Wednesday, 31 December 2008

Soal Hati, Kenangan & Bencik....

Ok... Ada jenis orang.. nya sik sampey hati nak madah kesalahan orang ya..sebab nya sian ngan orang ya. Sidak Biar sidak nya paham2 kedirik. And harap sidak akan lupak kan nya.

Ada jensi orang.. Main sound direct.. kakya terus tinggal.. jenis nok sik mikiy ati orang..

so ada... A) Jaga Hati... and let go. & B) Sik Jaga Hati.

dari siya kita nangga A bagus.. and B jaik.. but mun kira benar2...

A) lebih jaik gik dari B)....

B memang kejam... padah terus direct... contoh nya... "kmk sik suka ngan ktk sebab ktk tetiba molah kmk rimas.. everything is fast.. ilek la... kmk maok bah..just dont push ur luck too hard k??" Tapi..bencik dari orang nok dipadah ya. orang ya akan bencik.. but sidak akan lupakkan nya and accept it. Simpan lam hati n sik cerita kan apdah sapa sapa...

A tek?? kmk gago kowh.. kmk busy tok.. aih... banyak ekrja kmk tok.. sikda ktk salah..boh lah pikey macam ya. Then.. hilang.... dihukum tapi siktauk apa kesalahan nya.


So...compare Wondering ngan Kejam nak... kmk pilih Kejam... kawan kmk pun pilih kejam..
we do tell... and they will let go.. dari kita polah sidak wondering..

Aku dalam kes aku.. aku adalah mangsa wondering.. I hate her already... but still 1 side of my heart tnayak WHY?? macam mok tauk gik jawapan nya.. theonly orang nok akan ngubat ya... orang ya empun..

Mun Kejam.. sakit time ya jak..n then..bencik. But ya lah..kita manusia tok.. ada sifat sik sampey hati or suka lari dari masalah..
but yalah... niat nak sik sampey hati sian tek.buat actualy we are kiling them

baruk tok tek.. aku bz gilak.. sikda khabar berita.. and aku dah polah sorang pissed off. sebab nya wondering and strat to pikey pelik2..

sikda ku nak madah aku nak ngetest teory ku.. but now I understand. Biarlah nampak jaik..dari kita nyiksa orang ya lamak lamak dnegan persoalan.

(ada gik orang tua ya carik aku tek.. sikd aapt nangga aku nak ilek sikit) <---selingan


so ya lah.. amcam aku kinek tok.. cuba lah nya padah nak..apa salah aku.. ku akan terimak bah.. dari nya jawap siktauk siktauk siktauk. ..

Anyway... Happy new year...

anyway... SYla nok first tauk idealogi tok..tetiba datang amsa chat ngan nya... bah... makan lok.

Tuesday, 30 December 2008

Padat Apa Jak nok Terlintas. (Ngerepak)

Berrghhh...

Padat = Napuk = memasokkan sesuatu kedalam sesuatu bekas dengan keadaan tergesa gesa.

Ku pun sik tauk pahal.. dah nak 2009 dah tok... Anyway.. tahun 2008 adalah tahun kebangkitan semula aku.. lots of lots of thing happen dalam career ku. (power of putus cinta). Love it..

Ok.. aku lekak dinner tek. masok lah ke TV Room kmk orang.. bukak ku astro.. HBO.
Wahhh... Spiderman 3.. terus ku teringat... How im so lost.. Im so Sad...sampey ku siktauk apa mok polah.. i went to movie nangga cerita tok Alone.. Kerusi D18.. Ku masih ingat gik.. a Jumbo Coke ngan Jumbo Popcorn. All Alone...

Kenak?? sebab aku diberik tamparan hebat.. sms dari ex GF ku nok baruk jak declare putus ya.. sms.. madah..nya mok pergi nangga cerita spiderman 3 ya ngan laki ya.. (mintak kebenaran lah tek).. dah ku sakit ati..nya manas.. apdah..slealu ktk mok kmk apdah ngan ktk apa kmk polah... aku like.. WTF?? masa berskandal sik juak mintak kebenaran..

so.. ku tek rasa mok gila.. pergi lah nangga tek.. ada juak lah point ku kakya.. pompuan ya.. MJ.. sama jak perangey kedak nya. Anyway.. ya Setahun Lapan Bulan yang lepas.

I hate that moment... 3 month.. Sakit Sakit Sakit... turun kerja pukol 6 pagi.. Crying All the way to Office.. Kerja sampey pukol 3 pagi.. Drive all the way to home, crying gik.

Mun ku balit Awal jak.. mun aku see my mom.. aku akan hug nya... and Cry gik.. And aku do tell her how painfull it is.

Mak ku dah larang dah ngan ompuan ya.. ku sik duli dolok.. 9 years dudeee... sakit ehh. And aku sedih.. ku dudok kat meja makan.. sorang2. aku rasa sidak parent ku cita ngan kakak ku.. nya dudok sebelah aku.. and talk how hard for our family to get love.. nangis beanr kakak ku.. masa ya bok ku asa bertapa sayang nya aku ngan sidak. SHe never serious with me. sik eprnah.. nya tauk buli aku and make jokes jak lamak2 tok.. but she love my gf too.. nok numebr duak ya sik duli.. she hate everyone.. hahaha.

Aok.. Aku Congek... But all this time aku sikpernah nak nangis.. but this case.. Aku mesti lepas.. sakit gilak ..sikda gik ego ku nak simpan bila ku lose nya. walau pun tok kali kelimak perkara ya berulang..
But.. ok..

ANyway.... Aku start nangis gik last few month.. bila ku anngga Mak aku nangis.
Nya lah manusia nok paling tahan semua dugaan.. nya jaga nenek laki ku sampey saat terakhir bila adik beradik lain nya suma ignorence..

then.. bila saat nenek laki ku nak menghembus kan nafas yang terakhir.. nya lah orang nok dudok sebelah nenek ku ya.. baca Yasin and keep cool.. sidak lain tek bok nak nunjok muka nak nangis...
Aku eprati jak mak ku dari jaoh.. Ku tauk nya sedih... nya nok paling cekal. nya nok paling tahan.. nya jaga nenek ku sampey saat akhir ya.. respect ku nya.

then.. dah nenek ku menghembus kan nafas nya.. Mak aku.. macam tenang jak.. Then aku akt luar bilit.. perati gik mak ku.. nya berdiri.. aku tauk nya need somone as my dad sikda kat siya masa ya..
Nya perati aku... nya agak aku n hug aku.. ayat nok paling sedih ku dengar mak ku apdah ngan aku. "Kamek dah sikda bapak gik dah..." and terus nangis kat bahu aku..
aku just dapat berbangga ngan nya..ngan telling nya that.. "Mak... ktk dah jaga nenek bagus dah mak.. sikda apa pakey kitak sesal" and aku leleh kan air mata ku.

Ayat nok mak ku guna kan.. "kamek" yalah paling sayu ku eprnah dengar where nya bahasakan dirik nya ngan aku tok as "Kamek".. selallu nya bahasakan dirik nya.. "Mak".

aku keluar lekak ya after nya agak adik perempuan nya... then aku agak bapak ku kat rumah (belakang jak) sebab bapak ku sakit seluruh badan.sikdapat nak berdiri maok pun berjalan.. ku apdah ngan bapak ku.. Nenek dah ninggal... Aku Diantara cucuk eksayangan nya banding ngan cucu cucu lain.
Ku nangis nang nangis lahhh.... then aku tenang, ku balit ke depan. Yalah paling sedih ku rasa..

AKu syukur juak.. walau pun tahun tok ku sikdapat balit raya aidilfitri.. but yalah hikmah nok tuhan berik kan.. mun aku balit raya ya tek.. nyata aku sikkan dapat jumpa ennek ku sebab time sheet ku lom cukup matang to get holiday.

sebab tok tek.. ku dapat balit on time.. emergency.. sampey ke miri terus agak nenek ku nok nazak.. suma roang terkejut aku balit sebab suma pikey aku balit for another 2 weeks.

Benda nok ku sesal sampey kinek tok is.. Janji. TIme nya gik sihat sihat sikit.. nenek ku mala carik aku.. AKu janji ngan nya.. dolok.akan embak nya jalan2. bila keta ku dah kaur.. but then.. dah keta ku kuar.. nya sakit.. so then..aku sik embak nya.then aku mala bz ngan previous companyy ku.. then.. dah amcam ya tek... aku travel..and nya mala carik aku.. aku do ask my parent..embak nya ke klinik or ke hospital using my car.. but.. nya mok aku juak drive.. ya nok polah ku sayu hati..

dah ku sampey ya..nya nang dah nazak dah... ku just dapat mintak maaf.ku harap nya dengar and ingat gan aku time ya. Aku sempat berik nya salam yang terakhir before nya menghembuskan nafas nya yang terakhir..

aku juak lah cucuk yang berik nya salah yang terakhir sebelum jenazah nya diangkat ke tanah perkuburan.

ku bersyukur nya ninggal ari jumaat.. ya pun.. nya kedak nahan dirik nya..sampey semua anak and menantu nya balit.

Al-Fatihah.............

Sayang ku ngan nenek ku ya.. ku ingat masa ku kecik.. ku paksa nya embak ku jalan..nya akan jalan.. kakya.. nya selallu main jalan pakey kaki robot ya.. aku tinjak atas kaki nya..and nya berjalan. best lalu jak rasa..

aku jak cucuk nok akan pelok..cium dahi sidak n pipi sidak setiap amsa aku jumpa sidak.. aku................

ahhhh... semua ya dah berlaku.

Anyway.. tahun 2009 tok.. aku hope akan menerus kan segala perjuangan ku kearah kejayaan ku...

KEreta ku sigek ya bok kaur masa birthday ku riya.. 2008.. so.. insyallah ku nak ambik gik sigek keta bulan 8 tok juak.. nok tok tek..ku nak berik supaya bapak ku pakey.. sian na ku angga nya pakey proton saga ya.. sakit badan nya musing stering keta ya...

Nok second car ku ya.. ku kan apstikan aku puas hati.. keta first ku ya.. ku rasa macam..tah.. beli.. terbeli.. sik sengaja beli.. and dah aku makey nya.ku asa macam.. tah.. sik menjiwai aku.

Akus elalu amcam ya.. handphone.. laptop.. computer..camera.. apa apa jak.. aku akan beli lok.. then lom 4 bulan dah ku rasa nyesal.n bok ku beli nok beanr2 muas hati aku..
aku takut dalam bab nikah kelak giya juak.. palis palis. nauzubillahiminzalik.. (betol kah ejaan ku???) sikpa..janji niat nya ada..

tah.. ya jak nok terlintas lam palak ku masa tok.. kelak muna da gik ku coretkan nya kat posting nok lain..

tadik bukan main banyak..

bah.. aku sik anngga apa nok salah type ku.. sapa sapa nok rajn ya.. listkan lah..
siya jak lah dolok... slow dah asa otak tok.. need sleep.

Sunday, 28 December 2008

Effect CINTA ngan Manusia (Idealogi)

Hmm...
Aku kelakar lah ngan ada sorang pompuan tok. Semenjak ku kenal nya.. Hati nya keras lallu, Makin ku lamak kenal ngan nya.. makin ya nya kasar ngan aku. Mok padah sik suka.. nya juak mala bercarik aku.

So by then.. kmk duak tetiba bukak topic pasal CInta tok.. macam ney nya eefect manusia.. dari topic tok juak aku mula kenal..kenak nya jadi macam tok.

Suma kita.. manusia tok.. start jak kita hidup.. kita dah ada perasaan mok disayang.. or menyayang. Ney nok awal nemu cinta ya.. and ada nok lambat nemu cinta..
Ada juak nok.. sikda rasa mok bercinta.. and ada juak nok bercinta jak kerja.

Tapi nok ku mok cerita tok.. Macam ney effect CInta tok ngan seseorang.
SIk Kira laki kah pompuan... CInta tok boleh ngubah seorang ya.. memberik impact kat idup seseorang ya. Sik kira BErjaya..or SIk berjaya cinta ya.. nya akan berik impact nok seriously ketara dalam kehidupan seseorang ya.

Ada kala ya nak... Putus Cinta... akan polah seseorang ya makin berjaya. ada kala ya juak.. putus cinta ya polah seseorang ya terus musnah. Ada kala.. bila best bercinta..polah seseorang ya leka, tulah ngan orang tua and jadi pengkianat. Ada juak kala nya..cinta ya ngubah seseorang ya menjadi sebait bait nya manusia.

Semua tok ku dapat Nangga..dari kawan kawan.. pengalaman kedirik and dari cerita cerita orang tua..tapi ku link kan bila cinta dimasok kan sekali dalam sebab menyabab nya.

Aku pernah dengar pasal ada orang madah... "Berubah Kerana Seseorang (Cinta) cepat luluh keyakinan nya"

sama macam.. seseorang tok.. pompuan.. nya jadi bait.. and alim bila nya ngenal seseorang tok.. gila obses nya.. but.. bila laki ya sikda.. orang macam tok lah nok selallu nya..akan merosak dirik sidak.. sebab sidak all this time sik sedar sidak berubah kerana seseorang.. and bila cinta ya sikda.. sebab sidak nak jadi bait ya dah hialng.. so sidak polah jadi jaik bukan apa sebenar nya..sidak just nak memberontak.. sidak akan polah somthing nok pasangan sidak nok dah sikda ya sik suka.. tapi.. masa bercinta..sidak harus ingat.. teguran ya suma.. ora perubahan nok dipolah laki ya.. untuk kebaikan sidak.. but bila putus..sidak fikir dari consep (apa nok laki ya suka, aku akan sik polah). sidak sikdapat accept bah sebenar nya.. and sidak musnah kan dirik sidak. tok bukan pompuan ajak..contoh... laki pun kedak ya juak.

