...Result terus update... in 1 week gamabr dah kuar suma.. and all the photographer ialah Running Event pun Photographer.. bukan Wedding Photographer. 
  14. Ermmmmm part medal giving... maybe untuk top 10 jak kot.. sebab.. ku kureng kit mun orang berik medal ngan aku macam biskut... 
So.. yeap.. overall the best A to Z race event nok aku pernah pergi.. Phisically Mentaly and serious worth my money la..... I' m going back for the 4th edition for sure.

  • Carbo-load Weeks and Race Day intake.

Well... last week mostly highcarb low protien.. as body need atleast 4 days to fill the glycogen tank dalam muscle and liver kita.. so.. water pun pump... dari 4 harisebelum race.. puasa... minum jak.. to get a clean intake kelak..clean fuel ussage. then last 3 days  still higher carb intake.. lots of water...
and my race day intake i must have.. Pizza Chicken.. 2 slice.. then lasagna... Maggie and lucozade 2 bottles.. then sleep... woke up..another slice of pizza and lucozade 2 bottles.. and berak apa suma.. and im ready.. please dont compare ur Marathon intake as Ultra Marathon, we need diffrent fuel as liquid and solid food training are needed.. u wont last long if u only use liquid fuel as in marathon.. when u got no training for solid food intake... by Ultra mileage.. (42km+) baru nak belajar makan.. ur body will shocked and.. all the side stich bullshit coming out.. Diffrent game diffrent training. so please. stop ur barking. cant process when they said solid food training is "Wrong".. but still im slimmer ma.

  • Self Postmortem, Tips & Gameplan Review

-Carboload Last day ngam.. belajar dari kesilapan MM riya. MM riya bok merasa if sik polah .. apa akan jadi.. hohohohoh... 

-Strategy Moving fartlek ya nang best... run from group to group. just mok adjust.. masok ke group nok nang benar nampak kat depan.. untuk nite la.. but kelemahan nya kelak.. aplicable for middle group jak dapat polah camtok.

-Ingat.. JANGAN LEPAK KAT CP LAMAK GILAK!!!!! berapa kali dah.. mesti ada nak reward dirik.. hahahaa.. Rugi 40min lebih.

-Kasut Perfect.. rasa Run atas tilam dari 0km to 84km.. even baruk beli 2 hari.. Well.. Hoka Maaaa.. duak kali dah ku bok beli Hoka and guna untuk Ultra... and both time.. No blister..no chaff.. perfectttt... Thanks Hoka.. Thanks to Tahira juak susah payah tolong belikan and kirim.. PosLaju jak lambat ya hahaha...

-Batu kecik.. asal ada jak rasa masok kat dalam kasut.. boh ngegeh2.. stop.. keluarkan terus..

-Not using Tailwind but ada rezeki kelak mok belikan kedirik.. but thank god from 0km till 84km.. perfect... 

-Double Garmin.. should start the Garmin kat start of Second half instead of tunggu batt nok pertama habis benar2.. Well Garmin Fenix 5.. ready jak


Dari gameplan tok... able to main between P8 and P9 but bila dah lepak best gilak kat Resort ya.. so paksa uphill nak cover balit banyak masa untuk masok dalam game p8.. Dari voice note.. semua CP dapat disampey early up to 10 min setiap CP.. arrive kat A8 3 minit awal.. next Ultra.. try to stick to the gameplan till end.. mun ndak dapat merasa habis before 10.36.. my bad  so next time ingat... dah pandey dah sik main sorang gik partly.. just singgah lamak gilak ya mok diator gik. Thanks to Coach JSoon confirmed kan GP is a good things to have.

  • My Training Regime GKUltra

Well.... Mok belajar sila lah tanyak tanyak.. ramey gilak orang nyalak bah mun kita niat nak ngajar share openly tekkk....   nah Medal 84km untuk ktk orang nok nyalak ya... Different Game Different Training la kawan... Apple & Orange.

Wofff Woffff Woffff.. Still aku embak medal tok balit. To ur Face.

Oklaaaaa .. aku bagi tauk la... as guru guru Ultra ku berkata kata... bagi nok pikey apa nok ditauk sidak jak betol ya lah... 

