Thursday, 4 May 2017

BIM2017 ETA Guideline / Gameplan for Beginners



Gameplan, Gameplay or Guidelines Chart selalu ku guna untuk both of my Ultra... aku even prepare Gameplan for Ultra nok aku boleh jumpa kat web nok ada berik data macam WS Location.. COT... Section COT elevation semua...even aku sik join, untuk biasakan dirik polah guideline or gameplan tok...

For those nok sik nguna cara tok (mainly for mental stabalization) masa long run, its okay lah.. bak kata aku selalu... its not essential.. but a good tools mun pandey nguna nya... Sitok.. my fella friends nok sikda Garmin and Nok Ada Garmin mintak aku molah untuk sidak for pacing 7.30 8 and 9.. and data hujung ya ialah Pacing untuk cukup cukup ngabis dalam masa... COT.. Bagi yang sikda jam.. sidak boleh nangga based on TOD.. Time of day..

so ngan guidelines tok or gameplan or gameplay nama nya ku tunggah in Ultra Marathon.. kira atleast dapat polah kita sik terlallu kejeron laju gilak sik ngikut kemampuan dirik n pancit or bonk kat hujung.. or complen cremp apa suma kat km.. errr 35km... so untuk nok laju ya... sikpayah lah gago ngan benda tok.. nok sidak virgin or sidak nok selallu main ilek ilek run tok.. untuk ngelak terlallu rilek.. or ngelak terlallu lamak gilak jalan... so guideline tok likely boleh banyak nolong la.

a simple one.. mostly time of day (TOD) untuk tiba di setiap WaterStation (WS) . and TOD + 1 ya ialah buffer time if mok gilak lepak kat semua water station.. so 1 minit lah paling lamak ntuk setiap water station for Marathon tok instead of buffer time 5 minute aku polah selalu untuk ultramarathon.

Di ulang gik as banyak orang jenis nok bila benda sidak sik guna lalu dikata salah or haram... this is just a mere guidelines.. so if u fast.. sila move on sik perlu gago.. nok tok untuk mereka2 nok merlu nya let say a part of training discipline untuk ngelak terlallu lamak walk kah apa.. yeah.. ada nok guna strategy Run Walk but.... ada kah tauk time ya buang masa gilak or just nice..

u can guna garmin nangga average pace manjang..but thats as total.. kita tauk pecahkan sikit2 setiap run ya untuk mudah kan mental nak? so... hope benda tok dapat membantu kita kita nok geng santai n suka molah LSD tok lah... for those nok HR nya Green for pace 7.30 8.00.. so its a good guide lah.. but if Zone Orange 7:30... tangga tangga lah nok COT pun guide or 9.... anyway AvgCOT sitok pun 9:54 camya... enjoy... and Good Luck.

Sekadar Guidlines... Tiada Betul Salah nya.

p:s Strictly untuk yang maok belajar or bok bok berjinak...

No comments:

Post a Comment