(merapu sik?) aku nulis semua tok nok terlintas dalam otak ku..so anggapkanlah.. macam tok lah otak ku berfungsi.

Cinta tok bagi aku nak... kedak Api...
Kenak lah ku padah giya.. Pandey kita ngontrol nya... cukup cukup kan ajak penggunaan nya.. bermanafaatlah nya..
Tapi bila kita sik mikey.. terus gunakan nya tanpa tauk.. apa akan jadi.. sakit nya... pedih nya.. pahit nya CInta ya.. akan jadi api nok membakar lah nya.

SIgek gik.. ada jenis orang.. nya lom maok bergerek sebeanr nya.. tapi nya rasa nya mok bergerek.. atau nya dipaksa bergerek.. contoh nya..
Laki ya suka nya..and nya mala jak ditepon laki ya.. sampey sigek tahap.. laki ya mala mejal nya ambik ajdi gerek.n nya terus kan juak.. sidak duak kedak bercinta.. lafaz apa suma..tapi sebenar nya belum.. ada jak nok sik betol benda akan berlaku..sebab nya belum sampey seru.
SUma nok gerek polah..nya sikdapt polah eprfectly.. till 1 time.. nya fall in love ngan orang lain.. and..suma nok nya sikpandey tek..pandey automatic pandey... ya sampey seru nama nya. Sikperlu dibelajar benda ya suma... ya suma dalam instict bah.
Yalah.. kekadang.. mun ktia tauk kitta lom sampey seru.. boh lah kita nak maksa dirik kita nak bercinta..sebab nang rasa nya ada..tapi sebenar nya kita lom gik ready..
mun diterus kan juak... nya akan sama ada nyusah or nyakit dirik kita empun or orang lain di masa akan datang.

Sejarah ngajar kita sebenar nya untuk dapat kan cinta noks ejati.. Sejarah sebenar nya ngajar kita untuk buat kan list do and dont dalam memilih cinta..
makin banyak sejarah kita tempuhi..and belajar.. sik kira dari cerita orang or kita learned nya ahrdway.. makin yalah banyak pilihan and shortlisting nok kita akan polah..
sebab kita manusia.. kita takut.. takut mok bersedih..kita takut mok gagal.. but bila kita dah jumpa seseorang ya..nok semua list kita ator dalam otak kita secara sedar or sik sedar.. and macam ya juak lah pasangan baru kita ya tek.. yalah molah cinta ya berkekalan..sebab list sidak strict and bila jumpa.. nyata... probbability untuk sidak jumpa roang ya..and orang ya terimak sidak ada lah kedak 1 dalam berjuta..
appriciate ya akan dijaga sebaik nya.. rather dari cinta nok senang senang jak datang.

bak kata orang..easy come..easy go.

Kita manusia... nok jerak jerak tok.. nok pernah merasa sakit nya bercinta.. ramey diantara kita tok.. akan wish.. how seanng nya mun kita dapat tauk..sejaoh ney cinta seseorang ya ngan kita.. mun dapat, kita nangga nya kedak dalam percentage.. dalam number or digit.. kedak game The Sims 2 ya... dapat bah anngga berapa banyak roang ya sayang kita. yalah polah cinta tok indah and sik best.. sebab kita sik tauk.. berapa and banyak ney nok kita dah berik and kita dapat balit dari seseorang.. mungkin dimata kita indah and best..tapi sebeanr nya seseorang ya just berik kurang dari half. Semua tok adalah risk sebeanr nya bah... 50% 50%... percentage yang merbahaya..
Semua tok Risk antara hitam or putih..antara hidup or mati. antara indah nya cinta ya or sengsara nya bila bercinta.

Kekadang... ada orang.. bencik ngan sigek sigek jantina tok.. kedak..ada nok sikcayak laki.. ada nok sik cayak pompuan.. ada nok anti laki.. ada juak nok anti pompuan.. sampey ada juak nok anti cinta.
kita sikboleh lah nyalah sidak tok.. sidak dah merasa kepahitan cinta ya..pengalaman pahit sidak apa suma. just masa jak nentu untuk bukak kan ahti sidak ngan cinta ya..
masa tok sidak just melayan kesedihan sidak..pemberontakan hati sidak nok sidak sik berjaya ngan previous cinta sidak nok sikda puja puja selamak tok.. biar lah.. sidak akan sedar.sidak akan dapat nerimak.. and ingat lah.. cinta semua sik akan pernah sama indah nya. So bila kita mok carik penganti and harap nya kedak cinta kita dolok.. percayalah.. kita lom ready gik mok nerimak cinta baru.

Bagi aku.. bila bercinta..iboh lah lamak gilak..sampey lebih dari 5 tahun.. ikatlah nya ngan perkahwinan... lamak gilak.. akan sampey tahap.. kahwin ya macam sikda erti dah.. sikda panas nya gik.. ikat lah cinta ya ngan perkahwinan sebab dari siya jak nya akan kekal..cinta or bergerek tok just nya pun jumpstart... jumpstart sikkan lamak ney nya... so pastikan nya terus ke atas.. aku dah menjalan kan hubungan cinta ngan seseorang nok lom sampey seru.. for 9 years. but then.. aku dah settle down.. tahap kelai pun sikda.. semua dah dapat dibincang.. tapi..oleh kerana sikda ikatan ya.. sik sedar semua ya dah pudar bah.. sikda special nya gik. And perasaan hormat kan hubungan ya..de ngan sik sengaja dikianati. antara sorang akan pasti akan nyarik sesuatu yang baru.. 9 tahun ya pun dah 5 kali dah ada orang ketiga join masok.. aku sepatut nya sik berik peluang. sik lah membazir masa.. tanggung jawab ya sikda.. sebab berhubungan tapi sikda ikatan.. so tanggungjawab dalam jiwa ya sikda.

Anyway... ku just nak berpesan.. hargailah cinta ya..bila dah ada.. sebab..mungkin ada kita jenis nok..lepas sorang..jumpa gik sorang. senang.. sampey lah sigek tahap.. keadaan and kerek kanan..molah kita sikjumpa ngan sapa sapa nok kita maok, dalam jangka masa yang lamak..alone... carik sik juak jumpa.. apa gik mun sik carik. dari siya bok kita nak appriciate bertapa indah nya bercinta?.. iboh jak...

And last sekali...
Cinta lah dirik kita empun lok.. dari siya..secara langsung..Aura kita akan meningkat..and mudah cinta or orang lain mok merapat kita..
Manusia merlu cinta.. and bila seseorang ya ada aura bagus tentang cinta..sebab nya cinta keatas dirik nya.. nya akan mudah dirapat and disenangi..

bila kita sik sayang ngan dirik kita.. ngan harapan nak nyayang orang lain dolok.. susah bagi nya mok nemu orang nok maok rapat kan ngan nya..

banyak lah faktor2 nya ya.... ada gik nok nok ku mok cerita kan.. siktauk dah singan ney.. merapu jak asa ku suma ya.

Friday, 26 December 2008

Alcohol + Celebration + Berkelai = BONGOK!!!

Ok...
Marek xmas.. aku mok nulis tok malam tadik..but lelah gilak lekak beliang ati aku pun jadi malas nak nulis n wish aku ingat gik apa ku mok cerita.
Marek kan xmas..
SO... most sidak crew nok tukang nikam cable lam laut ya.. sidak redhat ya.. sidak nok bok kuar dari cerok ney dapat kerja kedak ya, eksyen kedak apa jak. turun ke darat..
dah ke darat tekk.. sidak celebrate lah xmas sidak kat kampong orang.. seperti biasa... sidak akan minum sampey mabok.. n seperti biasa.. sidak akan ngaco orangg...

Sidak kaco orang apa suma ya aku sik peduli... sidak contractor.. and working with us..
so kitak orang nak kenak bunoh orang kampong sebab eksyen "ktk orang ada cash banding ngan orang kampong" ya aku pun sik mok ambik peduli..

but malam tadik.. basecamp kmk orang kenak serang orang kampong and almost tah..semua orang kampong nak datang (bak kata orang ya lah) sebab.. sidak celaka 7 orang ya tek madah.. boh nak carik hal ngan sidak..sebab sidak ada banyak kawan support sidak dari basecamp..

YA BOK BODO N CELAKA MANUSIA NOK PUREH SIDAK SUKA MABOK AND KAKYA KACO ORANG!!!!!
aku nang sik suka ngan sidak tok dari dolok..(bukan company tok jak, dari lamak lamak ku kat dunia tok.. ada cuba dibait.. but sidak nang fucktup) I just try to be carefull.. asal jumpa sidak nok kedak tok..sik akan pernah sidak sik nyusah aku or orang lain.. there are born untuk ditindas.. dari siya jak sidak undercontrol. WTF. Biar lah aku sombong ngan pureh tok.. sikda rugi ku sik kawan ngan pureh menatang celaka kedak lanun tok.

Aku, sebab paham bahasa melanau.. but sik pandey cakap.. and aku local serawak.. paksa nolong boss ku mok nenang sidak anak ketua kampong ya datang nak manas manas.. paksa nerang sidak.. those contractor..are working under us. and basecamp sikda kenak mengenak ngan sidak. there all (7 orang celaka ya) fuck up!!!. ada lah sorang ya kelakar melano, he said.. "mun gik base camp tok... dalam berapa orang jak.. kita datang suma tok.. hancor sidak sitok suma..") aku pun terus lah bidas cakap nya..

Aku padah sidak celaka 7 orang ya..sikda sapa nak support.. gaji kecik eksyen kedak apa jak.. ya sidak kerja jadi tukang buang cable lam laut ya... Lanun. datang darat nang celaka lah nya.. padah ku.. (ingat ku cerita Onggon pasal nok Spy tauk bahasa melanau ya) nya pun tek..
Aku paham tapi aku sikpandey cakap.. aku surrounded ngan orang melanau all this time bah.. danggg...so aku paham la.. basic basic word sidak.

cakap cakap suma..then sidak terus beralih ngan contractor pun supply dah... ya biar sidak lah.. biar sidak pun boss nok pemalas ya settle kan semua ya.. gik asa ko.

but sofar..

nok ku tauk.. sorang dah kenak tangkap polis.. and 7 or 6 gik tah ke seney.
(anyway.. HSE nak nampar palak sidak sorang2 sebab jual nama kmk orang) mun ndak kan percuma kmk orang kenak serang siktauk apa indah.. sidak pompuan 5 orang ya?? uish. ku dah majine macam macam jak..
nasib juak anak ketua kampong ya datang lah.. mun sidak stok serang embak rasa marah jak tek?? kan bodo sik tauk paujung pangkal..

seriously... cuba udah gik mabok mabok and kaco orang... nak mabok ya..embak ilek bah..
dah kat tempat orang..enjoy ya sik salah.. tapi boh nak nunjok lagak ehhh...
gaji bok jak nak cecah 2000.. eksyen kedak apa jak..
susah na pureh ya.. sikpernah ku nangga sidak sik nyusah..
mun rasa aku sik betol.. so.. polah lah perangey bagus kit. Bongok...
for sure sidak kenak buang.. gik asa. u guys fuctup big time!!!
Geram na nyawa ku ehh..........

Thursday, 25 December 2008

Bbeerrghhhhh....
Hujan jak jak.. yalah tek nak..Snow cair bak kata Dayang Khaty...
Bukan apa.. ku kejamban tek.. kakya ku kemeh...
ku bok perasan.. kan mun kerja ngan sidak Oil & Gas mesti jak semua benda mok di notice sidak.. untuk beringat lah..
And banyak2 notice ya..mok diguna banyak kali.. so.. aku tek perasan lah..
sidak sitok..mun banyak gilak. sidak polah kedirik..laminate kan and lekat kan guna double tape..

ya aku jumpa sign tok...



"Tarik Air Selepas Guna" (tarik air?)
"Flash the Toilet" (Flash kah flush? Maybe aku nok salah..)

First ku nangga dolok.. nang ku tetak sampey kuar air mata.. dalam jamban..sakit bah kemeh sambil tetak... gila sakit.. deras sik deras deras sik deras jak air kemeh kuar jadi nya... neydak.. tetak lekik2 lam jamban masa berkemeh..

ku majin apa... lekak kemeh ya.. terus kuar kan camera..flash kan nya.. kan bodo jak asa..

siktauk lah.. mungkin sik kelakar/Cali bagi kitak orang..
tapi aku anng tetak dalam kesakitan lah masa ya.

Feliz Navidad [finding]

Ok...
Selamat Hari Khrismas, Selamat Hari Natal, Feliz Navidad, plukplak plipplik. (nok last ya ku mad up kedirik lah)

Sikda apa nok special.. just basecamp kmk orng pack.. ramey..meriah..semua orang balit. Rasa macam best jak...