Solid Intake mok di-train.. maksud aku.. Training makan barangan nok keras ya.. bukan batu.. boh bodo gilak... makanan nok perlu berkunyah la.. training makan ya.. supaya badan bila.. errr,, sikpayah lah nerang.. geng semua Haram pun mindset sikpat diubah bila cara orang lain dari sidak..pfffttt. But if u lack this training.. dapat lah nangga muka drama kelak.. hahahaha.. 

-Try train slow for endurance.
-Train in tired legs mok ada
-Heat Training.. Hills suma..
-kakya Multiple Run gik.. kakya DFM Trial gik...
-(jangan ajar semua... hahahahahah)

Almost the same ngan regime Pengejar Pengejar Podium Fun Run  ya.. but... banyak nok sik sama juak.. well.. Its totally a diffrent games and disciplin.. ahhh aok.. idola ktk orang nok padah ya.. so stop barking.. kbai..

  • Gear Review

UD Vest Hardrocker 2015. Terbaik.. sik sengal rasa... Barang dalam ya.. emergency blanket. Minyak panas slaoun.. errr. apa gik owh? Seluar Running Extra hahahaha... gila minimal juak aku riya? errrr. errrrrr.. dafuck.. errr HP dalam plastic.. duit RM10 just incase nak nipu guna Uber hahahah...Bodo..  Bottle Karrimor 650ml sigek. 2litre bladder.. Bar of Brownied MarathonBaker ermmmmm ya jak HAHAHAHA.



Hoka ATR3 - bok 2 hari beli... and for the second time.. new shoes bad for you? errr. maybe not Hoka. tah lah.. plus injinji. ermmm No Injury.. Good shoes.. compare to ATR2.. atas nya ada kecik kit but masih selesa.. ermmm maybe bit hot compare to ATr2, but seriously rasa berekot atas tilam dari 0km to 84km.. 

Challenger ATR 3

X-40
ATR 2 & ATR 3


Garmin FR235 for Selangor to Pahang.. and Garmin FR225 for Pahang to Selangor.

Drop Bag A8 - Dalam ya ada Seluar gik Sigek.. 3 set of socks. powerbank. charging cables Pizza.. Suduk Garfu .. Marathon Baker Brownies gik sigek.. 



Gerbang Penamat

Sekian...


fotenote : atleast semua nok sama train ngan aku berjaya kat among hardest Road Ultra tok. and my student sorang ya last year polah 10km...last month polah FM and last week dah UltraRoad 50km.. Smart Training Sports Science bah.. be effective.

Next Stop? 1st  Melaka Ultra by TeamPacat.. going for my First RoadUltra 100km. The Hottest one..

#BraggingRight ends here.

Tuesday, 27 December 2016

Sekembali nya Wahai Seorang Ultra

Ahaaaaa......
Selesai dah ku neroka kehidupan seorang pelari tok..
seem like aku dah jaoh dah jalan since last post aku..
so banyak benda aku try teroka apa suma.. sampey ke tahap tok..
so... ada beberapa igek event besar ku.. ok aku akan repost sitok kelak.. mostly nok event besar nok achievement dalam hidup ku la.

and dari setiap event ya.. aku ada polah lah karangan nok tah... tahap movie hisdustan punya panjang.. and seerti biasa juak.. car aku bercirita ya pun dari dolk.. pusin sitok pusing siya kakya tukar topik.. lari topik apa suma.. kakya sik juak balit2 ngan cerita asal ( nok nyebab nya makin panjang)... dalam bahasa sarawak.. so ada lah kawan kawan nok suka maca tek.. (kata sidak lah).. suggest aku polah blog... sampey ada nok mintak kawan sidak lain translate sebab cdak tauk ak tok merapu tahap.. master.. so.. Mulai 2017..  mun ada event besar kah apa... or idalogy or even theory nok dah wujud tapi aku rasa aku tek nemu theory ya.. sebab aku sik tauk dah wujud (atlesat aku kata ya theory sebab aku terfikir ya sebab dari engalaman aa nok u polah nak?) aku akan post kat sitok...

so.. ya jak lah lok apa aku nak padah... seperti format cerita aku lamak lamak tok.. say... aku akan post lah apa nok otak aku pikey..mostly asal saklogy minda manusia (walau pun aku bukan pakar saikologi. tai aku terer saiko orang... say... ermmm.... aku akan post lah.. based on pemahaman aku.. mun salah.. salah lah... ko rasa ko betol.. ko olah lah post kedirik pikey pasal saiko ko kedirik... so siya jak lah...