Anyway... Miak Brazil ya tek ngajak aku madah Xmas dalam spain tek.. Feliz Navidad.. ada gik nya ajar nok portugeese... tapi ku malas mok ingat.. dari huruf "B" tek.. bukan apa.. nok spain tek..sound cool gik bah..


Ok... juh cita pasal finding.. ku ari tok tek.. ira aku teruja juak lah.... jap.. ada orang mok ngemas office ku lok.. BRB.. (8:55am)[Pause]

Continue.... [9:10am] ahhhhh....

Ok.. kita selallu nangga lam Tv.. siks selallu lah actualy.. kedak cerita Nacho Libre ya.. ada nok akwan nya orang mexico ya.. nya sik cayak ngan God.. tapi cayak ngan science..

tetak bah kita dengar nya...

ok..pagi tek.. after toolbox meeting.. aku wish lah suma CLient and sidak nok christian ya Merry xmas... then..sampey ke sorang Senior Geophisicist tok.. ku wish nya juak.. tetiba nya padah... im not christian... so lam otak aku.. sebab nya dari US.. so aku rasa..tok mesti Yahudi tok...

siktauk lah boleh sik sidak masok sitok nak.. then..nya apdah.. Im a phiscicist...
Fizik.. ku lost lah... seperti biasa... aku pun ngan bongok nya terus anggok anggok palak.. "oowhhhhh....."

then orang nk brazil ya nok nanyak gik... as fizik? nya nanyak... aok.. i believe n science... ya nya padah bah... ya terus lam otak ku ingat cerita Naco Libre ya..

First time ku dengar orang nyawap giya.. nya nang geek lah.. kira mun dalam kepercayaan nya ya... nya lah orang nok paling alim... gila..

nya cayak ngan benda nok nya boleh explain kejadian nya...
and benda nok unexplaint ya.. ya anggap apa tek kah.. shit.. ku patut focus..

but nya join kawn kawan sambut xmas .. sik juak ku nanyak nya tek...
Apa lah ktk orang pun celebration?

kali bagi aku..tiap hari data baru masok dari seicmic recorder ya.. nya teruja and rasa yalah keindahan hidup nya...

as if kedak.. mun roang nanyak aku tek...

ehh.. apa agamako?? aku tok gadgethotisist... aku percayak ngan gadget.. hahaha
atau... Aku LAncerevolutionist... ku cayak ngan LAncer Evo ku jak...

berrghhhh... kira kagum lah aku.. ada orang berpegang giya owhhh...
ku pikey lamak2 tok..sidak nok giya..nok amcam.. mok nampak cool jak...
sidak cayak tuhan..tapi eksyen madah sik..
tok tek... whole his life nya molah pengiraan seismic ya bah... and nya happy ngan kerja nya.. spect nya tek.. mun ko eye contancct nya.. lens nya polah muka nya jadi kecik gila... so.. how thick is that... berghh...

Bah.. ku paksa gik ngan sorang HSE tok.. nya ada bengap sikit.. but.. hope nya dapat berik aku good contact.

so sekian lok.. ku gik bz tok.. mok ke HSE admin room gik... molah report kit...
and kelak ku cita pasal... orang US nanyak ngan aku...

"mun ku gaji 1000 USD sehari... dapat sik aku hidup di sarawak??"

ya topic ku selit2 kelak lah...

sidak pikey sik cukup.. gila ada.. bah.. ku chow lok.. boss dah miss call.

anyway.. renung2 kan lah.. (bak kata ZaZZa)

Wednesday, 24 December 2008

Almost Lost All my Saving in Maybanks [Alert]

Alo...
Ok.... lamak lamak tok kita tauk nak.. ada orang try phishing for our password. Maybe kerana security dah bagus gilak.. so.. digitaly sidak agak susah nak dapat kan kita pun password.. so sidak guna psycology. As.. jadi kedak as if sidak orang bank.. berik kita link and dalam site ya link ya kelak lah akan nanyak kita..apa password and id sebelum tok nok kita guna.

Beringat lah.. sidak Maybank sikkan nanyak kita apa password kita and id kita apa suma.

So.. nya macam tok tekk...
Aku tengah molah kerja tek.. Molah report HSE apa suma.. kakya.. dapat email through my BlackBerry...

nya tulis macam tok..:

From : alerts@alert-maybankonline.com
Title: Account Blocked (Security Reasons)

Dear Valued Customer,

We detected a serious security problem in your Mabank Account. Please be informed that your account is not Correctly protected. For immediate secured protection. It is mandatory that you secure your online account using the below secured M2U location now.

http://www.action-2ualerts.com/M2ULogin.htm

Account Security,

Maybank Berhad.


Ok...
First Of all kita perlu ingat...
1) Sidak Maybank sikkan polah kerja macam tok
-sidak maybank akan call kita direct and sikkan nanyak kita pasal password kita apa suma.. logicaly. sidak ada suma ya.. sidak akan nanyak kita pun secret question, nama mak.. ic and sidak akan call number phone kita nok kita register ya. So... mun sik uak sidak yakin.. ktk orang sendirik akan ke office ya agak sidak. Pasal Call ya.. sebab kita dah register.. sidak angkat jak..terus sidak padah.. Selamat Pagi Enchik "I"... sikpayah sidak nak nanyak nama kita.

2) Website nok diberik sidak.. is not link and down.
-Link ya sik automated eprgi ke site & server pakey sidak phishing ya.. DOWN.

3) sidak guna maybankonline.com..
-Maybank online sik guna server US (.com) sidak akan guna (.com.my) Malaysia.

Aku sikda print screen pasal site ya tek.. but if ada..macam dolok.. dalam site ya akan ada tanyak apsal.. kita pun previous ID. and kita pun password.
Dari siya lah sidak akan save kan and terus login masok ke kita pun maybak2u.com.my or mana mana site nok ada banking online..

Bank sikkdan dapat bayar balit or berik pampasan mun duit kita hilang..kerana..kita nok berik orang password ya.

The right way is.. macam aku tek..

Aku kan.. masok ke maybank2u.com.my... login..check..
result? sikda apa apa pun kenak block.

then.. call sidak pun costomer services..
Maybank2u : 1 300 88 6688

So anything... berhati hati lah.. mun orang kambonh n cepat nebes tek.. orang tua lah selallu.. kedak sidak bapak ku.. nok ada online banking..mudah terkenak. so.. be carefull k?

mun ndak tek.. aku akan stress all the way... habis simpanan ku giya ajak..

by phone pun.. mun orang ada mintak padah..hadiah kah apa.. anything pasal offer kah...
jangan sekali berik sidak kita pun creditcard number... sekali sidak mintak..letak terus.. sidak nang pandey mujok..

Mintak number credit card.. and mintak number belakang ya... habis lah giya..

ya sebab aku.. anything.. aku dah suroh sidak bank.. apa apa jak credit card ku nak diguna.. online kah apa.. call aku terus.. confirm.. mun sidak rasa fishy.. sidak tolong tegor aku.. so.. masa tok.. my credit card selamat lah. so far...

so.. becarefull lah k.. ktk orang.. call my dad lok..takut ada email ya nok link nya hidup sampey ke nya.

ok guyss...

TAMBAHAN:

Haa.. tok ku asa antara mangsa nya.. sama jak MO sidak.. walau pun bank ya sik di padah bank apa...



Lost.... RM10000...

Tuesday, 23 December 2008

Polah Ku Kepingin...... [mimpi]

Aduh..sebelum aku terlupak...
Mimpi ku malam tadik.. Aku dah nereb bakal second car ku.
Ya pun ku carjack.. ku curi. warna orange...
Happy lallu gik aku ya.. Bangun jak ku tidor.. rasa sik sabar jak bulan April or August..

Ku embak jak keta ya sukati.. puas lallu lah..nang sama lallu rasa nya kedak time test drive ya..
ku asa lah... maybe posisiku tidor ya..cun benar... ahh indah mimpi ya...
kakya ku embak nya ke sigek tempat.. kedak akt piasau utara pun industrial Park..
Ku nak pasang stiker indah
bercarik miak kedey stiker ya.. bahkan tek kereta curi... apa lah juak nak masang stiker indah.. dah ku bangun..bok ku perasan.. aku lupak nangga number plate nya. hehehe..

Owh... sik sabar rasa nya mok balit cuti... Seriously... aku rasa tenang n rasa free mun aku drive... especially mun ride ya nyaman.. ku sik embak laju.. ku suka drive dari hujung miri ke hujung miri.. masok semua tempat.. rasa macam.. happy jakk...
ku balit cuti ya tek.. driving jak kerja ku..
aku sampey tahap.. boring... masok keta.. drive dari rumah..ke esplanade...walau pun sikda orang... then.. balit rumah.. hehee... suka ku.

Miss my Ride and my Future Second Ride... Muahhh...



Ku Mokpolah Nya simple jak... rim nya ku mok polah lain kit laa...hehehe..

(nak ngambik GSR.. ngamok orang tua ku suroh ku beli rumah dari beli ekta harga rumah..so..aku ambik GT lah.) nafsu jak suma ya.. bukan ada gerek pun nak dudok sebelah.. pakey ku rilis tension masa pulang cuti..

Monday, 22 December 2008

Kebetulan....

Ok... kita cerita pasal kebetulan...
Ok.. kebetulan bah.. adakah nya kebetulan bila more than 5 event berlaku untuk sigek perkara ya.. ada kah coincident..macam semua kebetulan ya ngator dirik sidak so sigek benda nok kira bigus tok akan happen.

Kebetulan kah ya?? 2 event apa suma..maybe lah. Tok.. let say.. jap ngira lok.. 5 or 7 giya maybe lebih.... kebetulan lah giya? or adakah ya dah diklasifikasi kan sebagai.. petanda? should we ignored it? but kebetulan ya bah..
Aku jadi amcam suk kedirik.. and takut kedirik.. bukan apa. tetiba tek.s.emua event ya terbongkar..disangkut paut antara semua ya.. kedak macam "danggg~" tok padu nyebab nya.. wahh.. kalah bah best ffeel nangga CSI.. korek sitok..jumpa tok.korek sitok..jumpa siya.. suma ada bukti.. gila lah.

renung2kan lah.... yernyerr...

12.8 Laki
8.12 Pompuan...

Jodoh (idealogi)

Ok...

Ku nak cerita pasal Jodoh... banyak sebenar nya..but tok bukan pasal jodoh actualy.. tok about.. Jodoh aku..
Sik...

Ok.. bukan mok pempersoalkan apa.. (ku dah warning.. mungkin ada nok rasa macam sensitif issue or idealogi ku)

Ok... Serious tok.. Kelak ada masa ku ingat pasal System PErjalanan Jodoh tok.. ku post gik..

Ok..tok mok cerita pasal aku pun jodoh.

Ok... aku selallu rasa rindu gilak ngan nya... tapi sik tauk sapa.
Adakah ya aku rindu ngan jodoh ku?
Mun nya masih lah ada diatas muka bumi tok..

Ku seriously mok tauk...
"Pakhabar ktk?"
"Happy sik time tok?"
mun nya masih gik ada gerek time tok... ku mok tauk, "Bagus gerek ktk layan ktk?"
mun sik.. saba lah kay?? belom masa kita duak bertemu gik.. banyak gik benda nok perlu kita lalui kali.. supaya.. bila kita jumpa kelak... kita akan serasi bersama..
semua ya atas pengalaman nok kita lalui sebelum tok.. maybe.. mun kita jumpa kinek tok..
mungkin ada beberapa event.. nok ktk lom gik lalui.. nok sepatut nya ada dalam kenangan ktk.. nok memboleh kan kita duak bersama sampey akhir hayat.

Kmk ngakuk... kmk kekadang..sik sabar nak jumpa ktk... kmk mok bertegor sapa ngan ktk.. kmk mok atleast.. nangga sikit..senyuman roang nok akan bersama ngan kmk.. sebab masa tok.. kmk rasa..orang nok akan kmk jumpa untuk sebelum berjumpa ktk.. sikda gik dah.. kmk nang nunggu ktk.

kmk sik tauk berapa lamak gik..

Kmk sikkan ngalah lah... kmk harap ktk happy jak.. how kmk wish.. kmk akan terserempak ngan ktk.. rasa atleast sikit kelainan suasana ya.. kmk harap ktk happy happy jak time tok.. jaga dirik k?

kmk asa banyak gik benda kmk nak polah ngan dirik kmk sebelum jumpa ktk. mungkin ktk dah sedia... mungkin kmk yang belum...

sikpaa... saba jak kay?? hikmah... tunggu sakit lmak tok hilang.. maybe by then kmk dapat nerimak ktk seikhlas nya...

Miss kmk ktk..... jodoh kmk....

Siapa Salah Tapuk.

Ahhhh....
Pukol berapa dah tok.. ok..
Siang tek.. ku pergi Site.. COmmunication tower ya dah siap.. then.. Ngikut lah Driver tok tek.ke Mukah.. sebab nak neman nya ngambik beberapa igek kerusi pakey Vessel kmk orang.. (sik ngambik gambar.. bongok!!!)
Transpotasi nok ku guna ari tok???!!!


"Sori Sori Naek Loryyyy"

And Karer nya?? Blue loly yelo loly... Blue lah actualy.

So sampey sampey ku ke Mukah... ku kedak orang kenak Syndrom NIPon (refer blog sebelum nya) nyarik Blackberry ku...
Wahh...

sapa napuk menatang duak ikok tok akt Mukah?? Chiahhh... Ku rasa macam mok turun dari Loly n terus nerajang sikok dari nya.. wahhhh... first time ku anngga... Kudre (kata tambi geley)


Sapa empun owhhh... kaya juak sampey nak beli Kudre... gila ehh...
Mukah Dah berubah.... ku mok balit miri.. ku harap..sikda lah miak ngembak singa kah jalan jalan kelak..

Thennnnnnnnnnnnnnnn... Kelak siang.. aku akan dipinjam oleh company Client kmk roang.. ngajar sorang dari BOS HSE sidak..cara nak nguna computer...
AOK... BOS!!! kakya nya siktauk apa... aku pun macam.. WahhhH!!!!!!
Tapi nya bait lah.. yalah aku tek... kira after dinner tek nak lepak bilit..polah blog kedak selallu.. tapi... yabiee... dalam bilit nya jak aku ngajar nya computer.. Nasib nya orang US.... ada juak paham. Mun kedak si Ben ya?? orang UK... satu hapa pun aku tak pahammm..

Yalah... habis lah masa masa indah ku siang kelak... Jadi Jambu Mr Tony tok kelak...
Sikpa.. aku pernah jadi lecturer..ku mesti boleh.

BORING BHAAAAAA!!!!!! "tok..mause nama nyaa... clik clik clik clik... best ndak??"
"tok.. kibod... taketaketaketak.... best hohhh??~"

hehe sik lah nya bongok giya gilak.. tapi tahap juak lah... SO... kita nangga lah result nya esok.. masa tok.. aku clasifikasi kan Student Tua aku sorang tok kelak.. as Gred Tolol... so..ku harap aku dapat nait kan nya atleast tahap Gred Bengap SuSu..
Haaa...

Kenak nama nya Bengap SuSu.. tok adalah klasifikasi kedak miak amsa kecik.. mak nya sik cukup berik nya susu. so pekembangan otak nya agak terbantut lah.

dah dah dah.. malam dah tok... anyway... kuheran kenak aku reveal myself to seseorang tok.....

Anyway.... Shhhhhhh... Rahsia hoh?? (kitak jak la tauk tek..) tapi sikpa.. jangan ada jumpa personaly jak.. so dikira ktk orang masih sik kenal kmk lah... ney tauk..gamabr nok ya suma gamabr orang lain.. ney tauk.kmk tok sebenar nya pompuan... gambar nok dijumpa ya.. pakey ngabor mata ktk orang jak... ney tauk nak??

Sekian.. terima kasih.. (harap ada mimpi pakey ku update siang kelak).

Amin...

Sunday, 21 December 2008

Derma Darah Duak Kali Sampey Lengan Terbabak [Mimpi]

BErgghhh.. tengah ku makan tek... aku teringat.. ku ingat sebab ku terimagine pasal jari putus kenak apit cable ngan besi... aduiii... Pahal ku majine benda giya masa makan tek.. sikperlulah ktk orang tauk.

Ok.. Pasal Derma darah...
Aku seriously.. the first time ku ngeluar sekian banyak darah untuk diberik ngan orang.. ialah sigek vial.. untuk ku pun medical checkup. mun gik sepine ya.. aku sikda gik lah...

Ok... malam tadik.. ku mimpi.. ku derma darah.. pelik jak peralatan nya.. ada duak jenis tek.. sigek nok biasa ya.. and sigek gik ekdak mesin..warna putih ada pump.. nok guna pump ya.. main cucok kedirik lah.. ada lah duak tiga orang siya guna ya.. ilek ilek jak.. ya ku asa sidak dah selallu bah..

kedak selallu.. masa sidak nyucok lengan ku..aku akan nangga tempat lain. So..derma darah kali pertama.. succes... lamak juak lah.. nangga gik olah sidak guna pump ya.. kedak mintak puji jak. kakya tek. dah selesai.. ku pun rasa cool teramat lah.. sama kedak lekak ku beirk sigek vial darah riya.. aku siktauk .. apa nak dibangga ku ngan benda ya.

kakya tek.. ku rasa confident.. ku mok gik.. (mok ngeso terer lah) siktauk ku... ego lalu jak.. so kali keduak.. ku sik anngga juak.. ya juak kerusi ya bergegar gegar
then..tek lamak juak.. sik juak penoh2, kakya nurse ya padah..terlepas... ya ku geramm. kerusi ya bodo.. sekali ku tangga tangan ku... lengan ku tempat nya cucok ya.. dah lah jarun nya besar kedak strow cocoberry.. kakya tercabut..kakya isik tnagan ku kat siya terbababk.. gila ku nebes.. ku suroh nya setel kan.. ku sikmok anngga..and aku tunggu2 jak sakit nya.. paloii..

ahhh... ya lah mimpi nya...

pengajaran mimpi: nok aku rasa lah buat masa tok... dah derma sekali ya... udahla.

Maksud tersirat.. : (ku maok ktk roang lah nyetel misteri tok)

Anything Nok TerRembes Dari Otak aku... [Mimpi]

Halo... banyak benda nok aku mok update duak hari tok..di intercept or dipotong oleh cerita nok panas dalam hati ku.. sian cerita sejok ya.. sik terrealease.. mun que tek..dah kenak hon dah.. confirm.

Ok.. kali tok.. apa jak nok kaur nok ku ingat.. ku tulis lok.. Sebelum aku lupak.. aku nak cerita pasal Mimpi aku lok...

MIMPI....
Ok... ktk orang pernah sik merasa or mimpi..tentang seseorang.. nok ktk roang senang lallu bersama..tapi sikpernah jumpa.. and sikpernah kita tauk sapa nya ya... but.. seriously... boleh kata.. banyak kali.. dolok pernah juak tapi sik perasan.. n sejak keseorangan tok... kita perasan bah semua ya. Ok... bagus ku nulis semenjak aku dah ingat tok.. orang nya sik lah tinggi gilak.. kacak gilak pun sik lah juak.. just.. bila ngan nya.. rasa macam rapatt jak... tiap kali mimpi mun ada nya..raqsa macam ada teman. sik tauk sapa nya ya.. but.. nang senang lallu jaka ti bila ada nya. Ada juak ku fikir... nya adalah teman aku in other life dolok. ada juak aku fikir.. jodoh ku lamak2 tok dah ninggal.. so nya just dapat neman aku lam mimpi. ada juak.. ya the other me nok tinggal dalam aku... But akua da juak lah rasa.. ya jodoh ku nok dah ninggal... sebab most of my uncle belah bapak ku... macam sikda jodoh jak sidak.. maybe kmk orang kenak sumpah.. lahir far more late dari jodoh kmk orang..so sidak siks empat nak bersama.
Malam tadik.. kmk duak akt sigek tempat.. amcam sigek kawasan nok di isolate... kmk duak macam sama sama.. walau pun macam keadaan tegang. tapi bila ada nya.. rasa confident mok selesaikan masalah ya macam kuat.. macam ada tenaga nok nya dapat berik.. semangat untuk berjaya ya... semangat mok embak nya lari dari semua ya n embak nya sama sama selamat.. tah.. seriously aku mok tauk sapa nya ya. Aku sidka lah declare kah apa apa ngan nya.. but tiap kali mimpi nok emnakut kan.. kmk duak macam.. banyak kali dah nya ada sama.. ku tauk.. but bila bangun..aku akan lupak rupa nya. tapi ku sikpasti lah.nok apsti.. nya amcam kacak ya ..siklah juak.. nya kecik.. n rambut nya pendek....
Ok..sambong apsal kisah ya.. kmk duak kat sigek tempat ya.. kmk duak amcam need to get out from there.. kakya.. kmk duak macam..tah lah sik ingat gilak.. nok pasti.. kmk duak running kat sigek kawasan kampong tok.. nok sunyi.. n tanah nya ekdak keras jak.. seriosuly.. sigek gik.. ku ingat tok... that.. aku akan sama ngan nya.. bila kawasan tempat aku ebrmimpi ya... sama.. macam.. sigek eerie feeling.. amcam bukan akt miri.. bukan kat sarawak..bukan kat malaysia.. and tah..bukan kat seney2.... mun mimpi lain..tanng dunia jak.. tok tek..
tanah nya akan benar2 orange...
and daun n rumput nya... seriously dark greenn...

Ahhh.... ada call tek... i have to pergi jetty. pastok ku nyambong gik. darnn.. time lancar macam tok lah otak orang nak call aku suroh ke site.. ..
Apa?? Ahad?? aokkk... everyday is Monday...

CONTINUE........
Berrgghhhhh.... Baruk jak aku tekan publish tek.. terus bunyi Alarm.. kakya bunyi sora orang teriak.. FIRE!!! FIRE!!! ... wahh... fire drill duhal... Aku pun terus lah ke Muster Point tek... Lallu sik jadi ku pergi Jetty tek... Tengahhari lah kelak.. jetty jap.. setel Jetty.. ku nak ke Tower Communication gik... jarak duak duak tempat ya.. 1 hour setiap satu.. and ya pun denga kelajuan kereta max 80km\h. Kelak ada gambar dari HSE kelak ku copy.. dapat ku tambah lam posting tok kelak.

Ok ... LAst few day...
Aku terharu lah oleh sorang gadis kat company kmk orang tok.. nya department lain la. Masa nya pulang cuti ya.. nya ada lah ngatik ku kat FB.. lagik pun aku wish nya birthday riya.. So.. yalah tek.. aku teringat.. nya padah nak ke Famos Amos.. aku padah lah.. aku suka buterscotch... sebab time aku mala ke airport miri lok.. nang butterscotch ya aku sikboleh miss. Nyaman gilak. So nya apdah lah..nya polah.. ku mok makan sik... aku padah lah... boleh coba..mun ku muntah..boh kecik ati.. so.. done.. siya jak lah tek cerita nya.. kakya.. sikda ku melayan nya gik.. then.. last 2 days ya... Nya ketok pintu opis ku.. nya masok.. sipu sipu berik aku sigek contena of biskut.. ku pikey biskut raya... and nya padah.. mun sik nyaman..boh anok.. ya pun nya cakap anngga nangga tempat lain.. ku ilek jak laa.. sik gago ku.. bukan ku nak eksyen.. ku anng.. sik gago bah... sekali nanggaaaa... ku bukak ku.. bau biskut ya kuar.. OMG!!!!!



Nya polah kedirik... serious... banyak kueh n biskut nya polah... and butterscotch nya polah key aku... neydak aku kepong nya terus ke office nya apdah thanks sedap apa suma.. peerrgghhh... first time ku makan butterscotch dipolah orang.. wahsheh...

Ok... kakya tek mArek... Miak PEnang ya.. aku kenal nya dari sebelum ku kerja ngan company tok gik..tetiba.. bok perasan ..kmk duak sama company and akan disama kan sigek crew.. time ya nya masih di Africa.. Mozambique to be precise lah..
Nya cabar riya.. mun aku berani neriak nama nya macam tok.. "L , My Freeennnn!!~"
So nya datang riya.. aku teriakkkk... hahaha..gik asa nya..
Then.. marek..nya ketok pintu office ku. Nya janji riya.. nya akan berik ku seviniour dari Africa.. Wahh.... heran ku pompuan.. sidak nak full with suprise.. ku main main jak selallu nya..sikda ngarap.. suk lah aku..bila ada keychain ya tek.. dah lah nya tinggi..beli nya gik keychain zirafah.. haha.. leather...sik tauk lah..leather apa.. leather zirafah kali. hahaha...


Ok.. ya cerita 2 hari marek.. apa gik owhh? hmmmm...
Ha.. selalin dari mimpi ku ngan.. "soul mate" ku ya....
aku mimpi aku kat miri... haaaaaaaaaaaaaa.kelak lok cerita mimpi kat Miri...
Malam tadik.. aku tidor pukol 1.. then aku dah terlelap dah.. then aku rasa aku mimpi Nenek laki ku.. Rindu ku ngan nya... Nya gik idup lam mimpi ku ya...
Then dah habis mimpi ya.. aku rasa aku kenak kejar Antu... nang takut benar..kembang benar bulu roma ku. then bila ku try nak bangun.. ku rasa kakki ku diangkat..tingggiii lallu.. nebes ku.debar2 jak...
kakya ku bukak laptop ku... bukak ku lagu.. n aku try gik tidor... kakya... ku mimpi aku kat miri.. rasa macam home jak..rasa balit jak.. then aku rasa amcam mimpi ku dah nak habis.. ku asa macam..no no no... jangan.aku sikmok balit sinun lok.. then.. plufffffffff.... bukak ku mata.. aku gik kat site..demd..

ahhhh... bodo lallu jak cerita ku kali tok. So ku nak Bukak Sigek Ruangan Mimpi lah macam tok.

Saturday, 20 December 2008

Bapak Of Backstaber.... Nama Yang Bagus untuk nya.