So... 2017.. kita blogging balit kay... so masa tok aku akan blog nok ada kenak mengenak ngan journey aku dari zaman mereput lok... dari 50meter dah semput gila babi.. sampey tahap aku dapat lari 50km.. ada lah semput tapi 50km ya babe.. dolok.. ku dengar jak 5km dah macam wow... but now aku dah main 50km dah.. hahaha.. bah bah... panjang gik kelak keluar topik.. sekian...
wabillahitaufikwalhidayah..wassalamualaikumwarrahmatullahiwabarakatuh.

Tuesday, 31 January 2012

Moving to Tumblr

as aku anngga application tumbler for mac tok lebih menarik…

and.. ngenang aku dah addict ngan video editing and vlogging..


so aku rasa.. tumbler pun fuction to add video jaoh lebih menarik.. and yes.. simple jak aku nak cerita pasal vid aku.. so.. akur asa..

tok lah last post ku dalam Blogger.. we are moving to Tumblerr..



sekian.. sorry blogger.. aku sik terer gilak banyak naip tok.. chowwww…



semua update vlogging ku kelak dengan mudah nya akan berada disitok…


Officially.. this Blog is CLOSED!!!!!!


http://khardafi.tumblr.com (new Tumblr)



Monday, 30 January 2012

Hello Ecto (Blogger Client for OsX)

Testing Ecto Blogger Client for OSX



Tok adalah edit pun text.. dari Ecto client….



































Okay.. tok update Vlogging ku regarding Review/unboxing Application. hahaha... untuk Blogger pun kemudahan lah...







untuk orang macam aku.. akua da Blog untuk bermacam macam benda.. so.. ramey raong sikmok campor adok kan personal blog sidak ngan politik blog sidak..or keagamaan blog sidak...







so.. macam twitter juak... adalah leceh nak masok ke page ya.. mala jak sign in sign out nak tukar tukar id..







so.. macam twitterdect/twitter for mac.. boleh lah kemudahan client ya untuk multiple account dalam sigek client..sekali sign in....







so macam ya juak lah app Ecto tok tek..tapi nya untuk Blogger lah...







ada sigek nk MAcJournal pun.. macam.. complicated gilak..tapi ya nok terbaik lah kata orang... ya kelak lah aku check gik..



sofar.. orang suggest aku guna ecto... so.. kita try lah ecto...







so sama sama lah kita bok nangga nya kat atas ya... any new update aku akan post gik sitok lah...






























































Hello MAcJournal……

TEsting nguna Macjournal for MAc….

errrrrr…Hari Hujan….

Sunday, 29 January 2012

Pencarian yang tak sudah


Pencarian Yang Tak Sudah

Ok.. hampir 2 tahun dah KFCK bukak.. and dah ada lebih dari 1000 orang dah melekat Sticker KFCK di Kereta sidak...
so ngan kata lain..ramey dah padah sebut jak KFCK.. orang di miri kebanyakan nya dah tauk dah...

tapi.... walau pun dah pemes.. tapi masih juak.. ramey gik.. First Timer datang ke KFCK... sikda slowpoke kah aku sikpasti.. tapi suma nok first timer suma madah sidak dah lamak nyarik n susah nyarik jak....

so aku prepare lah.. guna style Vlogging ku... sigek video untuk sidak...
sebab kebanyakan orang nang tauk seney JinHold Aparment tok berada..

aku terharu juak..a da nok nyarik every week.. sik jumpa jumpa...

ramey orang nyuroh ku kuar polah kedey gik..tapi. later lah.. concept aku memula nang bertapok amcam tok.. gik Chef af Home di taman Huising..gik dah lebih 7 tahun bertahan n makin ramey raong datang.. bertapok lallu juak ya....

kira syukur juak lah... bertapok macam tok pun.. oran bercarik...datang..
dari bukak ditengah2 bandar tapi ngarap orang mok mencuba or sikda pilihan jak...

the best thing.. ramey gik customers KFCK ada nok dah datang dari mula mula kedey diperkenal lok...