Ahh....
One of..geng aku masa sekolah tek..tetiba add aku kat FB... and bukak topic.. pasal "W"... ada lah miak pedengki,cakap ajak tauk but kosong, pengampu and pengepau talam duak muka apa suma lah.. Aku heran juak lah kenak miak tok amcam ya gilak.. suma roang padah ngan aku dah perangey nya.. mulut kedak pukek.. apa suma lah nak.. but aku..ilek ilek jak lah..no pint nya tetiba nak polah jaik ngan aku.. nya asa hebat juak kali.. tah lah.. Lamak dah perangey nya gitok... tah lah.. rasa Maju.. tapi ketara kehutanan. Hahahh..

tok lah tek conversation aku ngan .. kawan ku ya tek...

d :c ne u bos?
l : masa tok?? balingian mukah
d : bila gik ko off?
l : Aprill
d : kau bebini org mukah kelak
l : apa cerita boss?ahaha..jangan ehh
d : biasa jak, sikda cita best, knak ku dengar kwn ko "W" lari ke singapore?
l : hahahaha biar nya, si bongok ya
d : ya baruk bapak segala back stabber
l : aku lekak dibunoh nya kat company lamak ku riya, tapi sebelum ku mati.. ku bunoh nya balit, hahahah...manusia sik guna ya
d : biar nya sikda kawan gik
l : nya mistake pikey aku dah chow day earlier bah...
d : hidup dgn dengki jak ya
l : yalah..heran aku nya ya.. nang dari dolok giya dengar ku, ko pernah kenak kah geng?
d : "B" pun kenak juak
l : aok... sama ngan aku riya, manas beanr "B" riya
d : sik lah, tapi kan nya kerja sama kat curtin dgn cdak bini aku
l : ya "B" terus mintak maaf ngan aku.sian "B"..sebab "B" pernah nak belasah aku kerana si "W" ya ngapi api bah
d : "b" cita kat aku hari ya
l : nanng celaka lah nya ya...
d : aku pulang nok manas dengar cita si paloi ya
l : banyak cerita geng... ku banyak gilak berik muka bah geng
d : biasa lah ya, sik patut nya sik blt miri xmas tok
l : hahahaha... ku wish nya accident jak.
d : jangan jak salah tumbuk kelak, kenak kat nya pun twin kelak
l : hahahaha, tauk ku.. twin nya ada manusia sikit muka
d : crash kali belon nya balit
l : perangey burok suma ke "W", ku harap2 juak lah.
d : bah geng, chow lok. mok lunch


Tah lah..makin pemes dah nya jadi pengcelaka giya..
Sian ku..
Anyway.... nya asa hebat bah.. n sakit ati..sebab last company. Nya degree, Aku Diploma tek.. but aku jadi boss nya. Nya sikdapat nerimak.
So nya terus lah tek cuba nak ngugok aku..siknya tauk orng suma yakin ngan aku siya sebab semua kerja aku.

Kakya mala jak madah nya degree..and apdah aku tok diploma siktauk apa apa. But sorry geng... suma wise decision nok nya buat..aku counter balit with better suggestion..banyak kali nak?? suma sedar ya bah.. ya sebab sidak sik suroh kawu jadi the next Project manager after aku kuar...

gik asa ko dah padah semua orang ko nak jadi project manager Miri.. LOL.. Tolol.. malu.

and tell u whut... degree tok ada duak jenis geng.. (degree nok bagus n diguna pakey kerja + gaji besar). & Degree nok ko ambik sebab ko asa glamer but still abis belajar.. ko fail banyak interview and lastly.. ko ekrja benda nok sikda kenak mengenak ngan gaji ko)

yeap.. miak kat kuching nama "fzlynd"(bukan nama sebenar) kedak ya.. habis 2003.. Business Admin Konon nya... fail most of her interview.. now.. dah nak masok 29 umor.. kerja kedey printing edit edit gambar orang with less than RM600 permonth.. nak guna Degree ya? sikda company nak ambik gik ehh... banyak gik better fresh graduate. Ya lah nganok riya.. heran eknak roang ambik Business Admin kat Multimedia University.. Kononnya... Busness Admin di Kolej Yayasan Melaka is the best place to learn..
nok pasti nya... "Z" sekarang tok nok dibencik kawu ya.. dah jadi Exec Kat UMW. Sianz..

COmmon lah "W"... wake up.. mok gago ngan degree ko.. kerja gomen laa.. Aku far more better than you.. sigek company tauk.. i can save 10k loss from your stupid decision alst time.. remember??

And ngan Degree nok dibisin bisin ko ngan suma orang ko ya.. dapat lah ko melawan aku kinek tok??? dengar ko ikut jejak aku juak tek... aduiii... comon lah dude.. be original.

p/s: Kenyataan diatas hanya untuk mereka yang memegang Degree Glamer Sahaja.. Bagi sidak nok ada degree and live life with it... Shabas and Respect. Bersyukur lah yang ktk roang sik jadi golongan yang pertama. Anyway.. aku pun..mun ada rezeki lok.. nang aku mok ambik degree in Network Security.. ada offer owwh.. but. yalah.. My dad bukan orang berada.. dah pencen juak masa ya... Anyway.. everything went well. [mode gambong lok] 7k sebulan.. okay lah ya nak? mok anngga sejarah nya sikit sik?? cuba paham lah kay?? dari putus cinta sebab dianggap sik stable gik sampey takat sekarang.

1.1 -> 1.5k -> 2.1k -> 4.2k -> 7k

ada paham?? yalah perjalanan nya.. Fzlyd... sapa stable sekarang?? hahaha... selallu polah keputusan nok salah.. just like her fazhaaaaa~.. hahaha. sikpa...janji glamer bah lynn owhh?? hehe.... pakey beli shampoo kata mak ko.


sign~ ya ku sik suka orang bukak cita nok nyakit ati..suma kuar.. duiii.... kemeh lok lah...

Pantun Orang Mabok Di Miri

Hah.. banyak lah benda ku nak cerita.. kelak lah.. Pasal Socks pasal Banjir.. banyak lah..
Ku nak cerita pasal Kawan ku nok TEch-Nav ya.. bunyi tek nya akan ajdi ku pun back to back kat Bangladesh kelak.. kira good fren of mine kat sitok lah.. everytime nya ada onshore.. kmk duak akan tetak sampey berair mata.. kes sampy tersembor netak orang pun selipar terbang apa indah.. Nya nang penetak n tukang polah tetak lah. Suma respecta nya.. lamak lamak nya kerja tok.. nya sikpernah mabok laut.. bukan main nya nebes riya nak pergi laut for the first time. Respect. Suma kawan ku bercerita ngan aku..respect pasal nya.. Ok.. ku namakan nya "T" lah hoh?.

Ok.. nya last few days..balit cuti dah. Nak xmas tek nak.. nya pun first cuti lekak nya start join the company. So then... nya tetiba msg aku.. tah apa apa..
(apa nok ku ingat.. nya polah ku rasa nak epngsan..bila nya polah lawak Chewbaka starwars nya ya.. .. Demd u menggg!!!).

So tok sms nya...

19 Dec 8pm
T : Yarabi, 2 hari ku ctok br mlm tok ku anngga amoi2 kacak kat airport
I: Cheh.. diam ko
T: Haha..Satu titik dua koma, "i" encem sapa punya, kalu big bird besar dia tinggal di mana?
I: Cakaa... hahahahahaha.. Seney ko dapat ya??? hahahahaha
T: Aku baru terpikir jak tek.
I: yikessssss
T: Bikes,hikes,spikes,yikes! Pahal aku buang credit msg2 kau ah?
I: Ku asa, ko rindu aku kali.
T: Sik, ku nak madah kau jeles sbab ku d miri... yum2 byk amoi! mlm tok ku Man***! Kau dpt 5vs1 jak.
I: Bongok
T: Ahaha...Kuda laut d pengairan balingian, aku dapat membuang gian, bila kau nak man***, jgn cucok d salah tempat.
I: Pantun kah apa ya??? Alahaiiii... TErhibur nya wahai aku....
T: Haha...



Ku just asa nya mabok darat... hmmm.. sian.

Thursday, 18 December 2008

Polah Sidak Rasa Mudak....

Parent.... lamak lamak kita ngan sidak nya.. sikkan kita sik tauk apa sidak suka nak?? apa nok fill time sidak masa sidak mudak lok.. kira toys sidak bah.. sikkan sikda nak??

macam sidak..sidak tauk kita suka sigek benda..sidak jalan2..kekadang..balit.embak barang ya.. "new release" konon nya orang padah... kita happy bah.. so.. parent know apa nok dimaok kita n benda nok polah kita happy ngan zaman zaman mudak kita.

Mok diingat kan balit.. benar lah aku sik diberik sidak bergaya gilak.. but mun ku ingat ingat balit.. zaman ku gik ekcik.. aku ada the best toys nok miak kat sekeliling aku ada.. but zaman ya juak masalah nya, aku sik appriciate..

but sikpa.. so aku dah mampu dah kinek tok. so.. aku tek.. asa... its time to make them feels that way..
beanr lah kalau akua da rasa sidak sik happy kan aku gilak zaman remaja ku.. but... who give a fuck..

aku mok happy kan sidak coz kinek tok.. aku nok nyara sidak. My sister dah nyaga family sidak.. so ada juak lah sidak ngantar food or somthing.. mun cash.. sidak susah lah..sebab sidak suri rumah jak.. aku pun sik suka if sidak mintak duit ngan husband sidak n give it to my parent... husband nya pun ada parent kedirik.. so boh beban kan sidak. let me cover all my sister part. and im super damd proud of it as the only son..

Ok.... let talk bout Mom ku lok... Mom ku nang ku sara habis habisan lan.. Bapak ku dah lamak dah pencen so.. aku tauk.. sidak pernah bincang..that my father paksa kurang kan sikit pocket money ya.. nya okay jak.. mom aku nang super okay. So kerana ya.. Aku sikkan epernah missed berik nya pocket money bulan2. Pocket money nya ku berik jaoh lebih besar dari xgf ku nok ada degree tapi kerja kedey molah cover cd kat kuching nun..hehehe. sebab apa.. sebab ku nyesal sik ikut cakap mak ku pasal xgf ku dolok.. so.. ku mesti berik mak ku mewah gik kali tok... nguahahahah.

Emak
Ok... untok hal mudakkan sidak tek, aku pernah dengar lah.. masa sidak kakak ku lepak kat rumah. aku cuti time ya... so aku ada lah di miri... so aku dengar lah sidak cerita cerita.. and 1 thing masok kat telinga ku.. mom ku apdah ngan kakak ku.. mun ada oven nok besar kit ya..dapt kita coba molah kueh ya apa suma indah lah dipadah nya. So.. next petang ya.. ku ngan kawan ku "H".. pergi lah jalan2 survey.. jumpa lah tek.. aku pun suka nangga.. ya lom ku beli ku time ya..sebab nenek laki ku nazak juak masa ya.. so sik payah lah berebut dolok.. ney tauk merlu duit juak kelak. So tok tek.. aku plan.. nyuroh kawan ku nok ku embak riya.. tolong meli untuk mak ku.. ku berik nya duit.. n kawan ku mok nolong.. thanks...

Bapak
ok.. tok interesting sikit... bapak ku.. aku rasa nang kedak aku bila nak berbeli barang.. nya akan survey survey survey barang ya. yalah tek nak..orang kerja survey dolok. But... perangey nya lain kit juak... mun aku... aku akan beli kalau boleh..the best in market..sikkira berapa harga.. puas hati ya penting.. aku ikut mak ku.. so sikda sesal bila beli.. bagus bagus terus. Bapak ku tok lain.. nya akan guna alasan pakey nyenang ati nya... "ahh..sikpalah..aku bukan nak serious pun makey" padah macam ya.. then.. dah beli.. ada lah kelak..sikberapa gilak tok.. nya pun tok sikda.. nya pun ya sikda.. kakya.. beli nya gik nok lain..nok lebih kurang juak.. kakya bisin gik nya... ya mak ku bisin.. mak ku padah apa??!! "mun digumpol2 suma camera murah ya.. dapat dah sigek beli camera paling bagus". diam jak bapak ku..
Ok... nya ada mintak sponsor riya.. beli nya pun camera (lagik) samsung apa tek kah.. compact camera bah.. nanng.. bagi aku.. aih..tok lagik... nya kelak.. berapa igek dah camera nya..sama jak.. tapi nya 300, 280 pun price..kakya design jak beda... kakya nya suka beli brand china.. bukan ya ajak.. makanan pun nya polah giya kekadang
benda dalam tin.. kah apa..ada jak brand nok pelik2.. mok test..murah gik nya padah... hehehe cali bapak ku ya.. so pasal camera tek.. sepatut nya hujung bulan tok tek ku belikan.. birthday nya bulan 10 ya.. aku sikda dimiri.. aku balit miri.. nenek laki ku nin ggal.. so tok... ku nak berik nya cash. pakey beli.. but..........

Ok.. masa mudak lok.. buajng lah.. bapak aku tok hobby nya photography.. macam sidak kawan kawan ku suma.. kawan aku ada juak polah as profesion lah... so for me.. its a hobby. aku masih ignat nya ada segala peralatan akey cuci gambar ya... dark room pun nya ada... nya nang terer lah slr rasa ku..sebab dolok neyda phothoshopp.. nya dapat ambik gambar.. pakey film and make it look good
dolok neyda autofocus... neyda..screen apkey nangga n delete... ambik.. n tawakal.. kakya ku nangga nya masa lepak ngan kawan aku "h" riya..cerita apsal camera.. nang aku tersisih lah... otai modern jumpa otai old school. gilaaa.. power juak bapak ku tok. nang hobby nya lah... Now.. buku photography masih gik nya ada.. just nya sik mampu.. sebab dolok anak macam aku tok nyusah.. mala jak mintak beli barang... sayang ku bapak ku..respect him..
So malam tadik.. aku tanyak ngan nya...masa sidak polah makan 40 nenek laki ku.


aku : "pak... i give u 2 choices"
bapak : "apa??"
aku : "ktk masih mok camera samsung ya kah?"
bapak : "aok."
aku : "ktk masih ingat gik skill ktk pakey SLR dolok ya kah?"
bapak : "aih..camera nok lamak sigek ya..ok gik ya "
(tauk ku but ya dah old school gilak) *cakap lam hati*
aku : "ok.. aku berik ktk pilihan... a)aku beli ktk camera ya hujung bulan tok (samsung) or b) bulan tok posponed lok.. but hujung january aku beli ktk Sony Alpha a200 DSLR."
bapak : "ahh..ya berapa harga nya?"
aku : (tok part nok aku tunggu tunggu sebut lamak lamak tok) "Ya ktk sikperlu" tanyak.
bapak : "ok.. send bapak sms..model nya apa suma.. bapak mok nangga lam internet."
aku : "ok..."


terus la kakya bla bla bla berloya.. but aku dapat dengar sora nya happy.. aku pernah janji lok.. masa gaji ku gik 2k jak.. gaji kecik ku kat miri ya... ku janji.. mun ada rezeki lebih.. ku nak beli ktk DSLR. ya janji ku ngan nya.. polah nya rasa mudak. biar nya happy.. ku sikmok janji ku ngan nenek laki ku riya.ku sik sempat tunai..nya mala nyarik aku amsa nya sihat..aku sikda akt miri bz..nad sampey kinek tok ku sesal n nangis mikey apsal nya... ku sikmok nyesal lagik.. janji.. tunai kan.. boh tangguh tangguh.

so.. aku tek..terus lah call kawan ku nok jual benda2 tok.. order 2 igek..


Sony Alpha a200 for my dad..


and Sony Alpha a700 for myself.


And... last but not least <---betol ejaan ku tok kah?

My lovely Finance Advisor... "M"...
she told me bout getting married yesterday with her boyfren.. so happy for her...
so.. nya tek... sebab sian anngga nya pakey gik phone gelang getah ya.. hahaha..
and nya mala suka nangga phone HTC PRO nok ada keyboard ya.. so ku berik nya ya. Happy birthday dude. Love ya...

HTC Touch Pro

Aku proud ngan aku kinek tok.. walau pun dolok xgf ku guna kan alasan laki ya stable gik (sebab dah lamak kerja). sebab aku bok bok start kerja.. gaji pun kecik.. diploma ajak tek.. but...
now..im proud..kerana nya polah giya lah aku rasa mok nait nait nait. and now aku 4x better from him..so now we talk bout stable. huhuhuh..

and the other this is... i can buy all this by CASH. all of it... love my new job...

So.... conclusion... Bout My Second car "to be"..Lancer GT.. posponed lok sebulan duak kay sayang?? Nunai janji orang tua lok. Sikmok nyesal gik.. keta nok sigek ya pun bok 4 bulan umor.. (nyenang ati kedirik)

p:s: aku pakey duit ku kedirik.. aku sikda parent nok kaya pakey ku bergaya, ku sikda uncle nok kaya pakey ku parasite bergaya. Ku sikda nenek nok kaya pakey ku parasite bergaya. ku ada ku kedirik and semangat mok bergaya.. hehehehe. Sian aku... untong sidak nya, ku kan polah anak anak ku kelak (mun aku kawen n ada anak la) jadi kedak sidak... biar lah sidak parasite. hahaha...

Wednesday, 17 December 2008

Tetiba Terkenang (Mem @ Mempai)

Aku browse ku pun folder tek.. gambar lam laptop ku.
Then i found this 3 gamabr. Gambar tok gap nya aku ambik dalam.. beberapa minit jak.
AKu dudok akt meja makan.. perati ku nya.. gambar ku, then... nangga ku iklan jap.. perati ku nya.. gambar ku gik.. then.. ku makan kejap.. perati ku nya gik. gambar ku gik..







tiap kali ku gambar nya nya ubah posisi nya.. Sayang ku ngan nya.. Mempai.. or ku suka nunggah nya Mem.. Pusak mak ku actualy... teman nya kat dapor berloya loya.. aku dah sikmok jadi tuan pusak gik lekak hal yang menyedihkan dolok.
Anyway.....

ku ingat.. ku balit miri riya.. after 10 weeks travel.. ku gurin jak.. terus nya agak aku..sidak mak ku suma amazed..sebab mem tok.. nya ada sombong2 kit. Mem lah katakan.. kacak muka nya.. ada pompuan kat miri muka kedak nya.. "J" nama pompuan ya.. kazen kawan ku.
ok.. berbalit kepada mem tek.
nya agak aku.. and nait atas aku.. eye to eye nya nangga aku.. purr purr purrr gik nyaa.. kakya.. nya buat macam massage massage dada ku... lamak gik ya.. sayang ku ngan nya ehh.. Mempai..

ibu kepada Jimbau.. pusak bongok tempat ku ngerepak selalu..

Aries

BErrghh.....
Ku suka pompuan Aries... suma pompuan Aries best.. khas untuk Leo.. wahseh.. ada pun benatang lain dapat.. tapi sikkan sebest bila sidak ngan Leo sama sama... hahaha.
anyway...
cerita pasal Aries... kawan ku ada lah merik aku sigek gambar tok.... bagi aku kiut bah... seriously aku tetak nangga.. bukan apa.. sigek sidak polah pasal Sheep ya.. sigek gik.. impressi pusak ya.. terenah nya dipolah giya.. suroh orang ambik gamabr beans nya..as if nya kedak.. udah kah?? udah kah?? hahaha.
suka ku gambar ya.



Sapa Lah dapat idea tok.buak jak ari oleh aku riya... pikey jak.. tok mesti..pusak nya santai santai ilek ilek... kakya nya nok dudok kat tepi tek ternangga pusak ya pun "beans".. then.. nok part nya dapat imagine susunan beans ya as sikok Sheep ya.. nok ya.. aku siktauk..seriously, how in hell orang molah kerja macam tok ada creativity mok molah Sheep lam palak sidak.. sigh~

anyway.. kawan ku ambik dari http://failblog.org

Tuesday, 16 December 2008

Malam Yang Bz...

Ahh... Siang tek boleh lah aku eksyen.
polah blog lah.. polah kajianlah, testing system lah. kakya mintak pujilah, ngetest system baru ku nok berjaya lah. kakya.. pukol 1pm.. masok bilit..tidor sampey pukol 3. ilekkkk jak aku...

Sekali dah pukol 6.30pm.. 3 pompuan datang ke camp. "A","Y","L". "A" nang kawan ku dari kecik... nya Exec Asst, kakya.. "Y" as HRM and sorang Geophisist "L". Lallu lah tek sidak mintak tolong ya mintak tolong tok... sampey pukol 10pm ku bz oleh sidak.. kakya Dr "R" tek nak mintak tolong juak ngator barang nya... kakya "E" pandey ad masalah ngan Exchange Server nya.. ya juak si "D" juak dari bintulu call padah Exchange dah ignore nya... aduiiiiiiiiiiiiiii.... Hah... kakya "RO" kat room sebelah gik nak ku nyiap nya pun Link.. (ya janji aku lah actualy). Demddd.... dalam masa ya selang2 juak.. Survey department tah dalam duak ari tom tek sik madah ada masalah.. sidak masih gik guna DNS backup... bok mintak tolong tekk...

chiahh.. anyway... ku potong connection bilit orang britain ya tek..sebab nya eksyen..
hehehehe... dah lah ku lom manage gik suma cabling to bilitya. Ahhh...
Lupak nak padah.. siang tek aku kenak interview oleh sidak pompuan petronas ya duak orang... tah apa apa.. kakya tersejok sejok. tok tek nak comment comment kat facebook. Sik lah ku tauk sidak petronas guna facebook.

ermmm.... kakya "S" akan balit esok.. ada juak orang pakey sakat ku... Yea~
Anyway... aku dah solve dah masalah YM sikmok geng ngan ISA Server 2006 tek... habis orang ku soal ku dalam dunia tok.. jumpa juak akhir nya.

Then... "A" molah sweet revenge nya ngan "M"... ahhhh.... manas benar "M" ngan aku tek.. duak kali lah aku kenak... dari cakap nya sik..dari cara nya layan aku.. manas nya ya.. dah lah nya gik masih piyed. Hangin sikit pompuan ya. Nasib bukan gerek aku.

Ok..masa ku balit cuti riya... "M" main main ngan blackberry ku.. then "A" messge aku through YM to my BlackBerry... si "M" tok kebetulan megang phone ya tek. menjawap.... main main... so that.. "A" bila realize ya bukan aku bengang lah ngan aku.. by then tauk cerita sebenar... bencik terus nya ngan "M". Kakya... "M" pun sik indok gilak aku kawan ngan "A".. walau pun aku ngan "A" dah lamak kawan... ku tauk la..apa kenak and sebab nya.. so yalah tek..ari tok tek.. aku gik nangga laptop "A".. ya juak si "A" masok office aku tetiba bukak jacket nya..sleeveless.. sexy gila babi.. aku.. nahan rasa jak tek lahh.. ..ngenang kawan... kakya... nya dudok la depan Laptop ku... Si "m" kebetulan mesage aku.. mek duak before ku bz tek..we do talk bout aku mok balit cuti kah sik.. kan ada crisis aku sikmok jumpa nya gik... so nya embak bincang laa (rupanya tek la).. boleh kuar sama gik of ada orang lain neman kmk duak... so.. benda macam ya lah... yalah "A" tok annoyingly balas suma msg ya... adoiiiiiii.... kenak marah percoma aku..then now nya dah tauk "A" balas dendam.. mati kerja sidak duak tok... pompuan bila dah berdendam.

aku pun tah lahh... no comment dah tok...
nah.. baca lah kedirik....

[tok masih aku gik]
m: da timak msg ku x?
i: apa?
i: which 1?
i: pasal harap nya dapt cepat siap?
m: no no
m: bila ko g miri
m: sikda
i: whut bout it??
m: bila ko g?
i: miri?
i: u mean balit miri?
m: awokkkkk
i: april
i: why?
m: aiee
m: ko pdh jan?
i: mun apsal phone ya ku kirim ku awal jan tok la
i: balit pun.. bukan dapat jumpa kawu
i: malas ku balit..sikda apa apa
m: jaapp
m: ohh..
m: mena jwak ohh
m: ku mok pdh jak..if ko dtg miri.. ku g kuch 2nd-4th jan
m: insyaAllah
m: mun dpt la..kwn u btunang
m: *ku
m: oiii
m: ko bz ka?
m: aok.. jappp
m: ok ok
[tok "A" dah start ambik alih... provokasi dimulakan tapi guna ID aku]
i: hmm
m: knak hurm?
m: y so sad?
i: apaa......
i: sekda sad pun.,.....happy alu d ctok
i: oh pegilah nun,,,sik duli pun
i: duiiii
m: ok...watever u say dude
m: i noe u
i: Watttteverr mannn as if i care
i: hahahahahha
i: u dont know me ...
i: tat well
m: iskkkk
m: kejam ko tok
i: kejam apa juak ya?
i: duhh
i: HAHAHHAHAHAHAA
[Then aku takeover balit n ngerepak lah ngan "A"... "A" tetak tetak n padah.. "gik asa nya" saba jak aku.. ku tauk pasal nak balas dendam lah tok]
i: ok.... bukan aku ya tek
i: "A" yaaaa
m: awoklaa (masih emo gik duhal)
m: xla kjamm
m: ha? (baruk sedar kawan)
m: seyes?
i: "A" yaa tekkk
i: nya nak revengeeeeeeeeeeeee
i: aok sumpah
i: nya ada sitok
i: sampey petang tek
i: nya apdah revenge masa riya
i: ya ku cuba ingat
i: nok ko yaaaa
i: lupak ku ko ada buli nya juak
i: hahahahaha
m: jap
m: ku baca dr mula lo
m: shesh
m: p ku xsekejam yaaa
m: eeee
i: hehehehe
i: sorryyy
i: aku sik tauk
i: ku ngator 5 eh 6 lapotop sekali gus tek
m: heheh
m: ooo
i: im really sorry ehhh
i: im seriously bz tek
i: nya dudok kat laptop aku nunggu ku molah laptop nya
m: oo
m: xpa xpa
i: haaa. apa nok sad tek??
i: sapa sad?? aku??
m: nya baca suma conversation kt2 ka?
m: xda
m: sal ko d miri lak
i: sikda
m: pa tok..tang ter idle2 jk
m: nvm then..chat whn u r free


macam ya lah cerita nya... so now nya sikda mood.. ku rasa.. tahlah.. tah lah.. i miss her.. demd. "M" my super Finance Advisor nok dah ada gerek...

i - Aku
A - Exec Asst (pompuan)
Y - HRM (Pompuan)
L - Geophisist (Pompuan)
D - secatary (pompuan)
E - Cable Repair (Lelaki)
R - Dr (Lelaki)
S - Data Processor
RO - Radio Operator (Laki)

Ujian KeSyaitanan..... Gila Nak? nak?

Fiona..
Blog tempat ku singgah tek n terjumpa this test... Yalah.... aku bebenar bored tek.. so.. i give it a try lah.. gik pun aku nang active n agak kurang ajar dalam arena arena nok berkaitan ngan test tok lamak lamak aku single..
So..seriously aku jawap nya ngan aku pun keinginan n fantasy.. aku sik nyawap ngan sengaja benda benda jaik dengan harapan dapat result paling jaik n llook cool. Ku bukan rempit.. ku bukan Najib kerja MAS.

tok result nya..



You're just about as deep in sexual hellfire as a person can get. Virtually no urge, however demented, will go ungratified; practically no boundary will go uncrossed. You're probably proud of your adventurousness, and, honestly, you should be. Few people are confident enough to pursue pleasure on their own terms.

Your morals could sink a bit further, sure, but it's likely that you've got a pretty good idea of what you're into and what you would do...above all you're honest with yourself with what you want. If more people were honest with themselves, you'd have a lot more company down in the flames.

AVOID: the lost souls in sexual heaven and (above all) the denizens of sexual purgatory. You don't need any prudes or wishy-washers in your life.

Mun Nak Ngetest Click Jak Sitok..
Juak... CLick Jak Sitok.

Monday, 15 December 2008

Lawak Ktk Orang Bodo lah Bodo!!!

Aku kat Mes tek.. ngan kamcheng ku. Makan... mek duak start jaga makan kinek tok. Adalah miak steward tok tek.. datang.. berdiri kat hujung meja.. merati kmk orang makan.. ku ilek jak.. then .. nya bukak cita pasal apa tek kah? ok.. kmk duak makan.. n lawak nya..nya mun boleh mok kmk roang nangga olah nya... aku dah start polah tetak nyindir2, kakya kawan ku dah start sound sound dah.. nya masih juak gik.. kakya .. banyak cara nya molah lawak..n isi intipati lawak nya.. nak niru cara lawak aku.. ahhhh.. makin lah sik cali/lawak. fedap ku ehh.... ada gik roang sik paham paham macam ya.. hes trying too hard to be funny.. sikan dapatt~.. nya pikey aku mok gilak kah molah lawak?? aku cakap ajak dah orang tetak.. apa gik mun aku rasa nak polah lawak. dodol na juak miak ya.. ada hati mok ditetak orang.

Kakya... sorang orang tua tok (driver).. nya rasa ya jak lawak nya paling best.. dari bulan 10 sampey bulan 12.. mala jak ngulang lawak sama ngan aku.. aok lah~.ku tetak benar2 dolok.. but it doesnt mean lawak ya nya boleh re-use tiap kali jumpa aku.. aku sampey tahap rasa nak padah.. "Ehh orang tua.. diam lah kau.." geram indah aku..
susah bah aku nak polah polah tetak as if the things is new and Funny... Bukan Sex tok.guna skill sama tiap ari masih ada nyaman. Apa laaa...

Aok!!! Aku jaik berkasar ngan orang.. so sidak polah lawak nok sama tiap hari & expect aku tetak ya?? bagi aku.. kasar ya bah ngan jiwa & naluri ku... as if kenak suroh makan baked beans dalam tin everyday for 3 month.. sakit bah. mala kentut.

Settle Down... Bila Aku?

Sigh...
Tahlah.. ku bukak suma site site profile kawan ku nok lamak2... Suma dah settle down..

Bila gik aku??

ku dah mok settle down by 2007 riya.. yalah.. plan change.. kali tuhan mok padah aku lom ready kali.. walau pun ku asa dah ready. dah plan... tetiba pandey berbelah bagi hati... so ku tarit dirik lah. Selallu gilak dah.
Sikda la nak emo emo.. just terkenang tek.. aku dah nak settle down..pandey sik jadi.. mok apdah huha huha balit..sik juak.. kedak dah settledown dah. hahaha.

whutever... orang kat atas nun ada plan lebih bagus gik kali.. selallu nya polah ku gitok bah... gumpol gumpol..kakya berik bagus sekaligus. hahahaha. suka orang atas ya guro guro polah roang geram.. hehehe..

love u dude... i mean..God.. ehh.. mana mana lah.. nok pasti wa respect n sayang sama lu atas sana..

Cinta Kawan? or Sayang Kawan?

Berghhh..... ku rasa mok simpan jak pakey esok esok... ngeanng gik ngemas ngemas tok jumpa gik sigek...
tok regarding aku nak paham kan ngan sidak.. sayang ngan cinta ya beda. sidak suma pikey akua da somthing ngan aku pun best buddy3(number 3 ya maksud nya, kmk duak ada 3 event nok memepertebalkan relationship ya, 4 actualy, tapi nok 4 ya melibat kan ada rasa cinta..so kmk duak sik kira ya, haram). Nya ada gerek and we do discuss , aku tolong nya mun nya ada masalah ngan gerek nya... well.. kawan bah.. seriosuly.. tapi yalah... dah mala sama time ku cuti. kesangsian akan timbul..

so ku chat lah ngan kawan karib ku sorang gik tok.. macam ney ku nak sayang nya as kawan..sebab kmk duak lamak lallu dah kawan... dekat nak 12 tahun mun sik silap ku. kira yalah lamak bagi aku.. ku selallu pindah2 lok bah masa kecik..

well.. tok lah nya chat kmk duak tek...

14/9/2008 YM Chat Log...

i: sikmok ku..dah ku block ku pompuan ya
i: n dihina hina kamek "m" gik
i: gila ... "m" neman ku anok akak nya hahaha
h: heheheh..
h: paloi keja ktk duak ya...
h: heheh..
h: kdk drama tv
h: bawang putih bawang merah
i: chehhh
i: tewas sidak bodoh gilak
h: errr... tok sapa gik??
h: hahaha..
i: hahahaha
i: adalah
i: merajuk merajuk
i: sik suka ku
h: burit ko...
h: ompuan tdk nak..
h: hehhe..
i: nok ney?
h: kakak "m"??
i: bukan lah
i: ya dah di blocked ku dari ym
i: dah lah mood ku sik bagus tok
h: =))
h: ok lahhhhh....
i: panassss
i: nak majuk majuk

----ku paste ngan "h"-----
m: ngupok lok sayang
i: papai
m: ku sayang kawu!
i: ok sayangg...
m: slamat malam
i: ku sayang kau juak
m: kehkehkeh
m: bha
i: bah hehehe
----end----

i: heheheheeh
i: kan bagus mun kita duak macam tok juak
i: sayang kawan bah
i: bukan cinta
i: hehehehe
h: huh??
h: ko gila...
h: lamak gilak ko kat belingan yaa..
i: try juh.. "h"..ku sayang kau
h: :-&
h: mok muntah ku..
i: aih boh amcam ya "h"
h: ko mintak block kat ym ka??
i: sik sik sik..peace
h: :))
i: hahahaha
i: bah..ku tidor lok
i: heheheheh
h: ok...
h: awal eh tdo..
h: heheh..


i: Aku (lelaki)
h: best pren ku (lelaki 27 tahun)
m: Financial Advisor [buddy3] (perempuan 19 tahun)


hmmm.. ku reailize.. cuti tok tek.. ku banyak spend masa ngan "m" jak...
ehhh?? ada lah aku ngan H... hahahahaha.

kelak ku carik sigek gik.. ada sigek chat log ya.. pasal.. aku ngan Finance Advisor aku "M".. nukar bahasa dirik kmk duak... "kmk ktk" ke "aku kawu".. and since ya.. makin rapat gik kmk duak.. sebab sikda nak control2 gik..
mun ku jumpa laa... tapi ku rasa ku igant... bulan posa ya kmk duak declare. susah juak lah duak tiga hari ya.. mala tersasol kmk ktk..

Kemas Kemas punya discovery (Chat Log)

Haa... ku bored pagi tok..
Aku ngan Finance Advisor ku, we agreed to be apart.. sik contact (YM, Skype, MSN, Facebook or SMS). to prevent nya pun gerek dah makin suspect nya tek ada somthing somthing ngan orang lain. mek duak pun rasa, hubungan as buddy buddy kmk duak tek antara sebab..secara sedar or sik sedar... ekdka ku padah... bf can smell bah.. edak aku dolok.. been there, done that.

Ok.. kerana boring tek sikda best buddy ku around... so.. aku pun bok ingat... aku perlu molah folder management kat aku pun laptop
banyak gilak time bergaut..suma benda jak ku padat kat aku pun My Document. So then.. dalam ku bungkar2 ya.. ku jumpa lah sigek duak qoute or benda nok ku rasa cali or lucu lah tek.. chat log ku.. ada nok ku *.txt kan to share with my best buddy pakey mek duak tetak. So.. ku rasa kua da banyak chat log nok ku rasa amcam .. boleh molah ku gelik ati.. sebab aku kenal aku..n bila lam chat..ku asa macam orang lain jak bila dibaca balit... ku pun nak post post email emial lamak nok orang kelakar ngan aku.. nok polah aku happy, sedih, marah.. and itok.. hahaa...

so wujud lah ruangan baruuu.. iaitu... bahagian ChatLog.. hehehe..

so ku mulakan lah ngan ada sigek chatlog nok ku jumpa..masa bulan posa..
ku ubah lah nama nya sebab kan ku sikmok orang tauk sapa aku tek nak??

masa bulan posa chat log tok... ku ngan akwan ku sama antu. nya tempat lain, aku pun travel masa ya.. nah..

conversation tok ku asa dimulakan sebab aku rindu gilak nak pergi apsar ramadhan..so aku tek ngegeh2 lah suggest nya apa nak dibeli.. and siap ngan imagine macma ney nyaman nya benda ya.. ku pun lupak apa. so ada amsa ku baca balit full achives.

11/9/2008 from YM Achieved...

h: cettt...
h: posa posa
h: mun lamak dah aku molah
i: tok pakey planning ko time berbukak kelak
i: sebab time ya ko dah lapar gilak
i: so planning fuction ko ada masalah kit lah
i: so aku nolong kau lah kira nya tok
i: ku berik ko idea, so sik ko terok gilak nak berfikir kelak
i: lagik2 mun ko ke pasar ramadhan
i: conform ko pening
i: end up.. ko beli apa nok sik patut
i: kakya
i: ko dah membazir dah
i: bukan ko sik tauk... membazir ya kira amalan syaitan juak lah kira
i: so aku mok ngelak kan kau dari berbuat sedemikian
i: haaaaa
i: ada juak pahala aku
h: cehhhhh....
h: panjang juak explainantion ko ngan aku
h: heheh..
h: ko ada join tabley ka kat cnun..
h: ???
h: heheheh
i: uish
i: sikda lah


i - Aku
h - Best Pren Aku (27 Tahun)

kmk duak sama sama setan bah.. so.. bagi aku cali lah nya pikey aku berubah indah.

tah... miss my finance advisor already.

Sunday, 14 December 2008

EvE Online... Kelahiran Semula

Entah lah...
Aku bored... and selalunya aku akan polah benda bodo tok.. For my Financial Advisor and Banker... Ku tauk ko sikda hold aku pun Credit Card... Im sorry.. aku tersuscribe balit EvE-Online dengan jaya nya..

Sik... just 53 ringgit.. ku nak nangga the latest episode bah.. sidak padah banyak benda baru, I'm Seriously bored and i know u r bz with ur boyfren right now.. so.. hehe.. tok jak lasttt..

so...

kelak lah ku cerita gik pasal benda tok.. nostalgia masa zaman berlajar lok tok. hehehe.



Tok lah character aku lam EvE ya...

auchh... update client nya lok... lalalalala.

5:26 pm - Errrmmmpphhh...
Ku asa aku lsot my 53 ringgit ya.. sebab.. sik best... mok main guna desktop juak..
Ishhh.... yalah sebab nya aku ngambik ko as aku pun Finance Advisor... Asal ku tipu ko..mesti ku tulah... nok pelik nya.duit aku.. aku tipu sapa tok.. anyway.. ku janji ikut cakap ko (Finance Advisor) lain kali.. i learned my leson the hard way..
Sorry key kek.. ko ya..gago ngan skype ko ngan gerek ko ya.. bok kalak.. ptuihhh..

Takut Ngan Antu (Idealogika)

Hah...

Ku teringat sigek idealogi lamak ku. tok pun ku berterimak kasih ngan blog Dayang Khaty... ku baca baca tek sampey ke part Sajak Kematian. then nya sebut sigek benda tok nok polah aku terus ingat aku pun idealogi ku dolok sebelum kewujudan blog aku tok..

sebelum ya.. tok tek nok dipadah Si Dayang tek..

"tapi kamek nang eran lah pahal mok soh nemiak darjah 1 n 2 nangga cerita ya..kamek yang dah umor 20 taun tok gik gelikk..dek-dek nemiak besar yaa... huhu... nemiak lebih ingat benda yang menakutkan bahh..huhu.."

Ok.... topic idealogik kita ari tok ialah.. "Takut ngan Antu"... penakut.

Ok.. kita selalu ada jumpa ngan orang, or kawan kita nok... dah beruban dah. dah ada anak apa indah.. tapi masih gik takut ngan antu.. (cerita, tempat sunyi or apa apa nok eerie)

ramey orang akan anok sidak.. eiiii...."tua tua gik penakut". Sian bah sidak. Bukan sidak maok ya....

Semua tok bukan kerana faktor umor sebenar nya... kita makin tua.. kita berani. SIK...nya sik macam ya bah seadanya.

Mun ktk orang perasan.. semua orang nok penakut tok nak...mak bapak sidak jenis nok suka menakut nakut kan orang.(Faktor) PErasan sik???? semua orang nok takut ngan antu tok.. masa sidak kecik lok.. parent sidak as if kedak... "ahhh ahhh.. berani nya keluar ya.. mombok luar ya eihhh.. juhh juhhh sitok juhh.. mommmbokk aeeihhhhh!!!!"

so semua tok adalah salah parent ya... Parent ya nok salah, kakya kenak hukuman ya diembak oleh anak sidak sampey tua? So oleh kerana ya, aku pun... macam kakak ku kah, or kawan ku kah..ngan anak anak sidak.. polah macam ya(menakutkan anak)... aku jadi sensitif... (aku nang sensitif n emo semenjak 2 tahun lepas).

Ku kan sound kakak ku or kawan ku.. biar sidak sikda mood.. sidak nak anok aku???..sebab aku sikda pengalaman anak?.apa ku tauk cara jaga anak?... aku sik duli.. sidak tek?? skill sidak tek?? dari seney?? dari miserable life sidak sebelum tok kah?? orang nak polah benda bagus... sorry lah cara ku madah ya agak kasar..ku polah giya sebab ktk orang ya sebenar nya nyiksa anak ktk orang pun mentality sampey tua bhaaa.. aku negor tok sakit sari ya jak... so sebelum sidak dipersalah kan or sidak mempersalah kan..biarlah kelai awal... jangan kelak disesal oleh anak kita dudi dudi.. haaaa..

anyway ku akan sound (ku semenjak duak tahun lepas, aku sound jak jak kerja ku, sebba dolok ku simpan lam ati lamak2..then hujung2..aku juak kenak akibat nya bah... sakit, jerak).. kedak kawan ku... "ko nakut nakut anak ko giya... kelak nya jadi penakut ngan antu kelak..ktk roang juak netak nya kelak.. sian nangga nya bah". diam sidak. sebab.. kawan ku tok penakut juak. aku pun penakut juak.. ku tauk bah.. malu bah takut ngan benda giya.. tapi macam ney nak polah..dah takut.

aku mun parent ku nganok ku "penakut" depan orang nok ku embak datang kerumah.. sorry lah ku padah awal,.. ku paksa sound... "yalah ktk orang mala nakut ku ngan antu lok masa kecik". Aku laki bah.. ku ada Ego mok dijaga. sebab aku kat luar kelak.ya akan jadi bahan ngugok aku kelak. so i have to stand up. atleast.

so... mun ktk orang ada anak lah... malas nak nyaga anak ya.. nak berdiri ngambik nya..or suroh nya ngagak ktk orang..supaya sidak sik jalan jaoh dari ktk orang.. boh lah guna "Antu" dalam hal ya...

sian anak ya... sian juak sidak antu.

bagi aku lah..solution nya... polah lah ngan benda lain.. nok kita sikmok sikda dekat or rapat masa sidak dah besar kelak..

contoh bagi aku... : Sondal. Pondan. or Ahli politik..

kira tek.. anak nak pergi kearah ruang tamu.. so "Ahhh Ahhh.... boh gi siyaaa.. ada ahli politik siya..aihh.takutt ehh...."

Or... "haaaa..berani nya siyaa..ada sondal siya nangkap nya kelak.. eeeiiihh...ada penyakitlah nya kelakk...takutt eeiihhhh"

dari siya... miak ya akan takut ngan sondal.. mun sidak jalan malam malam, terlimpas kat tempat nok ada sondalynn ya .bila sidak dah besar kelak.. kembang jak bulu sidak.. (bulu tengkok). as if sidak kedak effect nangga antuu... nebes gila babi.. kedak nangga penyakit jak tepi jalan.. panik indah sampey tahap boleh eksident... sampey orang nanyak.. apa dipanik ko gilak gilak tok???
ngan tercungap cungap jak nyawap.. "Sondal!!!".

and alang alang kita cerita apsal nyaga anak tok...
iboh sekali kali ngajar anak kedak... orang polah nya nangis.. kita agak orang ya ..kitak "pek" ktk orang ya..smpey nya puas hati... please lah jangan... kita ngaja sidak berpuas hati ngan balas dendam bah..seriously... guna lah cara lain.

sekian.. (aku sikda anak..tapi atleast ku tauk serba sedikit..dari ada orang ya..siktauk pasal anak..kakya..terpolah anak...kakya nyaga anak kedak sial... mun aku sik selallu travelling...nanng aku ambik jak anak ya.."
-Dasar BangsatKekeluargaan....

Thursday, 11 December 2008

Cerita kisah "Memori Yang Hilang" & "Point Of Interest"

Bergh... dah pukol 11 21 duhall...
Ok.. leka ku nangga video clip garasi tek.. Ok..
Aku bangun tidor pukol 7 malam tek... so then ku masok mess.. then kebetulan, kawan ku ada siya.. then we talk bout hilang phone..then dari siya ku hujah kan pasal syndrom NIP0n and nya seriously agree..especially nok pasal serangan syndrom ya bila nya kenak kepada orang laki or perempuan.

dari siya. kmk duak dapat hujahkan new idealogika. regarding pasal standard memori lost. bukan nok severe k? tok nok normal or nok secara kita sik sedar happen to us.

Ok... perasan sik.. mun phone ilang.. or... keta ilang.. apa apa jak lah barang dalam dunia tok.. nok dalam istilah manusianya as "lalai" actualy bermula dengan sifat manusia nok secara sik sesar set otak dirik sidak so sidak ilang ingatan. minor..or micro lah seadanya.

ok... kita mula kan macam tok lah... ada sik diantara ktk orang suma.. anggapkan kemeh, berak or mandik.. or nutup pintu.. as kenangan terindah? mostlikely... SIK.. macam waste bah... and kita sik perasan..
Kita kekadang.wish..semua ya sikpayah dipolah.. kalau boleh, kita maok semua ya kedak "just make it happen.."

Kemeh sebenar nya. (nok normal lah, minus kemeh nok tetiba kenak serang asuk kah, ya nang kenangan la). Masa kita kemeh. kita secara sik langsung..anggap kan ya benda remeh, especialy kemeh nok kelam kabut.. so our focus is still at the other job nok kita polah sebelum ya..atau pun kita fikir gilak pasal kemeh ya dah sik tahan.

ok.. dah otak kita set ya as sik penting.. but kita paksa polah nya juak.. so kemeh yalah antara main event.. or key feature untuk ke arah memory lost mikro tok. ok.. kita nama kan event kemeh tok dalam klasifikasi NULL Event.. so dalan setiap NULL event tok(yang nyata sikkan di simpan as memory),nya akan ada gap, that is 15 second before and 15 second selepas ya(average lah)..dimana otak kita do everything as instict.. nothing is save into the memory.

contoh.. kebanyakan orang.. ok.. ambik kira lah Phone.. masa mok berak.. takut phone ya gugok dari seluar bila mok bekemas.. so sidak engkah lah kat, say maybe atas tempat simpan tissue ya.. so sidak berak.. otak sik save event ya.. so phone on tempat tisu..sikda disave dalam memory.. sebab otak anggap berak tok.. such a NULL event, so after berak 15 sec before and after ya juak sik akan di simpan jadi kenangan..

so by then... dah selesai..phone ya pun terlupak and tertingal. unless tempat nok sidak simpan phone ya, obvious or tuan punya ya ternangga..mun sik.. seriously akan lostt the phone..or tertinggal.. ya antara contohlah.

so... dari siya juak lah..kes curi.. pukau apa suma ya terjadi.. dimata sidak perompak tok sebenarnya, they can see clearly bila kita manusia..or mangsa sidak berada dalam Keadaan NULL Event or maok juak dalam keadaan ROM. Read Only Memory... Sikda Write(keadaan nok 15 sec before and after). aha....

THey can see it..thats why they use it as sidap pun opportunity.. to meragut or apa suma..

Dalam keadaan tok.. ok tell u whut.. masa dalam state 15 second before or after or ROM ya tek.. kita akan lalai.. u tend to forget thing is its not in the agenda...

ok... masa ya..otak n badan bergerak tanpa save any kenangan..so dengeorus... macam berak, kakya cuci,. kakya pasang seluar..ya.. basic..otak can do it just by instinc.. but.. take phone dari tempat selamat.. and make sure u hold it tight takut gugok kelak.. is not in the system kecuali kita aware and try to demolish mind set kita bila kita berada dalam NULL event tok.

so to make things worst.. masa dalam state ROM tok.. and masa melaku kan agenda nok otak sikmok simpan.. berak,kemeh,etc. ya lah time kita dirompak.

and tok lah juak masa yang paling sesuai.. mok do somthing like pukau..
Pukau tok actualynya .. Time Extend.
apa nok maksud aku tok.. Pukau adalah ilmu nok dibelajar sidak pemukau tok, to extend Time ROM(kira dari 15second to maybe 5 minute??). seriosuly.. sedar sedar.. barang dah sikda. Kekadang tok bukan ilmu.. tok just kekadang..skill nok orang ada untuk lengahkan masa n keep si orang ya dalam ROM. Aku dah kenak dah... sekali.. i lost.. RM199 as Credit charges, and 140 cash. and hampir gik ialng RM450..tapi aku time ya dah sedar dah. seriously. Happened. Sidak approach aku dengan ngejut.. a lady.. so aku bok lekak beli cincin masa ya. ahh... banyak la... they way sidak trick.. polah as if kedak system glitch.. n sidak amcam sik sangka nasib ko bagus.. by then.. habis. sidak bila nangga ko dah sedar..sidak back off.. but nothing u can do lah lekak ya. fuck.. ku rasa bodo.. call ku kawan ku di pujut 8.. and do ask him about agreement apa suma. thanks god juak lah... sial la.. so.. tok sidak main kan ROM ko ya..

so as if ktia dah kenak pukau or ROM kenak main.
kita do talk to them
kita give them money and kita kedka.. "ilek jak bukak wallet berik sidak duit"
they just sintak ko ngan kehadiran sidak
ok... while in ROM.. ko kejut ko or make some SUDDEN event.. the ROM time range akan bertambah. the best is.. ROM nok sebelum ya... more effective dari ROM nok sesudah.. selallu nya ROM sesudah tok pendek jak. nya sikkan sama ngan ROM sebelum .. plus minus laa kira.

so carefull.. make sure...kita sik add apa apa extra task dalam kita pun agenda.. nok otak sikmok save.. bahya. when we do thing with and insticnt..mesti kita akan lupak sesuatu...

sik tauk gik amcam ney sebenar nya apa nok ku cerita tok??

ok.. pernah sik ktk orang rasa.. like... kuar kereta.. dah jalan jaoh kit..bok nak nanyak ngan kawan.. "aku dah kunci tek kah keta?" kunci masih ditangan.. then agak keta.. try to lock..n realize..dah lock sebelum tok..

see.. kenak nya sik ingat?? its just perkara otak malas nak save lam otak..but then..we still need to do it.. and otak pun difocus ke benda lain..ke dalam kedey dah otak.. so.. instick do all the rest. so.. its dangerous.

Paham dah nak??

Ok.. the second thing is...

Point of Interest...

selallu nya benda nok semua orang polah kedak fan club or apa ya.. actualy bermula ngan orang nok sikda interest gilak... semua nok fanatic apa suma ya..selallu nya jadi ngan orang nok kedua.. ya paling dekat ya..
ok..

sikkan ada orang nok macam.. "Hey... apa kata.. kita beli mee sedap.. and make it as it the best noodle in the world??"
sikda..

nya akan mula as.. sorang tok.. lejuk makan maggie kari.. then.. nya just mok somthing new..somthing diffrent.. so nya akan padah... "EH..apa kata ktk orang beli mee goreng kah apa"

then.. dari siya actualy point of interest ya ada
but .. the main point nya tek.just want to tukar selera
but... dari siya.. orang nok ke duak..contoh nya.. rasa macam..this is nice... nya sikda lah plan nak cuba.. but actualy...benda ya depan mata..but semua ya bermula oleh orang nok ada POI ya tek..
Point Of Interesttttt~

Dari siya lah.. ada fan club..beli banyak gik apa suma.. make it more hapenning.. ada gathering lah apa. then.. Mee Sedaap Squad lah... Mee Sedaap Convoy to Hadnyai laa.. semua nok giya lah.. but actualy... POI sikda plan nak olah giya.. he just need to tukar selera..that all..

cali kan.. bagi aku.. cali bah manusia.

berrgghhhh....

AWAS!!! (PERINGATAN)

Drink...
Drink alot of water and try to reduce Mee Sedaap Consumption at most 1 pack a day.
Severe Headache may strike.
Duak Hari dah aku bangun pagi ngan palak sakit. and yes.. i missed my toolbox meeting.

Solution : a) minum air banyak2.
b) Kurangkan mee sedap
c) Jaohkan Alarm Clock

Darn.. pening beanr palak ku tok.... sakit ehh...